webPortal STIJENA

Hoće li EPBIH i EPHZHB lošim poslovanjem upokojiti mostarskog giganta?

Najava iz Elektroprivrede HZHB odnosno FERK-a o mogućem poskupljenju struje mostarskom Aluminiju za čak 33% uz prijetnju direktora „hercegovačkog diva“ Ive Bradvice koji je najavio gašenje tvornice onoga trenutka kad struja poskupi za sobom je povukla još mnoge nelogičnosti.

 Najveća od njih zasigurno je vezana uz prodaju struje Elektroprivrede BiH Elektroprivredi HZHB putem posrednika.


Izvoz struje iz Sarajeva u Mostar

U Bosni i Hercegovini mogući su svakakvi apsurdi pa tako i taj da se iz Sarajeva izvozi struja u Mostar i to posredstvom srpskog preprodavača viškova električne energije Vojina Lazarevića. Sa Lazarevićem je direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica potpisao ugovor po kojem EP BIH njegovoj kompaniji Rudnap prodaje viškove električne energije po cijeni od 57 eura za megavatsat. Treba istaknuti i to da je Grabovica prvog dana preuzimanja direktorske pozicije raskinuo ugovor o prodaji viškova po cijeni od 64.5 eura te tako pogodovao Lazareviću. Najveći apsurd cijele priče je taj što Elektroprivreda HZHB od Lazarevića kupuje tu istu struju po znatno skupljoj cijeni. Pa tako Lazarević posredstvom prijenosa električne energije zaradi cca. 10 miliona KM umjesto da EP BIH i EP HZHB koje su u Federalnom vlasništvu direktno transferiraju struju. Tim prije što je Parlament Federacije 2009. godine donio odluku koja obavezuje dvije elektroprivrede da ne smiju izvoziti viškove električne energije prije nego se podmire sve potrebe u Federaciji.

Najveću cijenu plaća Aluminij

U ovakvom transferiranju struje indirektno najveću cijenu plaća Aluminij jer kada bi dvije elektroprivrede direktno isporučivale struju cijena iste bi bila kud i kamo manja pa bi Elektoprivreda HZHB mogla lakše podnijeti isporuku Aluminiju po cijeni od 48 eura. Ovako Elektroprivreda HZHB je primorana kupovati struju od Rudnapa po visokoj cijeni od 60 eura a prodavati je Aluminiju za 48 eura. To je EP HZHB dovelo do teškog financijskog stanja, a dodatno situaciju otežava i hidrološki loša godina. Svi ovi problemi nagnuli su EP HZHB da razmišlja o povećanju cijene struje za 33% što bi upokojilo mostarski kombinat.

Gašenje Aluminija bila bi katastrofa za Hercegovinu, ali i Federaciju

Najveći danak eventualnog gašenja Aluminija platio bi Hercegovačko-neretvanski kanton koji živi od doprinosa i carine koji mu on plaća. Isto tako gašenje bi dovelo i Željeznicu FBIH u lošu situaciju budući da ona također ostvaruje veliku dobit prijevozom gline iz luke Ploče. Narušili bi se i odnosi sa Hrvatskom kako zbog njezinog 12-postotnog vlasništva nad Aluminijem tako i zbog toga što bi propast hercegovačkog diva doveo do propasti šibenskog TLM-a.

Bradvica ponudio riješenje

Ivo Bradvica direktor koji je preporodio Aluminij od kada je na njegovu čelu ponudio je rješenje. Predložio je da Aluminij umjesto poskupljenja električne energije digne kredit za EP HZHB i tako joj pomogne. EP HZHB ratu kredita bi Aluminiju vraćala električnom energijom. Vrijeme će pokazati koje će odluke povući Vlada Federacije i FERK, ali jedno je sigurno, Aluminij će iz ove situacije izaći ili kao pukovnik ili kao pokojnik.

A.Zalihić

Pročitajte i.....

Written on 26/01/2013, 15:53 by admin
naucnici-napravili-vakcinu-za-alkoholizamGrupa naučnika iz Čilea je kreirala vakcinu za alkoholizam, koja radi na principu preranog izazivanja mamurluka kod osoba koje konzumiraju alkohol. Vakcina funkcioniše na takav način da jetri zabrani...
Written on 07/03/2013, 16:41 by admin
qholandija-zataskava-istinu-o-srebreniciqSrebreničanin Hasan Nuhanović ogorčen je današnjom odlukom javnog tužitelja u Arnhemu jer bivši zapovjednik holandskog bataljona Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Thom Karremans, njegov zamjenik Rob...
Written on 08/03/2013, 14:27 by admin
prodala-2-kcerke-a-treca-gratisIndijka, koju je pijani muž izbacio na ulicu, prodala je svoje dve kćerke za dve funte, dok je treće dete dala besplatno. Purnima Halder (35) tvrdi da je bila u bezizlaznoj situaciji zbog koje je...
left

Zabava

Linkovi