webPortal STIJENA

Bosanac izmislio novu sportsku disciplinu

Ko najbrže smota duhan njegova je nagrada. Mostarac Rešad Babović izmislio je novu sportsku disciplinu i pokrenuo „Škija ligu“.
„Škija“ je tradicionalni hercegovački naziv za duhan, a Rešad kaže da je to simbolični naziv koji razumiju svi.

„Cigarete su preskupe, akcize koje su uveđene poslednjih godinu dana pretvorile su kupovinu kutije cigareta u vrhunski luksuz samo za one koji mogu izdvojiti veliki novac – jer ako u jednoj porodici dvoje ili troje kupuje po dve kutije cigareta dnevno, to je skoro 15 KM što je dovoljno da četvoročlana porodica 'preživi' dan i obezbjedi tri skoromna obroka. Ako je država računala da će samo budžetski korisnici nastaviti da kupuju cigarete, mislim da su se i tu prevarili", kaže Babović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Nova sportska disciplina, koju je pokrenuo ovaj Mostarac, zapravo predstavlja prvenstvo BiH u pravljenju cigareta od duhana mašinicama.

„Veliki broj ljudi koji puše u zadnje vrijeme prelaze na škiju i pravljenje cigareta, mašinice za pravljenje cigareta najprodavaniji su aparat u Mostaru i vjerovatno i u BiH“, kaže Rešad Babović.

On je objasnio da su pravila takmičenja jednostavna. Odvijaće se u više disciplina, od brzine pravljenja cigareta mašinicom, motanja škije u ćate, do ocijene kvaliteta i sličnosti napravljenih cigareta onim pravim.


(smedia)

Pročitajte i.....

Written on 14/05/2013, 19:49 by emir
inspirisani-podvigom-senada-hadzica-mladi-francuzi-pjesice-dosli-u-bosnu-i-hercegovinuKako bi iskusili putavanje pješice i na trenutak napustali, kako ga nazivaju, dosadni francuski način života, dvojica mladih Francuza su odlučila da malo proputuju Evropom. Nakon što ih je prijatelj...
Written on 15/01/2013, 08:34 by admin
migranti-odu-a-ostaje-debeo-cehBANJALUKA, SARAJEVO - Naša zemlja tranzit je za ilegalne migrante iz brojnih država, uključujući čak i Palestinu, Bangladeš, Maroko, Avganistan i Pakistan, koji kroz BiH, trbuhom za kruhom, pokušavaju da...
Written on 23/01/2016, 22:16 by emir
holivudska-prica-miraja-grbica-na-seriju-lzn-sam-ponosan-ali-bilo-je-vrijeme-da-krenem-daljeJedan od najuspješnijih bh. glumaca Miraj Grbić, koji već nekoliko godina karijeru gradi u SAD-u, u Hollywoodu , u razgovoru za Klix.ba opisuje svoju "holivudsku priču", ostvarene ciljeve, planove za...
left

Zabava

Linkovi