webPortal STIJENA

Bosna i Hercegovina 65. najmirnija i najstabilnija zemlja

Island je najmirnije mjesto za život na svijetu, a Somalija najopasnije, pokazao je Globalni indeks mira za 2012. godinu koji su pripremili istraživači Instituta za ekonomiju i mir (IEP).

Novinar agencije Anadolija javio je da je Globalni indeks mira, koji tematizira nivo mira i stabilnosti u zemljama svijeta, regiju zapadnog Balkana svrstao u gornji dio ljestvice što se kosi sa učestalim tvrdnjama da je ovo nesigurno i opasno područje za život.

Osim Islanda, među prvih deset najmirnijih država u svijetu našle su se Danska, Novi Zeland, Kanada, Japan, Austrija, Irska, Slovenija, Finska i Švicarska.

Od zemalja jugoistočne Evrope, najmirnije mjesto za život je Hrvatska, koja se nalazi na 35. mjestu od ukupno 158 država koje su obuhvaćene istraživanjem IEP-a.

Poslije Hrvatske, slijedi Srbija na 64., Bosna i Hercegovina na 65., Albanija na 66., te Makedonija na 68. mjestu. Najnemirnija i najnestabilnija zemlja regije je Crna Gora koja se, prema istraživanju Instituta za ekonomiju i mir za prošlu godinu, našla na 81. mjestu.

Prema istraživanju koje je prvi put provedeno u maju 2007. godine i od tada se objavljuje svake godine, BiH je 2007. godine bila na 75. mjestu, te je u posljednjih godina napredovala za 10 mjesta. Od zemalja u regiji najveći napredak je ostvarila Hrvatska koja se 2007. godine nalazila na 67. mjestu, dok je sada pozicionirana na 35. mjestu.

Zanimljivo je da su prema ovom istraživanju od BiH, Srbije, Makedonije i Albanije mirnije i stabilnije zemlje kao što su Mozambik, Lesoto, Butan, Laos, Kuvajt, Vietnam, Burkina Faso i druge.

Posmatrano prema evropskim zemljama, najmanje mirne i stabilne zemlje su Gruzija, Jermenija i Bjelorusija.

Od ostalih država u svijetu, važno je istaknuti da je Velika Britanija 29., Francuska je na 40. mjestu, Grčka na 77., Sjedinjene Američke Države na 88., Kina na 89., a Sirija je pozicionirana na 147. mjestu. Posljednjih pet država na svjetskoj listi mira i stabilnosti su Kongo, Irak, Sudan, Afganistan i Somalija.

Posmatrano prema regionima i kontinentima, od prvih 20 zemalja koje su najmirnije 14 njih su evropske, te se stoga može zaključiti sa je Evropa najmirniji kontitent u svijetu.

S druge strane, od posljednjih 20 zemalja koje su svrstane među najmanje mirnije zemlje, 11 su afričke što znači da je ovo najmanje miran i stabilan kontinent u svijetu.

Rezultati Globalnog indeksa mira Instituta za ekonomiju i mir (IEP) prikupljaju se u 158 zemalja svijeta na osnovu broja počinjenih zločina, stope kriminala, broja ubistava, rasprotranjenosti organiziranog kriminala, odnosa sa susjednim državama, terorističkim napadima, količinom oružja i municije, te drugim sigurnosnim parametrima.

haber.ba

Pročitajte i.....

Written on 02/05/2016, 21:33 by emir
videoprica-ferhadija-kraljica-bosanskih-dzamijaFerhat-pašina džamije u Banjoj Luci bit će otvorena 7. maja, uz prisustvo visokih zvanica kako iz Bosne i Hercegovine i regiona, tako i Turske. Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena...
Written on 07/01/2013, 13:13 by admin
duhovi-vjestice-zombiji-prijavljivani-velskoj-policijiOsim zaštite građana i hvatanja zlikovaca, velška policija u svom se poslu susreće i s nekim drugim, prilično neobjašnjivim situacijama. Naime, prošle je godine tamošnja policija primila čak trinaest...
Written on 22/04/2013, 09:55 by emir
usavrsite-svoj-jutarnji-ritual-izbjegnite-najcesce-greske-pri-kuhanju-kafeSvi vjeruju da mogu skuhati dobru kafu. Uostalom, na gotovo svakom uglu možete kupiti kafu za ponijeti. No kada ste stvarno popili odličnu kafu i uistinu uživali u punoći okusa Zagorena, preslaba,...
left

Zabava

Linkovi