webPortal STIJENA

GORUĆI AUTO ZAOBILAZILI I SLIKALI: U gašenju pomogao sam jedan dječak, ali ne i vozači, policajci, šumari, vatrogasci…


Penzionisanom učitelju i dugogodišnjem dopisniku nekoliko bh. listova, Hajri Gromiliću,

uoči Bajrama su se dogodile dvije “novinarske vatre”: uobičajena reporterska i prava kad mu se zapalio automobil kod livanjskog sela Kovačić.


Sa 7-8 litara vode koje je uvijek imao u automobilu pokušao je gasiti prije nego se pojavio plamen, a nekoliko puta je i jedan dječak trčeći donosio vodu iz sela, piše Dnevni avaz.

Od pedesetak zaustavljenih vozila iz oba pravca samo je u nekoliko njih bio vatrogasni aparat ali su uglavnom bili neispravni, a oni ispravni sa malim kapacitetom. Zvao je i vatrogasce ali su bili “zauzeti na drugom zadatku”, pa je Peugeot 205, registarskih oznaka 654-J-171 nestao u plamenu a u njemu i zaklano bajramsko jare koje je u povratku iz Bosanskog Grahova kupio od jednog poznanika.

“Sve mi je izgorjelo, čak i fotoaparati, diktafoni, mobitel, dokumenti, alat se topio, ali je jareći kostur ostao u komadu”, izjavio je Gromilić Dnevnom avazu.

U cijeloj toj nesreći, pogodilo ga je ponašanje vozača koji u prolazili cestom pored koje se bio zaustavio. ”

“Obilazeći me uz auto, koje još nije bilo u plamenu, prolazili su granični policajci, šumari, cestari, špediteri, limuzine ovakve i onakve i samo je njih nekoliko željelo pomoći. Vozačka i ljudska solidarnost je kod mnogih toga dana zatajila, a vatrogasci su došli kad se više nije imalo šta gasiti. Od podne do oko 17 sati je gorio automobil kad je jedan mještanin po molbi cestarske službe besplatno sklonuo s puta ostatke automobila kako bi se saobraćaj mogao odvijati”, izjavio nam je Gromilić.

“Umjesto da mi pomognu, brojni su me zaobilazili i sa sigurne distance fotografirali uz povike ‘bježi, eksplodirat će!’, a samo se dječak nije bojao i uporno je donosio vodu. U metežu se nisam sjetio ni upitati kako se zove, ali ću otići u selo, pronaći ga, upoznati se s njim i zahvaliti mu”, dodaje Gromilić.

U Peugeotu je Gromiliću izgorjela i odavno otrcana novinarska torba, a u njoj i svježe reporterske zabilješke, slatkiši koje je imao za djecu kad ih sretne, nešto hrane koju je dijelio sa sagovornicima u udaljenim povratničkim selima Livanjskog kantona, duhan i cigarete koje je imao za njih, premda sam nije pušio.

Kad je Gromilić drugima pomagao u sličnoj situaciji samo bi učiteljski rekao: “Učinite i vi isto ovo drugima, ako im zatreba”.

Na žalost, njegov slučaj je pokazao da su mnogi imali loše učitelje. I životne i vozačke. Nije mu, kaže, toliko žao ni automobila, ni izgorjele opreme, ni nesuđenog bajramskog jareta koliko istopljene ljudske solidarnosti mnogih, koji se njegovoj vatri ni primakli nisu, piše Dnevni avaz.

Pročitajte i.....

Written on 18/01/2014, 09:18 by emir
sokantna-istina-o-osvjezivacima-vazduhaPrije nego pošpricate prostor nekim od osvježivača vazduha, stavite u utičnicu osvježivač na bazi ulja ili zapalite mirišljavu svijeću, potrebno je da dva puta razmislite. Mi smo bili totalno šokirani...
Written on 11/11/2013, 17:25 by emir
lagali-su-vam-sve-sto-znate-o-higijeni-je-pogresnoČistoća je pola zdravlja kaže izreka, no čini se kako je to mnogo teže postići nego što smo dosad mislili. Čistoća je pola zdravlja kaže izreka, no čini se kako je to mnogo teže postići nego što smo...
Written on 04/01/2013, 22:24 by admin
ukinuti-kantone-i-dom-naroda-ps-fbihOva inicijativa nema alternativu i svaka druga rekonstrukcija FBiH neće donijeti boljitak, smatra Lijanović Ukidanjem bi se ostvarila ušteda od milijardu KM Na redovnoj sjednici Predsjedništva Narodne...
left

Zabava

Linkovi