webPortal STIJENA

Građani BiH plaćaju najskuplju hranu u regionu

Brojni prehrambeni artikli skuplji su u bh. trgovinama nego u prodavnicama u zemljama u okruženju, uključujući čak i Hrvatsku, gdje je plata za gotovo 600 maraka veća nego u BiH.

Bh. trgovcima dato pravo da cjenovnike izrađuju po sopstvenim apetitima

Analiza "Nezavisnih" pokazuje da pri kupovini mlijeka, ulja, mesa i sličnih proizvoda, novac manje vrijedi u našoj državi nego u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

 Primjera radi, kupci koji "pročešljaju" više trgovina u Hrvatskoj, litar ulja mogu da pazare za oko 2,90 KM, a u bh. prodavnicama mu je cijena, prema zvaničnoj statistici - 3,29 maraka.

Mlijeko u našoj zemlji košta 1,48, dok u Crnoj Gori može da se kupi po cijeni već od 1,30 KM. Ovaj zdravi napitak za najmanje novca mogu da pazare Srbijanci, jer košta od jedne marke pa naviše.

Prema posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u RS čajna kobasica košta 20,52 KM. Koliko je skupa, ispostavi se tek kada se u obzir uzme da u Srbiji kilogram istog suhomesnatog proizvoda može da se kupi i za 15 maraka, a u Crnoj Gori za 13,60 KM.

Čak i brojnim vrstama povrća, koje i sami uzgajamo, ovdje su cijene "paprenije" nego u okruženju. Primjera radi, kilogram pasulja u našoj zemlji košta 5,16, u Srbiji 3,50, a u Hrvatskoj može da se kupi i za 3,27 KM.

U udruženjima za zaštitu potrošača kažu da analiza koju su "Nezavisne" uradile zaista oslikava pravo stanje, koje je po naše potrošače pogubno. Ističu da je jedan od "krivaca" to što je bh. trgovcima dato pravo da cjenovnike izrađuju po sopstvenim apetitima.

"I sami znamo da su mnogi prehrambeni, ali i ostali proizvodi, u zemljama u okruženju jeftiniji nego u BiH. Zato brojni naši građani, pogotovo iz pograničnih područja, odlaze u kupovinu u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Stanje je takvo zbog slobodnog formiranja cijena, a svjedoci smo da svakodnevno poskupljuju artikli u BiH", navodi Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON Prijedor.

Obudsmani za zaštitu potrošača u BiH podvlače da je kupovna moć bh. građana relativno niska, te je zato, kako naglašavaju, potrebno i politiku cijena uskladiti s tim stanjem.

"Čak i u usporedbi s tržištima gdje je PDV za 50 odsto veći nego u BiH, veliki broj prehrambenih i drugih proizvoda potpuno neopravdano ima znatno veće cijene u BiH nego na tim tržištima. Potrošači u BiH s pravom očekuju da tržište radi i u njihovu korist, na način da se na bh. tržištu podiže razina kvalitete roba i usluga uz istovremeno smanjenje cijena", jasan je Dragan Doko, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH.

Izvor: bh-news

Pročitajte i.....

Written on 25/01/2013, 14:48 by admin
prodala-11-godisnju-kcerku-zbog-dugovaŽena iz sjeverne indijske države Rajasthan uhapšena je jer je prodala svoju 11-godišnju kćerku za nešto više od 7.500 eura, javlja BBC. Policiji je potvrdila da je djevojčicu prodala zbog dugova, a...
Written on 19/03/2013, 20:13 by admin
cetrdeset-posto-inteligencije-je-nasljednoZnanstvenici su zaključili da su geni važniji od odgoja za oblikovanje inteligencije djece Inteligencija djeteta u velikoj je mjeri određena genetskim faktorima, a najveću ulogu igra gen FNBP1L koji...
Written on 14/02/2013, 13:25 by admin
to-je-ljubav-oteo-djevojku-iz-dusevne-bolniceIz poznate moskovske psihijatrijske kliničke bolnice 'Ganuškina' tri naoružana muškarca otela su pacijentkinju Anu Pavlenkovu (32). U utorak uveče tri naoružana muškarca otela su pacijentkinju (32) iz...
left

Zabava

Linkovi