webPortal STIJENA

I u BiH inspekcije tragaju za konjskim mesom

Inspektori u BiH provjeriće da li na našem tržištu ima zamrznutih gotovih jela koja umjesto deklarisanog goveđeg sadrže konjsko meso, zbog čega je najmanje 16 evropskih država pogođeno nezapamćenim skandalom.

Ovu informaciju je jučer potrdio Sejad Mačkić, direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH, koji kaže da prate zbivanja u vezi sa spornim konjskim mesom, koje se, pod još nerazjašnjenim okolnostima, našlo u lazanju, špagetima bolonjeze i sličnim artiklima, prenose Nezavisne novine.

Da li spornih proizvoda ima na rafama u bh. trgovinama, zasad je nepoznato, ali će inspektori narednih dana sigurno da zasuču rukave i otklone ili potvrde sumnje.

"U toku smo reakcije u tom slučaju. To znači da ćemo od inspekcije tražiti da provjeri ima li tog mesa u našoj državi. Sagledavamo već stanje i provjeravamo da li je takvo meso moglo doći u BiH", potvrdio je Mačkić.

Inspektori iz RS već obećavaju da će da se prihvate posla. Zasad nemaju saznanja da su sporni proizvodi u trgovinama.

"Inspektori će u sklopu redovnih kontrola posebnu pažnju obratiti na provjeru prisustva spornog proizvoda u prometu", obećava Pejo Đurašinović, vršilac dužnosti glavnog republičkog inspektora.

Lider poljoprivrednika u RS ubijeđen je da se konjsko meso može pronaći i u proizvodima koji se ovdje prodaju.

"Prehrambena mafija pokušava na sve načine da zaradi što veći novac. Konjsko meso daleko je jeftinije od goveđeg. Oni su konjsko meso iz Rumunije pomiješali s goveđim i to pokušali da prodaju. Ne mislite valjda da to meso nije završilo u BiH? Najlogičnije je da je veliki dio tog mesa u BiH", tvrdi Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS.

Interesantno je da su iz Rumunije u BiH prošle godine došle ogromne količine mesa, ali se konjsko, bar zvanično, ne spominje, dok smo govedine uvezli između 50 i 60 tona.

"Kada je govedina u pitanju, iz Rumunije je prošle godine uvezeno 53.111 kilograma smrznutog goveđeg mesa bez kostiju, ali i još 2.591 kilogram smrznutih jestivih klaoničnih proizvoda od goveda", kažu u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Da li će "češljanje" naših inspektora uroditi plodom, tek ćemo vidjeti, ali su evropske institucije već bile vrijedne i utvrdile – lažno deklarisano meso je prodavano u najmanje 16 zemalja, uključujući države čije ustanove gotovo idealno rade svoj posao, a to su Velika Britanija, Francuska, Švedska, Irska i (ozloglašena) Rumunija.

Sporna su zamrznuta gotova jela čiji su proizvođači "Findus" i "Komigel". Testirani uzorci s "goveđim" mesom sadrže 60 do čak 100 odsto konjskog.

Jesti konjsko meso, samo po sebi, nije opasno po zdravlje, ali brojni potrošači u Evropi, ipak, negoduju. Već su najavljene i tužbe protiv dobavljača.

"Ovo je užasno! Pokrenućemo istragu, a biće i kazni", kaže Loran Fabijus, ministar spoljnih poslova Francuske.

Istraga je dala i prve rezultate. Jedna francuska firma kupila je smrznuto meso od kiparskih dobavaljača. Kiprani su meso nabavili od Holanđana, a Holanđani od Rumuna. S obzirom na ovaj dug put, može se samo pretpostaviti kroz koliko ruku prođe meso koje stiže u BiH.

(Nezavisne novine)

Pročitajte i.....

Written on 26/06/2013, 21:22 by emir
qavazq-analizirao-cijene-osnovnih-zivotnih-namirnica-piletina-u-bih-najskuplja-u-evropiCijene hrane i pića, prema izvještaju Eurostata za 2012. godinu, u Bosni i Hercegovini više su nego u pojedinim članicama Evropske unije. Prosječna plaća u našoj zemlji za april ove godine iznosila je...
Written on 26/10/2013, 18:28 by emir
zasto-uopste-pomjeramo-kazaljke-na-satu-i-kakve-to-ucinke-imaNajveći dio Europe, uključujući i našu državu, ovoga se vikenda vraća zimskom računanju vremena. Pomicanje kazaljki s godinama je postalo svojevrsna vječna tema čiji se smisao i stvarni učinci...
Written on 24/05/2014, 07:13 by emir
tuzla-sampion-salko-zildzic-se-pobjedom-oprostio-od-ringa-chafay-nokautiran-videoSalko Zildžić se pobjedom, u velikom stilu, oprostio od kick-boks karijere. U tuzlanskoj dvorani Mejdan, pred nekoliko hiljada ljudi, Zildžić je nokautom u trećoj rundi pobijedio Francuza ...
left

Zabava

Linkovi