webPortal STIJENA

Meteorolozi BiH još ne očekuju sunčane periode Lijepo vrijeme tek u julu!

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, našu zemlju u junu očekuje prilično nestabilno

vrijeme koje će biti obilježeno većim brojem kišnih dana. Klimatolog Željko Majstorović je za "Dnevni avaz" rekao da se očekuje maksimalna temperatura tokom mjeseca do 27, dok će minimalna iznositi 18 stepeni.

Najkišniji mjesec

- Juni će obilježiti nestabilno vrijeme s češćom pojavom lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Moram napomenuti da juni u našem području inače slovi za najkišniji mjesec u godini - kazao je Majstorović.

On je istakao da će početkom jula doći do stabilizacije vremenskih prilika, kada nas čekaju prave ljetne temperature.

- Što se tiče jula, on će biti tipičan ljetni mjesec s temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka i dužim sušnim periodima. Padavine će biti ispod prosjeka. Slično vrijeme očekuje se i u prvoj polovini avgusta, dok će druga polovina biti s više padavina i malo nižim temperaturama - riječi su Majstorovića.

On je dodao i da će temperature u nastupajućem ljetu biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Napomenuo je da postoji mogućnost ekstremnih temperatura, kakve smo imali i prošle godine.

- Moguće da se ove godine dogode i neki rekordi kada je temperatura zraka u pitanju. Ipak, ekstremi su inače teški za prognozu, tako da nam preostaje da čekamo - dodao je Majstorović.


Nestabilno vrijeme

Prema riječima meteorologa Hidrometeorološkom zavodu RS Draška Rudana, nestabilno vrijeme zadržat će se i narednih dana.

- Prema prognozama koje prave regionalni centri, evidentno je da će u Banjoj Luci u junu biti svega šesnaest sunčanih dana, dok se za ostatak mjeseca prognozira oblačno vrijeme, stalno praćeno slabijom kišom ili povremenim pljuskovima te grmljavinom - kaže Rudan.

Snijeg na Bjelašnici

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda potvrdili su da je u noći s petka na subotu na Bjelašnici pao snijeg, a živa u termometru spustila se na samo jedan stepen Celzijev.

- Moguće je da i narednih dana na planinama bude novih snježnih padavina - kažu iz Zavoda.

Pročitajte i.....

Written on 13/01/2013, 16:05 by admin
ibro-tri-mjeseca-spavao-u-kuci-pored-djedovog-lesaPitomo selo Budoželje u planinskim masivima vareške općine tri mjeseca krilo je stravičnu tajnu. Ismeta Fetića, koji je nakon radnog vijeka provedenog u Njemačkoj došao uživati penziju u domovini i rodnom...
Written on 27/04/2013, 12:03 by emir
svedska-prvi-ezan-sa-munare-pozvao-na-danasnji-dzuma-namazMuslimani u Švedskoj danas su bili presretni kada je sa munare džamije Fittja Ulu zaučio ezan, koji je uživo emitovala državna televizija Švedske. Sa munare džamije Fittja Ulu, koja je izgrađena i uz...
Written on 02/05/2014, 20:01 by emir
miralem-pjanic-barcelona-ne-bi-bila-losa-destinacijaKako se bliži ljetni prijelazni rok, spekulacije o transferima bh. reprezentativaca sve su češće. Posljednja govori o mogućem prelasku Miralema Pjanića u Barcelonu. "Barcelona ima dobre igrače. Njihov...
left

Zabava

Linkovi