webPortal STIJENA

OBJAVLJENA NOVA LISTA NESIGURNIH ARTIKALA Dječiji proizvodi najopasniji!

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je listu "proizvoda pod lupom"

na našem tržištu za tekuću godinu. Listu čini 70 neprehrambenih proizvoda, uglavnom za dječiju upotrebu. U pojedinim igračkama pronađena je nedozvoljena količina olova i hroma.

Riječ je o proizvodima čija upotreba izaziva hemijski i rizik od požara, strujnog udara, povreda i gušenja, a prisutni su na tržištu cijele BiH. Među njima su kablovi, igračke za djecu, dječija kolica, kreveti i hodalice porijeklom iz Turske, Hrvatske, Srbije, Kine, Meksika, Poljske, Danske, Češke i Njemačke.

Iz Agencije savjetuju potrošače da ne kupuju proizvode sumnjivog porijekla, vidno loše kakvoće, na kojima nema podataka o proizvođaču ili uvozniku.

- Uočili smo, također, da je nepravilna upotreba proizvoda vrlo rasprostranjena pojava u BiH i da potrošači često, svjesno ili nesvjesno, zanemaruju rizike i potcjenjuju opasnosti od nepravilne upotrebe proizvoda - upozorili su iz ove agencije.

Još jednom su podsjetili građane BiH i da, ukoliko imaju prigovore na sigurnosna svojstva određenog proizvoda, prijave nadležnima.

Šta je sumnjivo

- Komode za presvlačenje beba

- Dječije ogradice za igru

- Dječije stolice za hranjenje

- Igračke s hromom i olovom

- Ručne električne bušilice

- Sušila za kosu

- DVD i Blue-ray playeri koji se povezuju na televizor

- Sunčane naočale...

Avaz

Pročitajte i.....

Written on 03/06/2014, 07:09 by emir
zmajevi-zavrsavaju-americku-turneju-bih-igra-prijateljsku-utakmicu-protiv-meksikaNogometna reprezentacija BiH odigrat će u noći sa utorka na srijedu (3:30 sati po našem vremenu) prijateljsku utakmicu protiv Meksika u Chicagu. Bit će to drugi kontrolni meč izabranika Safeta Sušića...
Written on 12/02/2013, 09:52 by admin
prosjecan-radnik-u-skandinavskim-zemljama-ima-satnicu-25-euraZa bruto satnicu od 25 eura, koliko je plaćen prosječan radnik u skandinavskim zemljama, bh. radnik mora da radi skoro osam sati, odnosno čitav jedan radni dan. Do ovih podataka došli smo na osnovu...
Written on 30/01/2013, 21:58 by admin
banjaluka-kki-vrbas-trazi-legalizaciju-prostitucijeKošarkaški klub invalida "Vrbas" iz Banjaluke pokrenuo je inicijativu za legalizaciju prostitucije u Republici Srpskoj i BiH! Iz ovog sportskog kolektiva, štaviše, poručuju da će od legalizacije...
left

Zabava

Linkovi