webPortal STIJENA

OBJAVLJENA NOVA LISTA NESIGURNIH ARTIKALA Dječiji proizvodi najopasniji!

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je listu "proizvoda pod lupom"

na našem tržištu za tekuću godinu. Listu čini 70 neprehrambenih proizvoda, uglavnom za dječiju upotrebu. U pojedinim igračkama pronađena je nedozvoljena količina olova i hroma.

Riječ je o proizvodima čija upotreba izaziva hemijski i rizik od požara, strujnog udara, povreda i gušenja, a prisutni su na tržištu cijele BiH. Među njima su kablovi, igračke za djecu, dječija kolica, kreveti i hodalice porijeklom iz Turske, Hrvatske, Srbije, Kine, Meksika, Poljske, Danske, Češke i Njemačke.

Iz Agencije savjetuju potrošače da ne kupuju proizvode sumnjivog porijekla, vidno loše kakvoće, na kojima nema podataka o proizvođaču ili uvozniku.

- Uočili smo, također, da je nepravilna upotreba proizvoda vrlo rasprostranjena pojava u BiH i da potrošači često, svjesno ili nesvjesno, zanemaruju rizike i potcjenjuju opasnosti od nepravilne upotrebe proizvoda - upozorili su iz ove agencije.

Još jednom su podsjetili građane BiH i da, ukoliko imaju prigovore na sigurnosna svojstva određenog proizvoda, prijave nadležnima.

Šta je sumnjivo

- Komode za presvlačenje beba

- Dječije ogradice za igru

- Dječije stolice za hranjenje

- Igračke s hromom i olovom

- Ručne električne bušilice

- Sušila za kosu

- DVD i Blue-ray playeri koji se povezuju na televizor

- Sunčane naočale...

Avaz

Pročitajte i.....

Written on 07/05/2016, 20:00 by emir
odlicne-vijesti-iz-austrije-hasib-hadzic-iz-stijene-se-odlicno-oporavljaNakon stravične saobraćajne nesreće koju je doživio 16.aprila  u austrijskom gradu Linz i nakon 12.dana provedenih u komi, naš stijenjanin Hasib Hadžić se uspješno oporavlja a ovom porukom na svom...
Written on 07/04/2013, 17:25 by admin
znate-li-kojim-evropskim-zemljama-prijeti-siromastvoDa bismo se borili protiv siromaštva u Evropi, moramo prvo da ga upoznamo, a za to je potrebno više od golih brojki, piše Deutsche Welle Siromaštvo najviše prijeti Bugarskoj, Rumuniji, Španiji i...
Written on 17/01/2013, 10:54 by admin
heineken-radi-ustede-razblazuje-pivo-u-britanijiRecesija je primorala nizozemskog proizvožača piva Heineken da razblaži jedno od najpoznatijih piva u Velikoj Britaniji - John Smiths, s 3,8 posto alkohola na 3,6 posto, prenosi britanski The...
left

Zabava

Linkovi