webPortal STIJENA

OBJAVLJENA NOVA LISTA NESIGURNIH ARTIKALA Dječiji proizvodi najopasniji!

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je listu "proizvoda pod lupom"

na našem tržištu za tekuću godinu. Listu čini 70 neprehrambenih proizvoda, uglavnom za dječiju upotrebu. U pojedinim igračkama pronađena je nedozvoljena količina olova i hroma.

Riječ je o proizvodima čija upotreba izaziva hemijski i rizik od požara, strujnog udara, povreda i gušenja, a prisutni su na tržištu cijele BiH. Među njima su kablovi, igračke za djecu, dječija kolica, kreveti i hodalice porijeklom iz Turske, Hrvatske, Srbije, Kine, Meksika, Poljske, Danske, Češke i Njemačke.

Iz Agencije savjetuju potrošače da ne kupuju proizvode sumnjivog porijekla, vidno loše kakvoće, na kojima nema podataka o proizvođaču ili uvozniku.

- Uočili smo, također, da je nepravilna upotreba proizvoda vrlo rasprostranjena pojava u BiH i da potrošači često, svjesno ili nesvjesno, zanemaruju rizike i potcjenjuju opasnosti od nepravilne upotrebe proizvoda - upozorili su iz ove agencije.

Još jednom su podsjetili građane BiH i da, ukoliko imaju prigovore na sigurnosna svojstva određenog proizvoda, prijave nadležnima.

Šta je sumnjivo

- Komode za presvlačenje beba

- Dječije ogradice za igru

- Dječije stolice za hranjenje

- Igračke s hromom i olovom

- Ručne električne bušilice

- Sušila za kosu

- DVD i Blue-ray playeri koji se povezuju na televizor

- Sunčane naočale...

Avaz

Pročitajte i.....

Written on 19/02/2013, 11:19 by admin
bosanske-piramide-najstarije-ljeciliste-na-zemljiemir Osmanagić, antropolog koji je Bosnu proglasio zemljom piramida, jedan je od najkontroverznijih znanstvenika danas. I dok veći dio službene svjetske znanosti odmahuje rukom na spomen bosanskih...
Written on 25/01/2013, 19:39 by admin
registrovan-potres-jacine-43-po-richteruU 19.53 minute registrovan je potres srednjeg inteziteta. Prema neslužbenim informacijama, epicentar potresa je u 26 kilometara sjeveroistočno od Gacka, odnosno 28 kilometara od Foče, a jačina potresa...
Written on 06/08/2013, 10:35 by emir
teniski-klub-stijena-organizuje-bajramski-turnir-za-amatere-u-parovimaTeniski klub Stijena organizuje: BAJRAMSKI TURNIR ZA AMATERE U PAROVIMA Datum: 10.08.2013. godine (Subota)Početak: 10hPrijave na telefon: 062/889-077, preko facebook stranice, i na dan održavanja...
left

Zabava

Linkovi