webPortal STIJENA

OBJAVLJENA NOVA LISTA NESIGURNIH ARTIKALA Dječiji proizvodi najopasniji!

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je listu "proizvoda pod lupom"

na našem tržištu za tekuću godinu. Listu čini 70 neprehrambenih proizvoda, uglavnom za dječiju upotrebu. U pojedinim igračkama pronađena je nedozvoljena količina olova i hroma.

Riječ je o proizvodima čija upotreba izaziva hemijski i rizik od požara, strujnog udara, povreda i gušenja, a prisutni su na tržištu cijele BiH. Među njima su kablovi, igračke za djecu, dječija kolica, kreveti i hodalice porijeklom iz Turske, Hrvatske, Srbije, Kine, Meksika, Poljske, Danske, Češke i Njemačke.

Iz Agencije savjetuju potrošače da ne kupuju proizvode sumnjivog porijekla, vidno loše kakvoće, na kojima nema podataka o proizvođaču ili uvozniku.

- Uočili smo, također, da je nepravilna upotreba proizvoda vrlo rasprostranjena pojava u BiH i da potrošači često, svjesno ili nesvjesno, zanemaruju rizike i potcjenjuju opasnosti od nepravilne upotrebe proizvoda - upozorili su iz ove agencije.

Još jednom su podsjetili građane BiH i da, ukoliko imaju prigovore na sigurnosna svojstva određenog proizvoda, prijave nadležnima.

Šta je sumnjivo

- Komode za presvlačenje beba

- Dječije ogradice za igru

- Dječije stolice za hranjenje

- Igračke s hromom i olovom

- Ručne električne bušilice

- Sušila za kosu

- DVD i Blue-ray playeri koji se povezuju na televizor

- Sunčane naočale...

Avaz

Pročitajte i.....

Written on 17/01/2013, 19:22 by admin
zasto-zene-ne-mogu-odoljeti-cokoladiZnanstvenici su otkrili da žene puno više uživaju u hrani ako smatraju da nije dobra za njih, a svoje su istraživanje temeljili na konzumaciji slatkiša. Premda je rašireno mišljenje da se žene...
Written on 24/02/2013, 08:41 by admin
napravljeno-odijelo-s-mocima-spidermanaOdijelo upozorava osobu koja ga nosi na prepreke ili druge ljude oko nje Ako ste oduvijek željeli znati što se ili tko nalazi oko vas, a da ste pritom zatvorenih očiju, više vam ne treba Jedi trening...
Written on 08/05/2013, 21:03 by emir
dokazano-da-materijalizam-ne-donosi-srecu-ljudi-su-najsretniji-u-najsiromasnijim-zemljamaBritanski istraživački centar New Economics Foundation svojevremeno je razradio Svjetski indeks sreće. SAD, u kojima je težnja ka sreći propisana u Deklaraciji nezavisnosti kao jedno od neotuđivih...
left

Zabava

Linkovi