webPortal STIJENA

Od srijede veliki porast temperatura, ljeto na vrhuncu Stižu saharske vrućine u Bosnu i Hercegovinu

Od sredine sedmice u Bosnu i Hercegovinu stići će pravi toplotni val i donijeti temperature, prema zvaničnim prognozama, i iznad 40 Celzijevih stepeni.

No, neovisni prognostičari, kakav je Zoran Zadro iz Mostara, tvrde da će prave saharske vrućine u pojedine krajeve živu u termometru podići i do 50. podioka!

Sjever Afrike

Zadro, diplomirani geograf iz Mostara, koji, kako je jučer izjavio za „Dnevni avaz“, sa svojim timom sastavljenim od meteorologa i fizičara već duže vrijeme prognozira vrijeme putem njihove Facebook stranice “Vremenska prognoza za Hrvatsku i BiH”, kaže da se radi o ekstremnoj promjeni vremena. U hladu će, kako tvrdi, biti do 40 stepeni, a na suncu i do 50!

- Ove temperature koje će nam stići nisu uobičajene za naše podneblje, jer je zračna masa koja donosi ove vrućine porijeklom sa sjevera Afrike, a mi ne spadamo u suptropske krajeve, gdje su ovakve temperature sasvim normalne. Dakle, doći će nam suptropski zrak koji će donijeti opasne vrućine, tropske i sparne noći. Te vrućine će se pojačati tokom sljedećeg vikenda - navodi on.

Zadro kaže da je diplomirao o temi “Klimatologija” te da je prognoziranje vremena, uz seizmologiju, njegova specijalnost.

Od 100 prognoza, ističe, pogodi u najmanje 80 slučajeva. Zadro nam otkriva da je predvidio i pogodio da će doći do snježnog nevremena koje je u februaru prošle godine zahvatilo našu zemlju.

Prema zvaničnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, toploti udar stiže u srijedu, ali meteorolog Željko Majstorović kaže za naš list da neće biti rekorda niti ekstremnih uvjeta. Kako kaže, bit će vruće, ali ne više nego što je bilo vruće kada je, početkom ljeta u junu, bio porast temperatura.

Visoko zračenje

- Za utorak, srijedu i četvrtak očekuje se sunčano i svaki dan sve toplije, zbog čega će u većini krajeva biti izuzetno vruće. Maksimalna dnevna temperatura rast će sa 33 stepena u utorak do 36 Celzijevih stepeni u četvrtak, kada će ponegdje biti i stepen-dva toplije - rekao je Majstorović te dodao da će se uz porast temperatura vrijeme stabilizirati za naredni period.

Također, kako ističu, već od sutra u većem dijelu Bosne i Hercegovine intenzitet ultraljubičastog zračenja sunca dostizat će vrlo visoke vrijednosti (UV indeks od 8-10), sa temperaturom zraka koja će na jugu biti do 34 Celzijeva stepena.

Najtoplije na sjeveru i u Hercegovini

Ovaj toplotni val, prema mišljenju Zorana Zadre, mogao bi biti najveći ovog ljeta, mada vrućine našu zemlju neće zaobići ni u avgustu.

Najviše temperature, ističe Zadro, osjetit će se na području sjeverne i sjeveroistočne Bosne te u Hercegovini.

Pazite na hranu i odjeću!

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sarajevu kazali su nam da nagle promjene vremena najviše utječu na hronične bolesnike. Upozoravaju da se s dolaskom velikih vrućina povećava i broj slučajeva trovanja stomaka te apelira na građane da hranu čuvaju na adekvatan način.

Pacijentima se savjetuje izbjegavanje klima-uređaja i ventilacija te nošenje pamučne odjeće. Posebno apeliraju na hronične bolesnike i starije osobe da izbjegavaju izlaske tokom dana kada su temperature najviše.

Avaz

Pročitajte i.....

Written on 25/01/2013, 19:09 by admin
srusili-snjeska-bijelica-jer-nije-bilo-dozvole-za-gradnjuMještani Bistre u Hrvatskoj napravili su Snješka Bijelića, visokog šest i širokog tri metra, ali su ga lokalne vlasti srušile, jer za pravljenje Snješka na javnom mjestu nisu imali dozvolu. Mještani...
Written on 03/03/2013, 16:13 by admin
huso-selimovic-ne-odustaje-od-starog-vodenicarskog-zanataUprkos činjenici da uvođenje novih tehnologija potiskuje i gasi mnoge stare zanate i načine proizvodnje i da se gubi potreba za nekim profesijama koje su nekada bile izuzetno cijenjene i tražene, u...
Written on 26/06/2013, 21:17 by emir
poceo-otkup-plasticnih-boca-u-sarajevu-za-jedan-kg-prozirne-ambalaze-placaju-35-pfeningaKako građani Sarajeva nakon upotrebe ne bi plastične boce od pića bacali i ostavljali u parkovima, na dječijim igralištima, u riječnim koritima…, u firmi “Aida commerc” sa sjedištem na Stupu došli su...
left

Zabava

Linkovi