webPortal STIJENA

Od sutra nove lične karte u Bosni i Hercegovini

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ Siniša Macan rekao je da su uspješno završene sve pripreme za početak uvođenja elektronskih ličnih karata u BiH, koje u sebi sadrže nevidljivi čip, a čiji proces izdavanja počinje sutra.

"Izvršene su pripreme, testiranja i sve drugo kako bi taj proces otpočeo bez problema, tako da će od 1. marta svi građani koji podnesu zahtjev dobiti ličnu kartu na novom obrascu", rekao je Macan.

On je za "Nezavisne novine" izjavio da postojeća lična karta vrijedi sve do roka koji piše na njenom obrascu, te da nema nikakve "nasilne" zamjene dokumenata.

"Nema obaveze da u nekom roku bude izvršena zamjena dokumenata, nego, jednostavno, to je proces koji teče. Kako građanima budu isticali stari obrasci, tako će se obraćati nadležnim MUP-ovima sa zahtjevima za nove", pojasnio je Macan.

On je istakao da je građanima omogućena dodatna zaštita, a nadležnim organima bolja identifikacija građana.

"Sve lične karte koje se izdaju u svijetu po standardima su slične. BiH se kao i NJemačka opredijelila za beskontaktni čip, koji će biti smješten u unutrašnjim slojevima lične karte i vizuelno se neće vidjeti", objasnio je Macan.

Prema njegovim riječima, lična karta državljana BiH koja sadrži čip, u skladu sa određenim standardima i preporukama, postaje putni dokument, kao što je to i pasoš. Ona dobija potpuno identičnu funkciju putnog dokumenta kakav je predviđen da u određenom roku imaju sve države članice EU za putovanja unutar Unije.

Nova lična karta koštaće 18 KM.

(srna)

Pročitajte i.....

Written on 24/01/2013, 08:21 by admin
spanija-slovenija-i-danska-u-polufinaluNa Svjetskom rukometnom prvenstvu u Španiji večeras se u Zaragozi i Barceloni igraju četvrtfinalni susreti. Rukometne reprezentacije Španije, Slovenije i Danske plasirale su se u polufinale. Domaćini...
Written on 19/07/2013, 21:00 by emir
ne-bacajte-ljuske-od-jaja-devet-nacina-kako-ih-mozete-iskoristiti-pa-cak-i-zaraditi-ili-ustedjeti-novacVjerovatno niste znali da ljuske od jaja mogu biti iskorištene na mnoge načine, umjesto da završe u smeću, što većina od nas s njima čini. Nekima su te ljuske čak donijele i prava mala...
Written on 20/09/2013, 18:10 by emir
oblak-koji-je-sokirao-amerikance-rotirajuci-oblak-poput-lezeceg-tornadaOvaj fenomen, poznat kao rotirajući oblak, začudio je i meteorologe iz američke Nacionalne meteorološke službe oblak-sokirao-amerikance Građani Washington D.C.-a u ponedjeljak ujutro bili su svjedoci...
left

Zabava

Linkovi