webPortal STIJENA

Od sutra nove lične karte u Bosni i Hercegovini

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ Siniša Macan rekao je da su uspješno završene sve pripreme za početak uvođenja elektronskih ličnih karata u BiH, koje u sebi sadrže nevidljivi čip, a čiji proces izdavanja počinje sutra.

"Izvršene su pripreme, testiranja i sve drugo kako bi taj proces otpočeo bez problema, tako da će od 1. marta svi građani koji podnesu zahtjev dobiti ličnu kartu na novom obrascu", rekao je Macan.

On je za "Nezavisne novine" izjavio da postojeća lična karta vrijedi sve do roka koji piše na njenom obrascu, te da nema nikakve "nasilne" zamjene dokumenata.

"Nema obaveze da u nekom roku bude izvršena zamjena dokumenata, nego, jednostavno, to je proces koji teče. Kako građanima budu isticali stari obrasci, tako će se obraćati nadležnim MUP-ovima sa zahtjevima za nove", pojasnio je Macan.

On je istakao da je građanima omogućena dodatna zaštita, a nadležnim organima bolja identifikacija građana.

"Sve lične karte koje se izdaju u svijetu po standardima su slične. BiH se kao i NJemačka opredijelila za beskontaktni čip, koji će biti smješten u unutrašnjim slojevima lične karte i vizuelno se neće vidjeti", objasnio je Macan.

Prema njegovim riječima, lična karta državljana BiH koja sadrži čip, u skladu sa određenim standardima i preporukama, postaje putni dokument, kao što je to i pasoš. Ona dobija potpuno identičnu funkciju putnog dokumenta kakav je predviđen da u određenom roku imaju sve države članice EU za putovanja unutar Unije.

Nova lična karta koštaće 18 KM.

(srna)

Pročitajte i.....

Written on 08/07/2013, 13:30 by admin
reisu-l-ulemina-ramazanska-cestitka-qimamo-samo-ono-sto-darujemo-drugomqReisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uputio je danas ramazansku čestitku povodom mjeseca Ramazana, koji nastupa večerašnjim zalaskom sunca. "Večeras ulazimo u blagoslovljeni mjesec...
Written on 01/02/2013, 13:44 by emir
adnan-caticu-ring-ulazim-s-dzekom-u-njegovom-bordo-dresuAdnan Ćatić jučer je napunio 34 godine. Nije bilo slavlja. Kaže, slavit će večeras nakon što pobijedi Australca Sema Solimena (Sam Soliman). - Izdržao sam ovoliko, mogu još jedan dan bez torte. Bit će...
Written on 02/05/2014, 20:09 by emir
kao-na-filmu-zemlja-se-otvorila-i-progutala-automobile-videoStajali smo u pozadini, a u roku od deset sekundi zemlja se otvorila, automobili su skliznuli u rupu, a cijeli potporni zid je popustio. Ljudi su vrištali i plakali, sve je bilo veoma traumatično –...
left

Zabava

Linkovi