webPortal STIJENA

Od sutra nove lične karte u Bosni i Hercegovini

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ Siniša Macan rekao je da su uspješno završene sve pripreme za početak uvođenja elektronskih ličnih karata u BiH, koje u sebi sadrže nevidljivi čip, a čiji proces izdavanja počinje sutra.

"Izvršene su pripreme, testiranja i sve drugo kako bi taj proces otpočeo bez problema, tako da će od 1. marta svi građani koji podnesu zahtjev dobiti ličnu kartu na novom obrascu", rekao je Macan.

On je za "Nezavisne novine" izjavio da postojeća lična karta vrijedi sve do roka koji piše na njenom obrascu, te da nema nikakve "nasilne" zamjene dokumenata.

"Nema obaveze da u nekom roku bude izvršena zamjena dokumenata, nego, jednostavno, to je proces koji teče. Kako građanima budu isticali stari obrasci, tako će se obraćati nadležnim MUP-ovima sa zahtjevima za nove", pojasnio je Macan.

On je istakao da je građanima omogućena dodatna zaštita, a nadležnim organima bolja identifikacija građana.

"Sve lične karte koje se izdaju u svijetu po standardima su slične. BiH se kao i NJemačka opredijelila za beskontaktni čip, koji će biti smješten u unutrašnjim slojevima lične karte i vizuelno se neće vidjeti", objasnio je Macan.

Prema njegovim riječima, lična karta državljana BiH koja sadrži čip, u skladu sa određenim standardima i preporukama, postaje putni dokument, kao što je to i pasoš. Ona dobija potpuno identičnu funkciju putnog dokumenta kakav je predviđen da u određenom roku imaju sve države članice EU za putovanja unutar Unije.

Nova lična karta koštaće 18 KM.

(srna)

Pročitajte i.....

Written on 06/03/2013, 15:45 by emir
bih-prodajemo-tenkove-po-5000-dolaraMinistarstva odbrane RS i Federacije BiH prodala su zagrebačkoj firmi "Skaut" i sarajevskom "Unis promeksu" naoružanje i municiju po nevjerovatno niskim cijenama. Pa je tako tenk T-34 koštao 5.000...
Written on 05/08/2013, 05:45 by emir
vitez-iz-buzimaIzet Nanić, sin Rasime i Ibrahima, rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Bio je drugi od njihovih sedam sinova. Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u JNA. Početkom agresije na Bosnu i...
Written on 31/01/2013, 17:22 by admin
u-dvije-godine-samo-jedno-primanje-mita-zavrsilo-zatvoromIznenadio nas je negativan stav o Nacrtu zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH, koji je iskazao glavni federalni tužitelj Zdravko Knežević, kazao je za današnji...
left

Zabava

Linkovi