webPortal STIJENA

Ogromne štete: U FBiH uginulo 263.000 domaćih životinja, poplavljena trećina obradivog zemljišta


Prema podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

do koji je došao portal Klix.ba, štete u poljoprivredi i stočarstvu su iznimno velike.
Ogromne štete: U FBiH uginulo 263.000 domaćih životinja, poplavljena trećina obradivog zemljišta


Samo na prostoru Federacije BiH tokom poplava je uginulo 263.788 životinja, a uništena je skoro trećina zasijanih površina.

U FBiH je bilo zasijano 79.304 hektara zemlje, a poplavljeno je 27.944 hektara.

Riječ je o podacima koji su prikupljeni do 2. juna, a u Federalnom ministarstvu naglašavaju da se statistike mijenjaju iz dana u dan.

"Štete su jako velike. Od kantona smo već prikupili podatke, ali procjenjujemo da bi moglo biti još nekih šteta koje nisu evidentirane. Mi nemamo resurse da šaljemo ljude koji će na mjestu događaja procjenjivati štete", rekao je u razgovoru za Klix.ba Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Istakao je da je do sada izdvojeno dva miliona KM iz programa poticaja kako bi sa sanirala šteta u pojedinim dijelovima entiteta.

"U programu poticaja smo predvidjeli da svi oni poljoprivredni proizvođači koji su imali proizvodnju, a ista je uništena prirodnom nesrećom, moći će ostvariti poticaj kao da su tu proizvodnju završili. Za ostvarenje poticaja nećemo tražiti dokaz da je proizvod pušten na tržište, nego dokaz da je proizvod uništen u prirodnoj nesreći", rekao je Ivanković Lijanović, te dodao da je u toku izmjena programa poticaja, gdje su planirana dodatna tri miliona KM pomoći za poljoprivrednike.

Prema njegovom mišljenju, radi se o simboličnim sredstvima, a značajniji iznosi biće prikupljeni iz takozvanog Fonda solidarnosti čije je formiranje na nivou FBiH u toku.

Manji bh. entitet je također pretrpio velike štete u poljoprivredi i stočarstvu. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Stevo Mirjanić nedavno je izjavio da su poplave nanijele velike štete u agrarnom sektoru ovog entiteta, jer je, prema gruboj procjeni, najmanje 70.000 hektara pod vodom.

Ministarstvo poljoprivrede je formiralo stručni tim koji daje instrukcije i pomoć svim općinskim komisijama za procjenu štete, a 70 savjetodavaca Ministarstva je angažovano u svim općinama radi pružanja pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

"Moramo što prije osigurati stočnu hranu. Izgubili smo 1.100 grla stoke i kompletne prve usjeve. Štete su milionske. Vidim da vlasti rade nešto, ali mi se ne nadamo da će neko to nama nadoknaditi. Mi znamo da će to seljak sve na kraju morati iznijeti i ispraviti na svojim leđima", rekao je za Klix.ba Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

On je istakao da se poljoprivrednici i stočari nadaju humanitranim sredstvima, kojima bi se barem na neki način ublažila velika šteta koja je nanesena tokom poplava.

Naglasio je da ne očekuje da će cijene hrane u BiH porasti zbog nastale štete.

"Mi u BiH inače nismo tako veliki proizvođači hrane. Cijenu hrane svakako diktira evropsko i svjetsko tržište, a kod nas, i velika količina uvozne hrane", rekao je Usorac.
(Klix.ba

Pročitajte i.....

Written on 30/05/2014, 19:28 by emir
kako-nas-lazu-evo-sta-zapravo-pijete-kad-mislite-da-pijete-vocne-sokove-Mislite da je čaša narančina soka u rano jutro jedan od najzdravijih načina početka novog dana? Razmislite još jednom! Kako napominju stručnjaci, sastojci u kupovnim sokovima vrlo često su sasvim...
Written on 18/01/2013, 14:19 by admin
javno-bicevanje-u-iranufotoIranski oficir bičuje čovjeka osuđenog za silovanje u gradu Sabzevar,na sjeveroistoku Irana. Silovanje,ubistvo,kao i izdaja se obično kažnjava smrtnom kaznom,a ponekad sudija izriče i kaznu bičevanjem...
Written on 23/04/2013, 20:46 by emir
evianove-bebe-su-se-vratile-i-slade-su-nego-ikadMora se priznati da proizvođač vode Evian ima fantastične reklame koje dobro zabave internet publiku širom svijeta. Prije nekoliko godina ovaj brend je imao fantastičnu reklamu u kojoj su bebe rolale,...
left

Zabava

Linkovi