webPortal STIJENA

"Građani BiH neće moći ulaziti u Hrvatsku": Predsjedništvo BiH nije usvojilo Ugovor o graničnim prijelazima

PREDSJEDNIŠTVO BiH na današnjoj sjednici dalo je suglasnost za ratifikaciju 35 raznih vrsta ugovora,

sporazuma i memoranduma, ali ne i za one o zaključivanju ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima i pograničnom prometu od čijeg potpisivanja ovisi hoće li građani BiH i nakon 1. srpnja moći ući u Hrvatsku čak i s biometrijskim putovnicama.

Protiv ratifikacije sporazuma glasao je predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović. Kako je pojasnio, učinio je to zato što je ugovore parafirala "nelegalna komisija, na što je iz Predsjedništva upozoreno još prije 15 dana", javljaju bosanski mediji.

Dodao je da je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić ignorirao tu činjenicu te da je unatoč tome staro povjerenstvo koje nije imalo mandat poslao parafirati ugovor s Hrvatskom u Zagrebu prošloga tjedna.

Naveo je kako je "posve čudno da je akte koji sadrže čak 50-tak stranica materijala Vijeće ministara BiH utvrdilo tek na telefonskoj sjednici". Takvo što se ne radi, navodi Radmanović, ni kada su daleko jednostavniji akti u pitanju.

Osim što je za njega "sporna procedura predlaganja i utvrđivanja ugovora, sporni su i neki dijelovi suštinske naravi i to prvenstveno u sporazumu o graničnim prijelazima".

"Posljedice neusvajanja sporazuma s Hrvatskom bile bi katastrofalne i za gospodarstvo i za građane BiH, jer bi to značilo da je protok ljudi i roba iz BiH prema Hrvatskoj onemogućen nakon 1. srpnja kada ta zemlja ulazi u Europsku uniju", rekao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Index.hr

Pročitajte i.....

Written on 05/02/2013, 08:55 by admin
zbog-sumnje-u-njenu-nevinost-otac-nasmrt-pretukao-petogodisnju-kcerkuMinimalnu kazna zatvora na koju je osuđen Fajhad al-Gamdi, koji je nasmrt pretukao svoju petogodišnju kćerku, izazvala je burne reakcije u Saudijskoj Arabiji. Kao motiv monstruoznog zločina, ubica je...
Written on 18/02/2013, 14:44 by admin
tableta-koja-moze-otrijezniti-za-nekoliko-sekundiDva naučnika sa Univerziteta u Los Angelesu i Univerziteta Južne Kalifornije kreirala su injekciju koja laboratorijske miševe koji su konzumirali alkohol otrijezni za samo nekoliko sekundi. Proces...
Written on 16/03/2013, 16:21 by admin
koje-probleme-u-kuci-mozete-rijesiti-papromKod prehlade ponekad nema ništa gore nego nemoć od začepljenog nosa. 1. Začepljen nos Osjećaj da ne možete disati kako treba može biti gori od temperature i kašlja. Stručnjaci kažu da je u tom slučaju...
left

Zabava

Linkovi