webPortal STIJENA

"Građani BiH neće moći ulaziti u Hrvatsku": Predsjedništvo BiH nije usvojilo Ugovor o graničnim prijelazima

PREDSJEDNIŠTVO BiH na današnjoj sjednici dalo je suglasnost za ratifikaciju 35 raznih vrsta ugovora,

sporazuma i memoranduma, ali ne i za one o zaključivanju ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima i pograničnom prometu od čijeg potpisivanja ovisi hoće li građani BiH i nakon 1. srpnja moći ući u Hrvatsku čak i s biometrijskim putovnicama.

Protiv ratifikacije sporazuma glasao je predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović. Kako je pojasnio, učinio je to zato što je ugovore parafirala "nelegalna komisija, na što je iz Predsjedništva upozoreno još prije 15 dana", javljaju bosanski mediji.

Dodao je da je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić ignorirao tu činjenicu te da je unatoč tome staro povjerenstvo koje nije imalo mandat poslao parafirati ugovor s Hrvatskom u Zagrebu prošloga tjedna.

Naveo je kako je "posve čudno da je akte koji sadrže čak 50-tak stranica materijala Vijeće ministara BiH utvrdilo tek na telefonskoj sjednici". Takvo što se ne radi, navodi Radmanović, ni kada su daleko jednostavniji akti u pitanju.

Osim što je za njega "sporna procedura predlaganja i utvrđivanja ugovora, sporni su i neki dijelovi suštinske naravi i to prvenstveno u sporazumu o graničnim prijelazima".

"Posljedice neusvajanja sporazuma s Hrvatskom bile bi katastrofalne i za gospodarstvo i za građane BiH, jer bi to značilo da je protok ljudi i roba iz BiH prema Hrvatskoj onemogućen nakon 1. srpnja kada ta zemlja ulazi u Europsku uniju", rekao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Index.hr

Pročitajte i.....

Written on 13/11/2016, 22:57 by emir
helikopter-mi-8t-ispred-skole-u-cazinu-u-ratu-prevezao-10000-putnika-i-znacio-zivot-za-bihacki-okruNe postoji mnogo objekata, a pogotovo škola u svijetu koje se mogu pohvaliti činjenicom da se u njihovom dvorištu nalazi ogroman vojni stroj. Osnovna škola "Ćoralići" u istoimenom cazinskom prigradskom...
Written on 16/08/2015, 21:19 by emir
bravo-momci-zlatni-omladinci-bh-kosarke-prvaci-evropeKadetski reprezentativci Bosne i Hercegovine osvojili su zlato na Eurobasketu u Litvaniji. Oni su večeras pobjedom 85:83 nad domaćom selekcijom u finalu u Kaunasu donijeli beskrajnu radost svojoj...
Written on 29/01/2013, 14:06 by admin
gradani-bih-placaju-najskuplju-hranu-u-regionuBrojni prehrambeni artikli skuplji su u bh. trgovinama nego u prodavnicama u zemljama u okruženju, uključujući čak i Hrvatsku, gdje je plata za gotovo 600 maraka veća nego u BiH. Bh. trgovcima dato...
left

Zabava

Linkovi