webPortal STIJENA

Riješen problem matičnih brojeva novorođenčadi!

Procedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osuguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudom je utvrdio da odredbe člana 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju ("Službeni glasnik BiH" broj: 32/01, 63/08 i 103/11) prestaju važiti, što predstavlja problem kod novorođene djece, izuzetno i kod odraslih osoba, kojima se do daljnjeg neće dodjeljivati JMB.

Nepostojanje jedinstvenog matičnog broja predstavlja suštinski i tehnički problem u postupku utvrđivanja svojstva osiguranog lica i unosa podataka o osiguranom licu u matičnu evidenciju osiguranih lica.

U skladu sa navedenim Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je pristupio izradi Procedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osuguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB.

Dodjeljeni identifikacioni broj zdravstvenog osiguranja unosit će se u zdravstvenu legitimaciju iznad polja predviđenih za unos JMB, kako bi se omogućilo da se u istu zdravstvenu legitimaciju naknadno unese dodjeljeni JMB.

Na taj način će biti riješeno pitanje oko izdavanja zdravstvenih legitimacija i pružanja zdravstvene zaštite za novorođenu djecu.

(rtvtk)

Pročitajte i.....

Written on 31/01/2013, 08:21 by admin
romkinje-skidale-qmagijuq-pa-ukrale-zlato-refiki-bosnicDvije Romkinje ukrale su zlatni nakit vrijedan oko 2.100 maraka od Refike Bosnić (79) dok su joj "skidale crnu magiju" u njenom stanu u banjalučkoj ulici Carice Milice .Bosnićeva je ispričala da su je...
Written on 15/01/2015, 20:58 by emir
vjerski-poglavar-turske-svijet-suti-o-ubijanju-dvanaest-miliona-muslimana-a-zali-za-dvanaest-novinaraPredsjednik turske Uprave za vjerske poslove, dr. Mehmet Gormez, je ukazao na zabrinjavajuću pojavu da svjetska javnost nije podigla svoj glas kada su ubijani milioni muslimana širom svijeta, a...
Written on 03/06/2014, 11:40 by emir
qmljacq-torta-od-cevapa-receptNakon što su naši facebook fanovi zatražili baš ovaj recept, donosimo vam način spravljanja "Torte od ćevapa". Potrebno je: - 1 kg ćevapa- 2 srednja krompira- 2 jajeta- 150 g mladog sira- 150 ml...
left

Zabava

Linkovi