webPortal STIJENA

Riješen problem matičnih brojeva novorođenčadi!

Procedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osuguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudom je utvrdio da odredbe člana 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju ("Službeni glasnik BiH" broj: 32/01, 63/08 i 103/11) prestaju važiti, što predstavlja problem kod novorođene djece, izuzetno i kod odraslih osoba, kojima se do daljnjeg neće dodjeljivati JMB.

Nepostojanje jedinstvenog matičnog broja predstavlja suštinski i tehnički problem u postupku utvrđivanja svojstva osiguranog lica i unosa podataka o osiguranom licu u matičnu evidenciju osiguranih lica.

U skladu sa navedenim Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je pristupio izradi Procedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osuguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB.

Dodjeljeni identifikacioni broj zdravstvenog osiguranja unosit će se u zdravstvenu legitimaciju iznad polja predviđenih za unos JMB, kako bi se omogućilo da se u istu zdravstvenu legitimaciju naknadno unese dodjeljeni JMB.

Na taj način će biti riješeno pitanje oko izdavanja zdravstvenih legitimacija i pružanja zdravstvene zaštite za novorođenu djecu.

(rtvtk)

Pročitajte i.....

Written on 14/02/2013, 09:10 by admin
jedemo-meso-koje-kosta-110-km-po-kilogramuDok je bh. stočarstvo na ivici ambisa, u našu zemlju uvozi se meso iz brojnih država, a vrijednost mu je često nerealno niska, što otvara pitanje koliko je zdravo za upotrebu. Iz Spoljnotrgovinske...
Written on 14/03/2013, 13:12 by admin
zivot-pocinje-u-pedesetimaŽene u pedesetima se danas osjećaju sve bolje s godinama, sretnije su i više avanturistički nastrojene Pedesete su nove ... ne znamo bi li rekli četrdesete ili tridesete, jer je istraživanje pokazalo...
Written on 11/11/2013, 17:12 by emir
kako-je-pape-ismijao-argentinu- Povedem loptu i bacim pogled okolo, onda predriblam protivnika i nastavim trčati. Dalje driblam sve dok ne dođem pred gol i onda je samo šutnem. Eto, tako je, prema vlastitim riječima od prije...
left

Zabava

Linkovi