webPortal STIJENA

Riješen problem matičnih brojeva novorođenčadi!

Procedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osuguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudom je utvrdio da odredbe člana 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju ("Službeni glasnik BiH" broj: 32/01, 63/08 i 103/11) prestaju važiti, što predstavlja problem kod novorođene djece, izuzetno i kod odraslih osoba, kojima se do daljnjeg neće dodjeljivati JMB.

Nepostojanje jedinstvenog matičnog broja predstavlja suštinski i tehnički problem u postupku utvrđivanja svojstva osiguranog lica i unosa podataka o osiguranom licu u matičnu evidenciju osiguranih lica.

U skladu sa navedenim Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je pristupio izradi Procedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osuguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB.

Dodjeljeni identifikacioni broj zdravstvenog osiguranja unosit će se u zdravstvenu legitimaciju iznad polja predviđenih za unos JMB, kako bi se omogućilo da se u istu zdravstvenu legitimaciju naknadno unese dodjeljeni JMB.

Na taj način će biti riješeno pitanje oko izdavanja zdravstvenih legitimacija i pružanja zdravstvene zaštite za novorođenu djecu.

(rtvtk)

Pročitajte i.....

Written on 21/02/2013, 16:10 by admin
muskarci-vole-kada-im-pridete-ali-nikada-ovakoMuškarci obožavaju žene koji se usuđuju da naprave prvi korak, ali to ne znači da će biti zadovoljni bilo čime. Kao i žene, i muškarci su izbirljivi kada im prilaze, pa je tako preporučljivo da ne radite...
Written on 06/03/2013, 15:53 by admin
dodik-je-politicki-mrtav-mentalno-je-unazadio-narod-kojem-pripada-nudeci-im-laznu-naduIzjave predsjednika RS Milorada Dodika o mogućnosti otcjepljenja tog dijela BiH Dodikovo je bespredmetno trošenje riječi iza kojih ne stoji ništa ozbiljno, a posebno više ne stoje Miloševićevi tenkovi i...
Written on 20/09/2013, 17:58 by emir
jedini-bosanac-u-litvaniji-priprema-docek-za-10000-sunarodnjakaU Litvaniji, gdje će fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine 15. oktobra odigrati najvažniju utakmicu u svojoj historiji, sa titulom stalnog boravka „slovom i brojem“ živi jedan Bosanac. Sarajlija...
left

Zabava

Linkovi