webPortal STIJENA

Riješen problem matičnih brojeva novorođenčadi!

Procedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osuguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudom je utvrdio da odredbe člana 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju ("Službeni glasnik BiH" broj: 32/01, 63/08 i 103/11) prestaju važiti, što predstavlja problem kod novorođene djece, izuzetno i kod odraslih osoba, kojima se do daljnjeg neće dodjeljivati JMB.

Nepostojanje jedinstvenog matičnog broja predstavlja suštinski i tehnički problem u postupku utvrđivanja svojstva osiguranog lica i unosa podataka o osiguranom licu u matičnu evidenciju osiguranih lica.

U skladu sa navedenim Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je pristupio izradi Procedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osuguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB.

Dodjeljeni identifikacioni broj zdravstvenog osiguranja unosit će se u zdravstvenu legitimaciju iznad polja predviđenih za unos JMB, kako bi se omogućilo da se u istu zdravstvenu legitimaciju naknadno unese dodjeljeni JMB.

Na taj način će biti riješeno pitanje oko izdavanja zdravstvenih legitimacija i pružanja zdravstvene zaštite za novorođenu djecu.

(rtvtk)

Pročitajte i.....

Written on 27/02/2013, 14:26 by admin
rijesen-problem-maticnih-brojeva-novorodencadiProcedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osuguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB. Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudom je utvrdio da odredbe člana...
Written on 01/05/2013, 19:29 by admin
catic-mancini-je-glupan-teskiMenadžer Manchester Citya Roberto Mancini jedna je od najomraženijih ličnosti u sportskoj javnosti u Bosni i Hercegovini. Mancinijevo ophođenje sa Edinom Džekom, odnosno konstantno ostavljanje Džeke na...
Written on 24/10/2013, 20:10 by emir
evo-koje-nas-toplo-pice-cini-sretnijim-zdravijim-i-spremnijim-za-mnoge-dnevne-zadatkeRedovno ispijanje tople čokolade ili kakaa prije spavanja, može spriječiti probleme s pamćenjem kod starijih osoba, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Ali, evo kako je kakao lijek i za...
left

Zabava

Linkovi