webPortal STIJENA

Stranačka abeceda: Nakon SDA i A-SDA mogla bi biti osnovana i B-SDA

Prema nezvaničnim najavama, "odmetnuti" članovi SDA, nezadovoljni ishodom stranačkog kongresa i puta kojim stranka ide, mogli bi osnovati novu stranku.

Stranka bi se mogla zvati Bolja SDA (B-SDA).

Stranačka abeceda: Nakon SDA i A-SDA mogla bi biti osnovana i B-SDA

Foto: Arhiv/Klix.ba

Stranka bi se, prema nezvaničnim najavama, mogla zvati Bolja SDA (B-SDA), a okosnicu nove stranke trebali bi činiti kadrovi koji su već ranije iskazivali svoje nezadovoljstvo rezultatima stranačkog kongresa. To su, prije svega, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović.

"Bolja SDA dolazi"

Oni su ranije obznanili da više neće podržavati sve odluke stranačkog vrha te da će glasati shodno svojim uvjerenjima, a između Ahmetovića i Asima Sarajlića, šefa Kluba SDA u ZD PS BiH, došlo je i do fizičkog obračuna.

Prema pisanju Nezavisnih novina, ova grupa je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću uputila ultimatum zatraživši smjene pojedinih kadrova, prije svih Asima Sarajlića, Amira Zukića i Aljoše Čampare.

Pomenuta grupa traži unutarstranačke reforme, intenzivniju borbu protiv korupcije, donošenje zakona o porijeklu imovine, a stranačkom vrhu se zamjera i nepotizam te kontrola resursa i institucija.

Šemsudin Mehmedović za Klix.ba nije želio potvrditi niti demantirati ovakve najave. Međutim, upravo je on podgrijao "atmosferu" objavivši u petak kratku videoporuku na svom zvaničnom YouTube kanalu naslovljenu "Bolja SDA dolazi uskoro".

Također, ni iz SDA nisu željeli komentarisati ovakve najave kratko poručivši da će se o svemu očitovati organi stranke ako i kada bude upućena bilo kakva inicijativa od pomenutih zastupnika.

Svi lomovi unutar SDA: MBO, Stranka za BiH, A-SDA

Prvi raskol unutar SDA koji je rezultirao osnivanjem nove stranke desio se još 1990. godine kada je SDA napustio Adil Zulfikarpašić, nakon čega je, zajedno s Muhamedom Filipovićem i Fehimom Nametkom, osnovao novu stranku – Muslimansko-bošnjačku organizaciju (MBO). MBO nije nikada zabilježila značajniji izborni rezultat, da bi se nekoliko godina nakon rata u potpunosti ugasila.

Nakon još jednog raskola u samom vrhu stranke, Haris Silajdžić osnovao je Stranku za Bosnu i Hercegovinu, koja je na prve izbore izašla 1996. godine. Izetbegović je na tim izborima pobijedio Silajdžića u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, osvojivši više od 700.000 glasova, dok je Silajdžić dobio nešto više od 100.000 glasova. Stranka za BiH, na skoro svim nivoima, bila je dio vlasti od svojih prvih izbora, pri čemu je najbolje rezultate ostvarila 2006. godine kada je Silajdžić pobijedio Sulejmana Tihića, tadašnjeg lidera SDA, i postao bošnjački član Predsjedništva. Pa ipak, Stranka za BiH nikada nije uspjela nadjačati SDA, da bi na Općim izborima 2014. godine doživjela teške poraze te skoro nestala sa političke scene.

U Cazinu je u februaru 2008. osnovana Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA). Stranku su osnovali smijenjeni članovi SDA Cazin Nermin Ogrešević i Rifat Hozanović. Iako je A-SDA i danas prvenstveno ostala orijentirana na Krajinu i Unsko-sanski kanton vremenom ostvaruju sve bolje rezultate te su na prošlim izborima uspjeli ući u Parlamentarnu skupštinu BiH i Zastupnički dom Federacije BiH. Zajedno sa SDA formirali su vlast u Unsko-sanskom kantonu, a nedavno je predsjednik SDA Bakir Izetbegović obznanio da će A-SDA biti i dio nove vlast na nivou FBiH.

Klix.ba

Pročitajte i.....

Written on 15/01/2013, 08:17 by admin
senat-u-new-yorku-odobrio-najstrozi-americki-zakon-oruzjuNEW YORK - Senat u New Yorku odobrio je najstroži američki zakon oružju. Novi zakon izglasan je sa 43 glasa za i 18 protiv, zahvaljujući snažnom utjecaju demokrata. Novi zakon posebice se odnosi na...
Written on 12/02/2013, 10:25 by admin
otkrivena-formula-za-savrsene-palacinkeNaučnici i matematičari sa Univerziteta u Wolverhamptonu tvrde da su razvili matematičku formulu za pripremanje savršenih palačinaka. U formuli 100 - [10L – 7F + C(k – C) + T(m – T)] / (S – E), L...
Written on 19/02/2013, 14:04 by admin
u-teksasu-rodena-dva-para-jednojajcanih-blizanacaNajzanimljivije je da je do oplodnje došlo bez potpomognute oplodnje Tridesetšestogodišnja teksašanka Tressa Montalvo koja već ima jednog dvogodišnjeg sina, rodila je na Valentinovo dva para...
left

Zabava

Linkovi