webPortal STIJENA

U Kozarcu ispraćaj 284 šehida: Majka Hava oprostit će se od šest, a majka Emina od pet sinova

Od maja do augusta 1992. godine na području Prijedora i Kozarca ubijeno je više od 3.500 hiljade ljudi, žena, staraca i djece od kojih su većina bili Bošnjaci muslimani.

Hala Šejkovača u kojoj su smještena tijela nevinih žrtava

Tijela ubijenih su zatrpavana u jame, rudničke iskopine i namjenske masovne grobnice. Pojedina su po nekoliko puta vađena i premještana na druge lokacije s ciljem da budu bolje skrivena.

Posljednja, a ujedno i do sada najveća masovna grobnica kako u BiH, tako i u Evropi, je pronađena u Tomašici iz koje je samo prošle godine ekshumirano 275 kompletnih i 160 nekompletnih tijela.

Na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi, prema posljednjim informacijama iz Instituta za traženje i identifikaciju nestalih, bit će pokopano 284 šehida, prvenstveno ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica, potvrđeno je iz Rijaseta IZBiH.

Tabuti s posmrtnim ostacima bit će u subotu, 19. jula 2014., preuzeti iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu, te će od 13.30 sati biti u organiziranoj koloni provezeni kroz Sanski Most i Prijedor, a zatim smješteni na stadion u Kozarcu gdje će se sutradan klanjati dženaza.

Kolektivna šehidska dženaza ubijenim Prijedorčanima i Kozarčanima će biti u Kozarcu, u nedjelju, 20. jula 2014. godine, na stadionu ''Bratstvo'', s početkom u 9.30 sati. Dženazi će prisustvovati reisu-l-ulema, Husein ef. Kavazović, koji će predvoditi dženazu-namaz.

Među mnogobrojnim šehidima kojima će se ove godine klanjati dženaza nalazi se i šest sinova i muž Have Tatarević, pet sinova i muž Emine Hegić, te imam Sulejman ef. Dizdarević.

Pripadnici Vojske RS su 23. jula 1992. godine u Zecovima kod Prijedora ubili Senada Tatarevića (1961.), Sejada (1963.), Nihada (1968.), Zilhada (1969.), Zijada (1972.) i Nishada (1974.). Zajedno sa njima je stradao i njihov otac Muharem (1939.). Oni su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica, a identificirani su u aprilu ove godine.

Najmlađi Nishad je u trenutku smrti imao 18 godina, a najstariji Senad 31 godinu. Tih dana pripadnici srpskih snaga su upali u selo i ubili su sve do kojih su došli, bez obzira na godine.

Također, tokom aprila je identificirano i šest članova porodice Hegić, otac ubijen u šezdesetoj godini života i pet sinova starosti od 25 do 40 godina. To su: Asuf (Abdulah) Hegić (1967.), Velid (Abdulah) Hegić (1964.), Vehid (Abdulah) Hegić (1960.), Ragib (Abdulah) Hegić (1955.), Vejsil (Abdulah) Hegić (1953.), kao i njihov otac Abdulah (Emin) Hegić, (1932.).

Iz masovne grobnice Tomašica do sada su otkriveni posmrtni ostaci 435 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela. Među tijelima su otkriveni muškarci raznih životnih dobi i žene.

Ovo je do sada najveća masovna grobnica u BiH. Naime, uz žrtve na Jakarinoj Kosi kod Prijedora, a koje su, kako je dokazano, prethodno bile ukopane u Tomašici, ovdje su bila sakrivena tijela više od 800 žrtava.

Na području Bosanske krajine do sada je otkrivena 131 masovna grobnica, do toga samo u Prijedoru i okolini 61 grobnica. Na području Prijedora bilo je 59 logora i drugih objekata za zatočenje. Utvrđeno je kako je na području Prijedora ubijeno oko 3.500 osoba mahom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom agresije na tu zemlju.

Sandžačka književnica Šefika Begović-Ličina posvetila je majci Havi priču pod naslovom: "Ne halalim ti, junače".

Klix.ba

Pročitajte i.....

Written on 26/01/2013, 09:43 by emir
egipat-zbog-nereda-na-nogometnoj-utakmici-21-osoba-osudena-na-smrtDonesena je presuda za 21 osobu koju se tereti za sudjelovanje u krvavim sukobima na nogometnoj utakmici u veljači prošle godine. Tada su na stadionu Port Said poginule 74 osobe. Egipatski sud osudio...
Written on 27/03/2013, 20:10 by emir
internet-vam-je-usporen-u-tijeku-je-najveci-hakerski-napad-u-povijestiKORISNICI interneta diljem svijeta primijetili su da im je internet usporen. Razlog tome je, tvrde stručnjaci za cyber sigurnost, najveći hakerski napad koji je ikad zabilježen. Neprofitna...
Written on 19/02/2015, 09:40 by emir
livanjski-qdivljiq-konji-prirodni-fenomen-i-atrakcija-ineresantna-cijeloj-evropi-osim-vlastima-u-bihSvi oni koji su se ovih dana zaputili magistralnim putem M-16, na dionici između Kupresa i Livna niže prevoja Borova Glava, nerijetko su mogli biti sudionici otežanog odvijanja saobraćaja ili njegove...
left

Zabava

Linkovi