webPortal STIJENA

Ukinuti kantone i Dom naroda PS FBiH

Ova inicijativa nema alternativu i svaka druga rekonstrukcija FBiH neće donijeti boljitak, smatra Lijanović

Ukidanjem bi se ostvarila ušteda od milijardu KM

Na redovnoj sjednici Predsjedništva Narodne stranke Radom za boljitak održanoj danas potvrđeno je da će iz ove stranke uputiti inicijativu premijeru Vlade Federacije Nerminu Nikšiću za izmjenu Ustava koji će sadržavati prijedlog za ukidanje deset kantona i Doma naroda u Parlamentu FBiH, dakle da ostane samo jedan - Zastupnički dom na kojem će većina donositi odluke koje će štititi interese svih naroda.

Očekuju podršku partnera

- Otpuštanje deset premijera, 95 ministara, 295 zastupnika i 58 izaslanika, koji kroz svoje kantone trenutno funkcioniraju, dovelo bi do procvata ekonomske situacije FBiH i njenih građana. Takvim činom godišnje bi napravili uštedu od jednu milijardu KM, a ta sredstava su prijeko potrebna građanima ove zemlje za jačanje domaće proizvodnje, pokretanje infrastrukturnih projekata, te poboljšanje ukupne ekonomske slike, što bi na kraju rezultiralo otvaranjem novih radnih mjesta neophodnih za stvaranje boljeg standarda, poručio je dopredsjednik stranke, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, Jerko Ivanković Lijanović.

Na novinarsko pitanje da li očekuju da će ovaj prijedlog dobiti podršku njihovih koalicionih partnera Ivanković Lijanović je kazao kako očekuje da će osigurati potrebne dvije trećine za njegovo usvajanje u Federalnom parlamentu kako bi naredni, Opći izbori 2014. bili provedeni po novom Ustavu Federacije BiH.

Ivanković Lijanović je pozvao i vladajuću četvorku da prestanu trošiti vrijeme i da promijene Ustav, jer bi se time stekla bolja politička stabilnost, ekonomske mjere za pokretanje privrede, a na pitanje ko bi mogao biti protiv njihovog prijedloga odgovorili su da će to biti one stranke "kojima su fotelje bitnije od građana".

Ova inicijativa nema alternativu i svaka druga rekonstrukcija FBiH neće donijeti boljitak, kazao je Lijanović te dodao kako je "FBiH u dužničkom ropstvu i ovo je jedini način da se spasimo".

Pokretanje peticije

- Stalno raspirivanje nesuglasica među političkim akterima FBiH kojima je osnovni cilj njihov lični i stranački interes, svakim danom eskalira sve dubljom ekonomskom i socijalnom krizom. Građani u FBiH su zahvaljujući vođenju takvih loših politika dovedeni na granicu gole egzistencije, a Narodna stranka Radom za boljitak zadržavanje takvog stanja neće dozvoliti i uvijek će u prioritetu svoga djelovanja imati politiku blisku građanima, koja garantuje otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje standarda naših građana, poručio je Ivanković Lijanović.

Na sjednici predsjedništva donesena je i odluka o pokretanju potpisivanja peticije pod sloganom ''Slušaj srce, reci DA ukidanju glomazne i neefikasne administracije i skupe Federacije'', kojom će od građana tražiti podršku za ukidanje kantona i osiguranje jednakosti naroda na teritoriji FBiH, i očekuju da će skupiti veliki broj potpisa.

Kada je u pitanju izglasavanje nepovjerenja trenutnoj Vladi FBiH Ivanković Lijanović vjeruje kako do toga neće doći, kako vladajuća većina neće imati potrebnu većinu za izglasavanje nepovjerenja te kako do 2014. neće biti promjena.

oslobodjenje.ba

Pročitajte i.....

Written on 21/01/2013, 11:56 by emir
otrovni-proizvodi-koje-mnogi-od-nas-drze-u-svom-domu-nemojte-da-jeftina-kupovina-ostavi-ozbiljne-posljediceMnogi proizvodi koje koristite u svom domaćinstvu opasni su za zdravlje, posebno ako ih koristite često i dugotrajno. Vrijeme je da napravite ozbiljne promjene Svatko voli kada u kupovini prođe...
Written on 31/05/2015, 21:29 by emir
qnever-forget-prijedor-1992q-bijele-trake-na-ulaznoj-kapiji-zgrade-un-a-u-zeneviPovodom obilježavanja Dana bijelih traka, danas je na trgu ispred zgrade UN-a u Ženevi organizovana akcija u znak sjećanja na tragediju u Prijedoru. Na trgu ispred zgrade UN-a u Ženevi skupilo se oko...
Written on 02/12/2012, 11:15 by admin
sto-trebate-ciniti-da-bi-vam-auto-dulje-trajaoKako produljiti vijek trajanja svom automobilu? Donosimo 10 savjeta za vozače. Tko ne bi želio da mu automobil dulje traje? Razlozi za kvar automobila mogu se svesti na dvije vrste. Kvarovi koji ovise...
left

Zabava

Linkovi