webPortal STIJENA

Uskoro radna mjesta za bh. građane u Austriji i Njemačkoj

Ugovor o zapošljavanju bh. građana u Njemačkoj trebao bi biti potpisan do kraja februara

i danom potpisivanja kreće se u njegovu realizaciju, rekao je Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Tekst ugovora je u pripremi već neko vrijeme, a prema njemu će svi bh. državljani koji budu radili u Njemačkoj imati ista radna prava kao i Nijemci.

"Njemačkoj su potrebni medicinski radnici - njegovatelji koje BiH može ponuditi. Priliku da se zaposle će imati 450-500 osoba", rekao je Delić na današnjoj konferenciji za novinare.

Osim Njemačke u toku su pregovori i sa Austrijom, čija će delegacija doći u martu, kako bi održali sastanak o implementaciji "Crveno-bijelo-crvene karte", sporazuma kojim se stranim državljanima omogućava dobivanje radne i boravišne dozvole. Austrijanci će predstaviti 25 deficitarnih zanimanja te vidjeti koje radnike bh. radno tržište može ponuditi ovoj zemlji.

"Na ovaj način bh. građani će moći na legalan i zakonit način raditi u Austriji, da nam se ne dešava da ljudi budu prevareni ili odu na svoju ruku. Nedavno smo dobili pismo od Austrijske ambasade, u kojem se upozorava na pojavu lažnih oglasa za zapošljavanje bh. građana u ovoj zemlji. Želimo upozoriti naše građane da dobro paze i provjere poslodavca i posrednika u zapošljavanju, jer ukoliko se od vas traži da uplatite novac, riječ je o prevari", upozorio je Delić.

Sporazum potpisan sa Slovenijom stupa na snagu 1. marta, što će biti dodatna prilika za naše građane da nađu posao. Također, otvara se mogućnost zapošljavanja u Kataru i Rusiji.

"Nažalost, već dvije godine čekamo na potpisivanje sporazuma sa Katarom. Njihova delegacija dolazi u BiH 5. i 6. marta kako bi se raspitali o našoj radnoj snazi. Rusija je izrazila potrebu za građevinskim radnicima koji su obučeni i sposobni da rade u teškim uvjetima, jer će im treba ti radnici za Olimpijske igre. To će biti dobra, ali i zanimljiva prilika za naše građane", rekao je Delić te dodao kako su pregovori u toku.

Broj nezaposlenih osoba u porastu

Ovo su dobre vijesti za 320.000 nezaposlenih osoba. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u 2012. godini, zaključno sa 31. decembrom, broj nezaposlenih bio je rekordan, 550.574 osobe su bile bez posla, od čega je 50,37 posto žena.

Osobe s trećim stepenom obrazovanja (KV i NKV) su najbrojnije među onima koji traže posao.

Sivo tržište i dalje je vrlo aktivno na našem području. Procjenjuje se da oko 200.000 radnika radi nacrno.

"Potrebno je strožije kažnjavati poslodavce koji ne prijavljuju svoje radnike, jer kazne su veće od one sume koju bi poslodavac izdvojio za doprinose radnika", rekao je Delić te istakao da je krajnje vrijeme da se svi nivoi vlasti uključe u rješavanje problema nezaposlenosti u BiH, jer su podaci o broju ovih osoba alarmantni.

Klix.ba

Pročitajte i.....

Written on 24/12/2013, 14:08 by emir
djevojka-koju-je-kao-bebu-srpski-vojnik-odnio-iz-spaljenog-sela-napokon-doznala-istinu-o-mamiPosmrtni ostaci Senade Bećirović (1967), čija je kćerka Senida početkom rata u BiH odnesena u Beograd i tamo odrasla pod drugim imenom, pronađeni su u Capardama kod Kalesije, nedaleko od njihove...
Written on 11/06/2013, 21:28 by emir
najava-druga-straparijada-u-stijeniU  naselju Gornji Malići u Stijeni 15.06. 2013(subota). održat će se druga po redu  štraparijada koja polako postaje mala mjesna tradicija ovog kraja.  Pravila nalažu da konji,...
Written on 01/05/2013, 19:29 by admin
catic-mancini-je-glupan-teskiMenadžer Manchester Citya Roberto Mancini jedna je od najomraženijih ličnosti u sportskoj javnosti u Bosni i Hercegovini. Mancinijevo ophođenje sa Edinom Džekom, odnosno konstantno ostavljanje Džeke na...
left

Zabava

Linkovi