webPortal STIJENA

Zahvaljujući Facebooku: Lukavčanka Hedija Talić vidjela sestru nakon 72 godine!

Tanija Delić (88) i Hedija Talić (82), sestre koje je rastavio Drugi svjetski rat, susrele su se u Sanskom Mostu prvi put nakon 72 godine, pišu Nezavisne novine.

Na svom susretu mogu zahvaliti Facebooku i radoznalom Hedijinu sinu.

'Bilo je suza i nevjerice. Iako je prošlo toliko vremena, obje se sjećamo oca, majke i brata, kao i najsitnijih događaja iz djetinjstva', kažu sestre.

Tanija i Hedija rođene su u selu Budimlić Japra, gdje su zajedno provele djetinjstvo. Otac Bego Budimlić bavio se poljoprivredom, a porodica je živjela teškim seljačkim životom.

Zajedništvo je prekinuo Drugi svjetski rat i stradanje sela u ljeto 1941. godine, kada su Budimlići pobjegli u Hrvatsku, u Dvor.

Mlađa sestra Hedija tada se izgubila i kao 10-godišnjakinja završila u Domu za siročad u Banjoj Luci, gdje je dočekala kraj rata. Ostatak porodice živio je izbjegličkim životom, a Tanija je upoznala budućeg supruga Huseina iz Modre kod Sanskog Mosta.

Roditelji su im poginuli u ratu. Hedija je pak sreću pronašla u Lukavcu kod Tuzle, gdje se udala i rodila četvero djece.

Do sudbonosnog susreta dvije sestre došlo je nakon što se Hedijin najstariji sin Fikret zainteresirao za porodične korijene i putem Facebooka stupio u kontakt s Tanijinom kćerkom Safetom.

Sredinom prošle godine izgubljene sestre prvi put su se čule preko telefona, a ovih dana su se konačno i susrele. Sada, kažu, njihove veze više nikad neće biti prekinute.

(Bportal.ba)

Pročitajte i.....

Written on 24/03/2014, 22:01 by emir
volkswagen-proslavlja-40-godisnjicu-modela-golfNjemačka kompanija Volkswagen proslavlja 40. godišnjicu modela Golf, a svečanost će biti održana na događaju Techno Classica, koji se održava od 26. do 30. marta. Proizvodnja prve generacije Golfa...
Written on 02/04/2013, 14:10 by admin
u-hrvatskoj-pronaden-cup-sa-4-kilograma-zlataČim sam malo otkopao zemlju na zemlju je ispalo pet, šest zlatnika i što sam više kopao, bilo ih je sve više. Bio je to prizor kao u filmovima, odmah su se spustile i druge kolege, svi smo još uvijek u...
Written on 12/01/2013, 12:09 by admin
iskljuciti-program-javaKompjuterski stručnjaci zatražili su od korisnika računara da isključe program "Java" američke kompanije "Orakl" zbog nedostatka koji hakeri mogu zloupotrijebiti. Kompanija "Orakl" je potvrdila da...
left

Zabava

Linkovi