webPortal STIJENA

Zahvaljujući Facebooku: Lukavčanka Hedija Talić vidjela sestru nakon 72 godine!

Tanija Delić (88) i Hedija Talić (82), sestre koje je rastavio Drugi svjetski rat, susrele su se u Sanskom Mostu prvi put nakon 72 godine, pišu Nezavisne novine.

Na svom susretu mogu zahvaliti Facebooku i radoznalom Hedijinu sinu.

'Bilo je suza i nevjerice. Iako je prošlo toliko vremena, obje se sjećamo oca, majke i brata, kao i najsitnijih događaja iz djetinjstva', kažu sestre.

Tanija i Hedija rođene su u selu Budimlić Japra, gdje su zajedno provele djetinjstvo. Otac Bego Budimlić bavio se poljoprivredom, a porodica je živjela teškim seljačkim životom.

Zajedništvo je prekinuo Drugi svjetski rat i stradanje sela u ljeto 1941. godine, kada su Budimlići pobjegli u Hrvatsku, u Dvor.

Mlađa sestra Hedija tada se izgubila i kao 10-godišnjakinja završila u Domu za siročad u Banjoj Luci, gdje je dočekala kraj rata. Ostatak porodice živio je izbjegličkim životom, a Tanija je upoznala budućeg supruga Huseina iz Modre kod Sanskog Mosta.

Roditelji su im poginuli u ratu. Hedija je pak sreću pronašla u Lukavcu kod Tuzle, gdje se udala i rodila četvero djece.

Do sudbonosnog susreta dvije sestre došlo je nakon što se Hedijin najstariji sin Fikret zainteresirao za porodične korijene i putem Facebooka stupio u kontakt s Tanijinom kćerkom Safetom.

Sredinom prošle godine izgubljene sestre prvi put su se čule preko telefona, a ovih dana su se konačno i susrele. Sada, kažu, njihove veze više nikad neće biti prekinute.

(Bportal.ba)

Pročitajte i.....

Written on 23/05/2013, 19:13 by emir
video-najgledanije-nezgode-na-internetu-su-katkad-sokantneKompilacija padova i raznih nezgoda ima sve više i bit će ih sve dok ljudi stavljaju snimke takvih trenutaka na internet. Neke od najgorih failova ove godine možete pogledati u videu. Možda su...
Written on 19/07/2014, 12:51 by emir
vise-od-3000-sanjana-docekalo-tuznu-povorku-sa-posmrtnim-ostacima-zrtava-iz-prijedora-i-kozarcaNeutješne porodice, rodbina i prijatelji te više od 3.000 Sanjana danas su se na Trgu Oslobodilaca Sanskog Mosta posljednji put oprostili od 284 žrtve genocida u Prijedoru i Kozarcu. Tužna kolona u...
Written on 25/01/2013, 15:05 by admin
starca-vezali-pa-mu-ukrali-30-km-i-10-euraDvojica muškaraca, maskirani najlon čarapama, odnijeli su 30 KM i 10 eura od sedamdesetsedmogodišnjeg starca koga su prethodno savladali i vezali u njegovoj kući u Mladikovinama kod Teslića. Razbojnici...
left

Zabava

Linkovi