webPortal STIJENA

Zahvaljujući Facebooku: Lukavčanka Hedija Talić vidjela sestru nakon 72 godine!

Tanija Delić (88) i Hedija Talić (82), sestre koje je rastavio Drugi svjetski rat, susrele su se u Sanskom Mostu prvi put nakon 72 godine, pišu Nezavisne novine.

Na svom susretu mogu zahvaliti Facebooku i radoznalom Hedijinu sinu.

'Bilo je suza i nevjerice. Iako je prošlo toliko vremena, obje se sjećamo oca, majke i brata, kao i najsitnijih događaja iz djetinjstva', kažu sestre.

Tanija i Hedija rođene su u selu Budimlić Japra, gdje su zajedno provele djetinjstvo. Otac Bego Budimlić bavio se poljoprivredom, a porodica je živjela teškim seljačkim životom.

Zajedništvo je prekinuo Drugi svjetski rat i stradanje sela u ljeto 1941. godine, kada su Budimlići pobjegli u Hrvatsku, u Dvor.

Mlađa sestra Hedija tada se izgubila i kao 10-godišnjakinja završila u Domu za siročad u Banjoj Luci, gdje je dočekala kraj rata. Ostatak porodice živio je izbjegličkim životom, a Tanija je upoznala budućeg supruga Huseina iz Modre kod Sanskog Mosta.

Roditelji su im poginuli u ratu. Hedija je pak sreću pronašla u Lukavcu kod Tuzle, gdje se udala i rodila četvero djece.

Do sudbonosnog susreta dvije sestre došlo je nakon što se Hedijin najstariji sin Fikret zainteresirao za porodične korijene i putem Facebooka stupio u kontakt s Tanijinom kćerkom Safetom.

Sredinom prošle godine izgubljene sestre prvi put su se čule preko telefona, a ovih dana su se konačno i susrele. Sada, kažu, njihove veze više nikad neće biti prekinute.

(Bportal.ba)

Pročitajte i.....

Written on 16/06/2015, 21:22 by emir
deset-nacina-kako-docekati-ramazanOvo pismo upućujem svakom onom muslimanu koji dočekuje ramazan u zdravlju i snazi, kako bi ga iskoristio u pokornosti Stvoritelju. Pokušao sam u ovom tekstu da objasnim načine i sredstva koja će...
Written on 08/01/2013, 12:37 by admin
na-novim-televizorima-2-osobe-mogu-pratiti-2-razlicita-programa-u-isto-vrijemeJužnokorejska kompanija "Samsung" predstavila je u Las Vegasu novu generaciju televizora na kojima dvije osobe mogu pratiti dva različita programa u isto vrijeme, zahvaljujući ekranu nove...
Written on 21/07/2016, 17:30 by emir
posljednje-pripreme-za-otvorenje-benzinske-pumpe-rez-u-cazinu-fotoOsnovna djelatnost uspješnog rada firme REZ d.o.o. već pune dvije decenije je promet i distribucija nafte i naftnih derivata.Firma REZ d.o.o. uspješno posluje u općinama Cazin, Bihać i Bos.Krupa a...
left

Zabava

Linkovi