webPortal STIJENA

Zahvaljujući Facebooku: Lukavčanka Hedija Talić vidjela sestru nakon 72 godine!

Tanija Delić (88) i Hedija Talić (82), sestre koje je rastavio Drugi svjetski rat, susrele su se u Sanskom Mostu prvi put nakon 72 godine, pišu Nezavisne novine.

Na svom susretu mogu zahvaliti Facebooku i radoznalom Hedijinu sinu.

'Bilo je suza i nevjerice. Iako je prošlo toliko vremena, obje se sjećamo oca, majke i brata, kao i najsitnijih događaja iz djetinjstva', kažu sestre.

Tanija i Hedija rođene su u selu Budimlić Japra, gdje su zajedno provele djetinjstvo. Otac Bego Budimlić bavio se poljoprivredom, a porodica je živjela teškim seljačkim životom.

Zajedništvo je prekinuo Drugi svjetski rat i stradanje sela u ljeto 1941. godine, kada su Budimlići pobjegli u Hrvatsku, u Dvor.

Mlađa sestra Hedija tada se izgubila i kao 10-godišnjakinja završila u Domu za siročad u Banjoj Luci, gdje je dočekala kraj rata. Ostatak porodice živio je izbjegličkim životom, a Tanija je upoznala budućeg supruga Huseina iz Modre kod Sanskog Mosta.

Roditelji su im poginuli u ratu. Hedija je pak sreću pronašla u Lukavcu kod Tuzle, gdje se udala i rodila četvero djece.

Do sudbonosnog susreta dvije sestre došlo je nakon što se Hedijin najstariji sin Fikret zainteresirao za porodične korijene i putem Facebooka stupio u kontakt s Tanijinom kćerkom Safetom.

Sredinom prošle godine izgubljene sestre prvi put su se čule preko telefona, a ovih dana su se konačno i susrele. Sada, kažu, njihove veze više nikad neće biti prekinute.

(Bportal.ba)

Pročitajte i.....

Written on 04/06/2013, 08:25 by emir
na-granici-bih-s-hrvatskom-poostrene-kontrole-doznajte-sta-vas-ceka-ako-krenete-na-putMnogi građani Bosne i Hercegovine koji su putovali u Hrvatsku u posljednja dva mjeseca neugodno su iznenađeni pooštrenim kontrolama Hrvatske granične policije, koja doslovno “do gola” pregleda putnike...
Written on 05/12/2016, 20:46 by emir
tuzilac-tuzilastva-usk-idriz-begic-mito-primao-na-rateU sarajevskom Općinskom sudu završeno je ročište povodom prijedloga Tužilaštva KS za određivanjem pritvora tužiocu Tužilaštva USK Idrizu Begiću, koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti,...
Written on 17/05/2014, 07:54 by emir
saobracajna-nesreca-u-stijeni-skodom-odvalio-betonski-stubU saobraćajnoj nesreći u naselju Bajrići u Mjesnoj zajednici Stijena u Cazinu učestvovalo je jedno vozilo. Kako saznajemo, vozač Škode je, izgubivši kontrolu nad vozilom, udario u betonski stup i...
left

Zabava

Linkovi