webPortal STIJENA

Zahvaljujući Facebooku: Lukavčanka Hedija Talić vidjela sestru nakon 72 godine!

Tanija Delić (88) i Hedija Talić (82), sestre koje je rastavio Drugi svjetski rat, susrele su se u Sanskom Mostu prvi put nakon 72 godine, pišu Nezavisne novine.

Na svom susretu mogu zahvaliti Facebooku i radoznalom Hedijinu sinu.

'Bilo je suza i nevjerice. Iako je prošlo toliko vremena, obje se sjećamo oca, majke i brata, kao i najsitnijih događaja iz djetinjstva', kažu sestre.

Tanija i Hedija rođene su u selu Budimlić Japra, gdje su zajedno provele djetinjstvo. Otac Bego Budimlić bavio se poljoprivredom, a porodica je živjela teškim seljačkim životom.

Zajedništvo je prekinuo Drugi svjetski rat i stradanje sela u ljeto 1941. godine, kada su Budimlići pobjegli u Hrvatsku, u Dvor.

Mlađa sestra Hedija tada se izgubila i kao 10-godišnjakinja završila u Domu za siročad u Banjoj Luci, gdje je dočekala kraj rata. Ostatak porodice živio je izbjegličkim životom, a Tanija je upoznala budućeg supruga Huseina iz Modre kod Sanskog Mosta.

Roditelji su im poginuli u ratu. Hedija je pak sreću pronašla u Lukavcu kod Tuzle, gdje se udala i rodila četvero djece.

Do sudbonosnog susreta dvije sestre došlo je nakon što se Hedijin najstariji sin Fikret zainteresirao za porodične korijene i putem Facebooka stupio u kontakt s Tanijinom kćerkom Safetom.

Sredinom prošle godine izgubljene sestre prvi put su se čule preko telefona, a ovih dana su se konačno i susrele. Sada, kažu, njihove veze više nikad neće biti prekinute.

(Bportal.ba)

Pročitajte i.....

Written on 17/01/2013, 10:08 by emir
ajet-iz-kurana-postavljen-na-glavni-ulaz-pravnog-fakulteta-na-harvarduAmerički univerzitet Harvard objavio je ajet iz Kur'ana na ulazu u svoj Pravni fakultet, opisujući taj ajet kao jedan od najvećih citata o pravdi u historiji. Ajet sure An-Nisa (Žene) objavljen je na...
Written on 01/01/2013, 12:19 by admin
udruzenje-bosnjaka-grac-doniralo-sredstva-ju-os-qstijenaq-za-nabavku-razglasaNa incijativu direktora OŠ "Stijena", gospodina Sulejmana Kaljikovića preko naših sugrađana koji rade na prostoru Graca upućen je zahtjev za pomoć oko nabavke razglasa za potrebe JU OŠ...
Written on 07/01/2013, 13:08 by admin
sejad-salihovic-preuzima-kapitensku-trakuSejad Salihović, bh. reprezentativac, mogao bi postati kapiten Hoffenheima u skorije vrijeme. Naime, naš reprezentativac je još prošloga ljeta bio jedan od kandidata za preuzimanje kapitenske trake,...
left

Zabava

Linkovi