Sitni lopovluci sa krupnim posljedicama !

U nedostatku moralnih i inih kriterija za sitnis cemo prodati sve sto nas odredjuje i onda cemo kao gluha pascad po bijelom svijetu lunjati spoticuci se na svaciju opasku kao ciljanu na nas, a fol neduzni. Jos i mogu razumjeti pasivne, briga ne manjka nikome, prehraniti porodicu, ne dobiti otkaz, otplatiti kredit, ispuniti ocekivanja, ma prezivjeti golu svakodnevicu,

kome je jos do junastva i humanosti na djelu i do cuvanja kulturne (i svake druge) bastine.

Da je glavu insanu sacuvati i ovo malo pameti sto se broji da ima, ostalo ce biti nekako. Dobro nam znana deviza krsnih bosanaca i hercegovaca, generalno. I tu prica, nazalost, ne zavrsava.

Ima i takvih, cak na odgovornim pozicijama, koji hinjski, sto nemarom i nebrigom (ili im je to gotov alibi za pohlepu i gramzivost.. po onoj od dva zla izvlaci se na manje..) pustose. U prvom redu dzepove naivne sirotinje koja placa prireze, poreze, razreze, zareze, ove i one osnovice, pod geslom '' u ime vjere, s Bozijom pomoci'', dobro iskusanoj tezi koja, eto, uvijek iznova prolazi. Sto ne mogu tih supljaka! Daleko od mene bilo, protiv ciste vjere i Boga nemam nista, naprotiv. Mrsko mi samo gledati kako nam nazovi cuvari tekovina unistavaju, kradu, oduzimaju, i jos to prikazuju legitimnim, identitet vijekovima prepoznatljiv, osoben.

O cemu se ovdje radi!? O lopovluku, kratko i jasno. Znate ono kad nekome dugujete uslugu jer vam je zaposlio rodbinu na fino mjesto, sa solidnim primanjima i gdje ce (kojeg li apsurda za vrijeme u kojem zivimo!) imati zdravstveno osiguranje, gdje ce teci radni staz i bla, bla.. ode ovo ako nastavim... ili vam je taj neko bio zirant za kredit pa mu vracate tako da mu ''obezbjedite'' posao, nema veze sto je taj isti posao van svake pameti i zdravog razuma. Ljudi po svijetu zasticuju svoju bastinu i nasljedje, proglasavaju je spomenicima, objektima od posebne vaznosti, cuvaju ih (skoro pa nije pretjerano reci) ko oci u glavi.. a u nas jad i cemer, munafikluk, u stanju su obezvrijediti sve sto ima vrijednost, ne hajuci pri tom za posljedice, za nacela, ne vodeci brigu o nicijim do li vlastitim niskim interesima.

I kako to obicno biva, potpisujuci ovaj tekst preuzimam odgovornost za sve sto bi eventualno proizislo iz istog; a da necu prozivati - hocu ! Ko se nadje, nasao se s pravom, ko ne.. ziv bio nek ne zatvara oci pred problemima, to nece uciniti da nestanu. Cisto pouke radi.

Dakle, vidjeh nedavno, uistinu cast mi bila, obzirom da mi Stijena nije ni u rodu rod, ni pomozi Bog (ako tako ide ona narodna), slike stare dzamije nekad i sad. Znate sta, ostala sam zapanjena. Zaprepastena, sokirana, iznenadjena i nadasve razocarana ! Prekrasna stara gradjevina koja datira iz vremena koje zasluzuje respekt (ako zbog niceg drugog) necijim malverzacijama, sto gradjevinskim sto nehumanim, pretvorila se u nakaradnu (oprosti mi Boze) hrpu betona, zeljeza i cega sve ne, tricarija koje pri suvislom razmisljanju ne moze covjek dovesti u vezu sa normalnim, cak ni prihvatljivim. Ko je to dozvolio !? Je li neko, i ako jeste postavlja se pitanje zasto nije, mogao to sprijeciti !? Za koje pare ili kakvu ''dobit'' je neko prodao identitet vlastitog naroda, kraja, a ostavio u amanet ruglo sebi i svojima !?

Drska sam, znam, to mi niko ne mora posebno naglasavati, no osjecam se odgovornom ako precutim nesto ovako ocito. Time bih i sama postala saucesnikom, a da nemam i bez toga dovoljno propusta i grijeha na dusi, imam. U prilog svojoj tezi kako se, na kraju, sve vraca i sve placa, ide i nedavno posatvljena vijest na nasem portalu u kojoj se fino, utemeljeno (slika govori vise od 1000 rijeci) spominju zvucna imena bosanskohercegovacke javne ''scene''. Nema, dostu, raditi sta hoces, moze ti se posreciti jednom pa i pet puta, ali sesti put ces sve natenane grcati, hoces, hoces. Bar na nacin da se povlacis po medijima, gore nikome i ne treba. Posve licemjerno, ali nam maltene pa prirodno, sramota je tek ono sto drugi znaju, ne ono sto pred Bogom i sobom samima ne mozemo sakriti.

Zbog ostecenja Fethija dzamije u Bihacu, Komisija za ocuvanje spomenika BiH podnijela je prijave protiv imama Hasana Makica i Remzije Baltica, zatim zbog narusavanja autenticnosti nekroplole stecaka takodjer su podnijete prijave, pa slucaj prijave zbog ostecenja dzamije prilikom obavljanja unutrasnjih radova, protiv investitora/vlasnika (Medzlis) odnosno imama Suada Mujakica kao odgovornog lica. Jos jedan evidentiran slucaj je prijava protiv Suada Čomora za ostecenje prirodno-graditeljske cjeline Tekije u Blagaju, naime on je izgradio betonski most poplocen kamenom, u zoni prvog stepena zastite nacionalnog spomenika. Ovo je samo manji dio onih koji ce biti procesuirani i o cijim postupcima ce Tuzilastvo se pozabaviti. Dragi moji, gdje je stijenska stara dzamija u ovoj prici !? Zelim znati ! A vjerujem da nisam jedina.

Restauracija je skupa, u ovo vrijeme globalne recesije tim vise nije na listi prioriteta, no nije da se ne moze nista, bas nista uciniti. Za pocetak zaustaviti daljnje propadanje, osigurati prostor, zastititi, pokrenuti se sa mrtve tacke, sredstva (kojih ima, a za koja se narodne mase uglavnom ne pitaju gdje zavrsavaju) namjenski preraspodijeliti, ostaviti prostora u proracunu nadleznih institucija za objekte od posebnog znacaja jer, za Boga miloga to je ono sa cime nas svijet poistovjecuje, bez toga smo rupa na papiru, krhotina, nista; organizirati se, podici svijest o vrijednosti i vaznosti ovakvih projekata i konacno zasukati rukave. Mozemo mi to !

Nije ovo izoliran slucaj, ovakve srecemo cesce nego bismo smjeli dopustitii. Smeca, razbijenih flasa, razbacanih vrecica i masu drugih, neprimjerenih mjestu, nepripadajucih sadrzaja gledamo svakodnevno. No bice da na jedno oko zazmirimo svaki put u prolazu, a kad vjetar nanese neugodan miris fino, nonsalantno zacepimo nos i okrenemo glavu. Jasta, koga briga, neka se neko drugi time bavi.  Ne moze tako dovijeka!

Zar cemo dozvoliti sebi luksuz da nas buduce generacije okarakteriziraju kao neljude jer sta smo drugo do li to u ovom kontekstu !? Nikako ne zelim da u osamdesetima (Boze daj da se dozive) u mene upiru prstom i kazu.. mogla je uciniti nesto, a kukavicki je podvila rep.

Valja mi ovo privesti kraju. A toliko toga jos bih zeljela reci.. Mozda neki drugi put..
Sad ste vi na redu !

Emana Omanovic

(810)