webPortal STIJENA

Znate li zašto žene pričaju više od muškaraca?

Već je nekoliko istraživanja pokazalo da žene uistinu više pričaju od muškaraca, a sada je najnovije istraživanje objasnilo zašto se to događa.

Kada vam idući put muškarac prigovori da previše pričate, zadivite ga svojim poznavanjem znanosti i recite da je to zbog proteina foxp2. Naime, znanstvenici su dokazali da žene dnevno izgovore oko 20 tisuća riječi, odnosno 13 tisuće više od muškaraca, upravo zato što u mozgu imaju veću razinu toga proteina.

Iako je istraživanje provedeno na štakorima, znanstvenici tvrde da se mnoga otkrića poklapaju s ljudskom vrstom. Žene se jednostavno bolje verbalno izražavaju i imaju veću potrebu za razgovorom zbog pojačanog lučenja tzv. hormona jezika.

Žene su, dakle, sada i dokazano elokventniji spol, a njihovo verbalno izražavanje započinje već u najranijoj dobi. Ženska djeca najčešće počnu govoriti ranije od muške djece, djevojčice se bolje i razumljivije izražavaju, a djevojčice puno prije dečki počinju slagati smislene proširene rečenice.

Takva se situacija nastavlja i u odrasloj dobi, a za sve to zaslužan je protein foxp2. Već su neka prijašnja istraživanja pokazala da je vokabular žene znatno bogatiji od vokabulara muškarca.

(tportal)

Pročitajte i.....

Written on 30/08/2014, 19:46 by emir
ovo-je-kazna-koja-djeluje-i-na-najnemirniju-djecuSkorašanja studija o tjelesnom kažnjavanju pokazala je da roditelji mnogo češće tuku djecu nego što se mislilo. Što je najvažnije, ova studija je pokazala da je fizičko kažnjavanje nedjelotvorna metoda...
Written on 05/02/2013, 08:55 by admin
zbog-sumnje-u-njenu-nevinost-otac-nasmrt-pretukao-petogodisnju-kcerkuMinimalnu kazna zatvora na koju je osuđen Fajhad al-Gamdi, koji je nasmrt pretukao svoju petogodišnju kćerku, izazvala je burne reakcije u Saudijskoj Arabiji. Kao motiv monstruoznog zločina, ubica je...
Written on 11/01/2013, 15:42 by admin
obicni-test-brisa-moze-otkriti-tri-vrste-raka-koji-odnose-hiljade-zivota-godisnjeNaučnici iz SAD-a izumili su test koji običnim uzimanjem brisa može otkriti različite vrste raka kod žena. Test se radi na temelju postojećeg testa brisa koji se uzima iz grlića maternice, kojim se...
left

Zabava

Linkovi