webPortal STIJENA

Znate li zašto žene pričaju više od muškaraca?

Već je nekoliko istraživanja pokazalo da žene uistinu više pričaju od muškaraca, a sada je najnovije istraživanje objasnilo zašto se to događa.

Kada vam idući put muškarac prigovori da previše pričate, zadivite ga svojim poznavanjem znanosti i recite da je to zbog proteina foxp2. Naime, znanstvenici su dokazali da žene dnevno izgovore oko 20 tisuća riječi, odnosno 13 tisuće više od muškaraca, upravo zato što u mozgu imaju veću razinu toga proteina.

Iako je istraživanje provedeno na štakorima, znanstvenici tvrde da se mnoga otkrića poklapaju s ljudskom vrstom. Žene se jednostavno bolje verbalno izražavaju i imaju veću potrebu za razgovorom zbog pojačanog lučenja tzv. hormona jezika.

Žene su, dakle, sada i dokazano elokventniji spol, a njihovo verbalno izražavanje započinje već u najranijoj dobi. Ženska djeca najčešće počnu govoriti ranije od muške djece, djevojčice se bolje i razumljivije izražavaju, a djevojčice puno prije dečki počinju slagati smislene proširene rečenice.

Takva se situacija nastavlja i u odrasloj dobi, a za sve to zaslužan je protein foxp2. Već su neka prijašnja istraživanja pokazala da je vokabular žene znatno bogatiji od vokabulara muškarca.

(tportal)

Pročitajte i.....

Written on 15/09/2016, 14:35 by emir
dedo-kemal-u-101-godini-posjetio-cetiri-godine-starijeg-brata-mirzuTradicija je i ništa neobično kada mlađi brat tokom bajramskih dana posjeti starijeg brata, ali skoro pa nevjerovatan slučaj je onaj u turskom gradu Musu u kojem je danas 101-godišnji Kemal Tureli...
Written on 24/10/2013, 20:10 by emir
evo-koje-nas-toplo-pice-cini-sretnijim-zdravijim-i-spremnijim-za-mnoge-dnevne-zadatkeRedovno ispijanje tople čokolade ili kakaa prije spavanja, može spriječiti probleme s pamćenjem kod starijih osoba, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Ali, evo kako je kakao lijek i za...
Written on 07/03/2013, 17:05 by admin
koliko-je-star-zajednicki-otac-svih-ljudiPotraga za davnim precima u obiteljskom stablu na temelju DNK posljednjih godina postaje sve popularnija. Nude je brojne kompanije, a do sada su svoj genetski kod testirale na stotine tisuća ljudi u...
left

Zabava

Linkovi