webPortal STIJENA

Znate li zašto žene pričaju više od muškaraca?

Već je nekoliko istraživanja pokazalo da žene uistinu više pričaju od muškaraca, a sada je najnovije istraživanje objasnilo zašto se to događa.

Kada vam idući put muškarac prigovori da previše pričate, zadivite ga svojim poznavanjem znanosti i recite da je to zbog proteina foxp2. Naime, znanstvenici su dokazali da žene dnevno izgovore oko 20 tisuća riječi, odnosno 13 tisuće više od muškaraca, upravo zato što u mozgu imaju veću razinu toga proteina.

Iako je istraživanje provedeno na štakorima, znanstvenici tvrde da se mnoga otkrića poklapaju s ljudskom vrstom. Žene se jednostavno bolje verbalno izražavaju i imaju veću potrebu za razgovorom zbog pojačanog lučenja tzv. hormona jezika.

Žene su, dakle, sada i dokazano elokventniji spol, a njihovo verbalno izražavanje započinje već u najranijoj dobi. Ženska djeca najčešće počnu govoriti ranije od muške djece, djevojčice se bolje i razumljivije izražavaju, a djevojčice puno prije dečki počinju slagati smislene proširene rečenice.

Takva se situacija nastavlja i u odrasloj dobi, a za sve to zaslužan je protein foxp2. Već su neka prijašnja istraživanja pokazala da je vokabular žene znatno bogatiji od vokabulara muškarca.

(tportal)

Pročitajte i.....

Written on 01/01/2013, 08:53 by admin
sretna-nova-godinaSvim posjetiteljima webPortala "STIJENA" želimo sretnu i uspješnu 2013.! Želimo vam zdravlja, sreće i zadovoljstva, daleko više uspjeha nego u prošloj uz nadu da se nazire svjetlo na kraju tunela i da...
Written on 15/01/2013, 08:12 by admin
bih-kandidat-za-eu-najranije-2015SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi u najboljem slučaju mogla bi postati kandidat za članstvo u EU tek 2015. godine, proističe iz dopisa koje smo dobili od institucija EU. Naime, iz odgovora proističe da...
Written on 05/02/2013, 08:46 by admin
narucio-qlaptopq-racunar-dobio-drvenu-cjepanicuNenadu Petroviću iz Kaluđerice u subotu je kurir ''Post-ekspresa'', umjesto kompjutera koji je ranije platio, predao upakovani komad drveta! Na sajtu na kome je kupio računar kažu da nisu...
left

Zabava

Linkovi