webPortal STIJENA

Znate li zašto žene pričaju više od muškaraca?

Već je nekoliko istraživanja pokazalo da žene uistinu više pričaju od muškaraca, a sada je najnovije istraživanje objasnilo zašto se to događa.

Kada vam idući put muškarac prigovori da previše pričate, zadivite ga svojim poznavanjem znanosti i recite da je to zbog proteina foxp2. Naime, znanstvenici su dokazali da žene dnevno izgovore oko 20 tisuća riječi, odnosno 13 tisuće više od muškaraca, upravo zato što u mozgu imaju veću razinu toga proteina.

Iako je istraživanje provedeno na štakorima, znanstvenici tvrde da se mnoga otkrića poklapaju s ljudskom vrstom. Žene se jednostavno bolje verbalno izražavaju i imaju veću potrebu za razgovorom zbog pojačanog lučenja tzv. hormona jezika.

Žene su, dakle, sada i dokazano elokventniji spol, a njihovo verbalno izražavanje započinje već u najranijoj dobi. Ženska djeca najčešće počnu govoriti ranije od muške djece, djevojčice se bolje i razumljivije izražavaju, a djevojčice puno prije dečki počinju slagati smislene proširene rečenice.

Takva se situacija nastavlja i u odrasloj dobi, a za sve to zaslužan je protein foxp2. Već su neka prijašnja istraživanja pokazala da je vokabular žene znatno bogatiji od vokabulara muškarca.

(tportal)

Pročitajte i.....

Written on 11/03/2016, 20:24 by emir
video-njemacka-gazda-im-nije-dao-platu-pa-se-bosanci-nasalili-sa-njim-na-urnebesan-nacinZa vas smo pripremili jedan veoma interesantan video iz Njemačke sa bauštele gdje radi grupa Bosanaca koji su imali problem sa gazdom prenosi "Orginalno" Gazda im nije dao platu na vrijeme pa su oni...
Written on 13/10/2014, 21:37 by emir
nana-serifa-donijela-srecu-da-moj-dzeko-prvi-da-gol-videoŠerifa Balić, supernana iz Krajine koja iznad svega voli bosanskohercegovačke fudbalske Zmajeve, večeras je upoznala svog najdražeg Edina Džeku. A kako je rekla za lokalne medije, nada se kako će njen...
Written on 02/01/2013, 16:42 by admin
buzimljanin-haris-skenderovic-stavio-dres-na-aukciju-kako-bi-pomogao-u-lijecenju-malog-elvanaBužimljanin Haris Skenderović učinio je pohvalnu gestu kada je svoj dres stavio na aukciju, kako bi sredstva dobivena tim putem dao malom Elvanu, kojem je potrebno liječenje. Haris redovno prati...
left

Zabava

Linkovi