webPortal STIJENA

07. april - Dan formiranja čete TO MZ Stijena

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 21. godišnjice MANIFESTACIJE: „07. april - Dan formiranja čete TO MZ Stijena – Simbol priprema za odbranu od agresije na BiH“,
Stijena, najveća Mjesna zajednica općine Cazin, pokriva preko 40 km²  jugo-istočnog dijela njene teritorije i većom dužinom zatvara njenu granicu sa susjednim općinama B. Krupa i Bužim. Ranije je u sastavu Stijene bila i podružnica Miostrah koja pokriva oko 15 km²  jugo-istočnog dijela općinske teritorije, a u kanjonu, na rijeci Uni, zatvara granicu sa susjednom općinom Bihać u dužini oko 8 km.

Stijena je ranije, prije odvajanja podružnice Miostrah u samostalnu Mjesnu zajednicu, obuhvatala preko 55 km² koja se prostirala južno, od obala Une iznad kojih se izvisila Mala gomila sa trigonometrom (kota) 735 m n/v, pa 10 km zračne linije dalje, sjeverno do „Zabrana“ kota 479 m n/v i istočno od „Brestovca“ kota 391 m n/v, pa 6 km zračne linije dalje, zapadno do „Razvala–Piskovac“ kota 487 m n/v.

Područje je pretežno brdovito ispresijecano udolicama koje obiluju izvorištima čiji slivovi prave potočiće koji se slijevaju u rječicu Horljavu, a ona završava kanjonom na čijem kraju ponire i kroz podzemne kanale traži put prema ljepotici Uni. Na ovaj način, poniranjem u podzemne kanale, svoj put do ljepotice Une našli su i mnogobrojni ostali potočići i potoci na području Stijene, a razlog spriječenosti direktnog površinskog priticanja do Une je planina Velika Gomila ( kota 798 m n/v ), koja suvereno dominira cijelim područjem sa lijeve strane rijeke Une i na taj način Stijenu čini još prepoznatljivijom.

Mjesnu zajednicu, pored centralnog naselja smještenog uglavnom uz putnu komunikaciju Cazin – B. Krupa, čine još i podružnice Glogovac, Vilenjača, Podgredina, Zmajevac - Bajrići i ranije Miostrah. Po zadnje vršenom popisu 1991. godine Stijena je imala skoro 8000 ( osam hiljada ) stanovnika koji su živjeli u preko 2000 ( dvije hiljade ) domaćinstava i stanova. U ovo vrijeme značajan broj Stijenjana je privremeno radio i boravio u inostranstvu (zemljama zapadne Evrope), kao i u susjednim republikama Hrvatskoj i Sloveniji, a koji su pažljivo pratili nacionalističke poruke sa ciljem raspirivanja tenzija među republikama i narodima zajedničke Jugoslavije radi proglašenja neovisnosti nekih republika. Stjenjanima je bila jasna poruka koju su slali nacionalistički vladajući krugovi iz susjednih republika o stvaranju „Velike Srbije“ i „Velike Hrvatske“, a na štetu teritorije i Naroda BiH, a u prilog tome ide i činjenica da je od polovine 1991. godine velik broj naših građana kući dolazio preko dalekog B. Šamca, umjesto putem preko tako bližeg Karlovca.

            Pored informacija koje su dolazile sa našim inostranim radnicima u Stijeni se mogla naslutiti ta „prijetnja iz komšiluka“ zbog čestih preleta helikoptera preko Gomile prema Perni, Grmuši i Radiću, naselja sa većinskim srpskim stanovništvom, sa ciljem naoružavanja paravojnih srpskih formacija.

Patriotski opredjeljeni građani odgovor traže u formiranju neformalnih patriotskih grupa sa kojima organiziraju mjesne straže u Miostrahu još u maju 1991. godine, a 09. septembra 1991. godine stanica javne bezbjednosti Cazin formira u Stijeni, iz rezervnog sastava, stalno policijsko odjeljenje.

Od 15. – 18. Novembar 1991. godine u Stijeni je prihvaćeno i udomljeno cca 800 građana RH izbjeglih sa područja Like i Korduna, što je već bio ozbiljan signal za organizovaniji pristup pripremanju za odbranu, tako da stihijski dolazi do formiranja patriotskih grupa, formacija desetina ili vodova gotovo u svim zaseocima Stijene. Ove grupe se formacijski ujedinjuju i organizovano se obučavaju u Starom gradu.

Nakon obuke uspostavlja se formacijska struktura čete od 132 pripadnika koja je zvanično formacijski postrojena 07. aprila 1992. godine kao četa TO MZ Stijena.

Prvo naređenje za izvođenje odbrambenih borbenih dejstava Općinski štab TO Cazin izdao je upravo četi TO Stijena 21. aprila 1992.godine, na dan kada je srbijansko-crnogorski agresor izvršio napad na B. Krupu.

Istog dana 21.04.1992. godine, Stijenjani u svoje domove prihvataju i udomljavaju preko 3000 (tri hiljade) izbjeglih nenaoružanih stanovnika iz B. Krupe.

Poslije se četa TO Stijena raspoređuje na Miostrahu, kanjonom Une, a nešto kasnije, početkom juna četa izdvaja jedan vod za izvođenje odbrambenih borbenih dejstava na Grmuško-srbljanskom platou.

Za potrebe odbrane slijedi svakodnevna mobilizacija i formiranje većih formacijskih jedinica, a Stijenjani se raspoređuju na vojničke i starješinske dužnosti u sve jedinice 5. Korpusa i daju svoj nesebičan doprinos i iskazuju veliku hrabrost.

Velik broj Stijenjana sa privremenim boravkom na radu van BiH napusta svoja radna mjesta, kupuju potrebno naoružanje i kreću putem neizvjesnosti, preko okupiranih teritorija RH da bi se po dolasku stavili u funkciju odbrane od agresije, od kojih su njih stotinjak došli na slobodnu teritoriju tadašnjeg „bihaćkog okruga“, a isto toliko njih je pronašlo put do drugih slobodnih teritorija diljem cijele BiH

Značaj Stijene i njenih građana u odbrani je ogroman, a u prilog tome govore i slijedeći pokazatelji.

-          Stijena je u odbrani od agresije dala 139 Šehida,

-          Više od dvjesto Stijenjana je zadobilo teža ranjavanja i danas imaju status RVI,

-          Više od hiljadu Stijenjana je bilo svakodnevno u borbenim sastavima A R BiH,

-          U toku rata skoro tri hiljade Stijenjana je bilo mobilisano u jedinice A R BiH...

Sve ovo nas obavezuje da njegujemo naše patriotske vrijednosti, a da Stijena i Stijenjani ne prepuste zaboravu sjećanja na ove najsvetije događaja iz bliske nam istorije.

II CILJEVI REALIZACIJE PROGRAMA MANIFESTACIJE:

 

„07. april - Dan formiranja čete TO MZ Stijena –

Simbol priprema za odbranu od agresije na BiH“

 

  1. Uključivanje društveno-političkih subjekata MZ Stijena, a posebno djece i mladih, u razvijanje i njegovanje istorijskih vrijednosti od značaja za BiH koje afirmišu sjećanje na patriotsku opredjeljenost Stjenjana i razvijaju patriotski osjećaj kod građana BiH.
  1. Razvijanje patriotskog osjećaja i ljubavi prema Bosni i Hercegovini kao i zajedničkog suživota u podneblju različitosti kultura, religija i običaja u jedinoj nam domovini.
  1. Promocija naših ljudskih i moralnih vrijednosti kroz sjećanje na najteže trenutke u kojima je agresor prijetio uništenjem, a otpor je pružen u skladu sa međunarodnim, etičkim pravilima ratovanja, čime je sačuvano ljudsko dostojanstvo Stijenjana, a samim tim i Bošnjačkog Naroda.


PROGRAM MANIFESTACIJE:

„07. april - Dan formiranja čete TO MZ Stijena

– Simbol priprema za odbranu od agresije na BiH“

OBILJEŽAVANJE 21. godišnjice manifestacije:

„07 april – Dan formiranja čete TO MZ Stijena –

Simbol priprema za odbranu od agresije na BiH“,

2013. godine u STIJENI

R/B

VRIJEME

AKTIVNOST

ORGANIZUJE

SARAĐUJE

1.

05.04.'13.

(petak)

14,00-15,00

15,00-15,30

Odavanje počasti Šehidima – poginulim borcima MZ – Stijena:

- Učenje „Tevhida“ u džamiji

    „Stijena“

- Obilazak šehidskog obilježja

Mjesni ogranak OO PŠ – PB Cazin

Organ. odbor, Džemat Stijena, MZ i učesnici

2.

06.04.'13.

(subota)

10,00-10,15

10,15-10,30

10,30-16,00

16,00-16,30

16,30-17,00

17,00-17,30

17,30-18,30

Sportski sadržaji ( turnir veterana ):

- okupljanje učesnika

- otvaranje turnira

- odigravanje utakmica

- dodjela nagrada i zatvaranje turnira

- aktivnosti po protokolu manifestacije               ( pripreme za protokularni dio programa)

- polaganje cvijeća na šehidskom Obilježju

- zajedničko druženje uz vojnički ručak

VETERANI NK „GOMILA“

Organ. odbor, MZ i učesnici

3.

06.04.'13.

(subota)

16,45-17,00

17.00-17,30

17,30-17,40

17,40-17,50

17,50-18,00

18.00-18,30

 

Protokol programskih aktivnosti:

- okupljanje učesnika-boraca i gostiju

- polaganje cvijeća na šehidskom Obilježju,

- pozdravna riječ i obraćanje učesnicima

  domaćina (predstavnika boračkih  

    udruženja i MZ),

- referat „Stijena u odbrani od agresije 92-95“,

- obraćanje gostiju (ratni k-danti, općinski

    Načelnik, ministar za pitanje boraca USK-a),

- zajedničko druženje uz vojnički ručak,

Organizacioni Odbor i MZ

VETERANI NK „GOMILA“, učesnici i gosti

„07. april - Dan formiranja čete TO MZ Stijena

– Simbol priprema za odbranu od agresije na BiH“

2013. godine u STIJENI

Organizatori:

-          Općina Cazin

-          MZ – Stijena

-          Udruženje „Cazinske brigade“

-          MO Udruženja „PORODICA ŠEHIDA I POGINULIH BORACA“ Stijena

-          MO RVI Stijena

-          NK „Gomila - veterani“ Stijena

-          Džemati Stijena, Podgredina, Glogovac, Miostrah, Bajrići, Zmajevac i Vilenjača

-          OŠ „STIJENA“

-          Patrioti (Veterani rata, građani...)

Gosti:

-          Predstavnici općinskih organa vlasti

-          Predstavnici kantonalnih organa vlasti

-          Kdanti ratnih brigada, štabova, komdi i ustanova

-          Predstavnici boračkih udruženja/organizacija

-          Predstavnici boračkih populacija iz susjednih mjesta i općina

Protokularna obraćanja predstavnika delegacija poslije pozdravnih riječi domaćina vršiti u skladu sa programskom satnicom, a sam redoslijed odredit će organizator po utvrđivanju prisutnosti pozvanih delegacija.

-          

Predsjednik MZ Stijena:

______________________
Kaljiković Mirsad dipl. ecc.

Pročitajte i.....

Written on 27/01/2013, 14:23 by admin
bih-ce-kroz-program-ipa-2-dobiti-300-miliona-euraEvropska komisija jučer je bila domaćin konferencije održane u Briselu na kojoj je 400 učesnika iz zemalja korisnica pomoći te Evropske unije razgovaralo o pripremama za novi instrument pretpristupne...
Written on 09/01/2013, 11:47 by admin
hrvatska-eksplozija-na-zeljeznickoj-pruziHrvatska policija i pirotehničari provode uviđaj na željezničkoj pruzi u zagrebačkom prigradskom naselju Podsused gdje je jutros u 3:50 teretni vlak naletio na još neutvrđenu eksplozivnu napravu, javio...
Written on 09/02/2013, 10:25 by admin
sulejman-velicanstveni-nur-i-selma-najbolje-prijateljiceZvijezde „Sulejmana Veličanstvenog", glumice Nur Fettahoglu i Selma Ergec, sve se češće mogu susresti kako zajedno šeću ulicama Istanbul ili da uživaju u dugim razgovorima uz kavu. Izgleda da su s...
left

Zabava

Linkovi