webPortal STIJENA

Na Gomili je ”izniknuo” još jedan ”odašiljač”!

Sve su češći slučajevi većih bh kompanija koje, zbog širenja svoga kapaciteta,

poboljšanja i moderniziranja načina rada, naravno sve s ciljem ostvarivanja  što većeg profita, iste ne biraju način niti sredstva da taj cilj i ostvare, te također uopšte se ne obaziru na sve one negativne posljedice svojih postupaka. Na tom svom planu  često ne prežu od narušavanja zdravog prirodnog okoliša ili čak zdravlja ljudi, i to istih onih ljudi kojima  prodaju svoje usluge, drugim riječima, od čijeg novca i žive.

Riječ je o kompanijama koje  svoj posao šire sve češćom izgradnjom  velikih odašiljača, odnosno ”repetitora”.
Nisu rijetki slučajevi da se isti takvi  odašiljači postavljaju čak i na vjerske objekte, poput minareta na džamijama ili čak u na uzvišenjima gusto naseljenih područja što je slučaj s naseljem Brekovica, čiji su se mještani više puta žalili, te javno tražili da se takvi uređaji premjeste iz njihovog  naselja jer opravdanao smatraju da isti svojim zračenjem izazivaju niz karcenogenih oboljenja.

Zbog iste takve zabrinutosti, redakciji portala cazin-danas.com javila se čitateljka koja živi u neposrednoj blizini Gomile na kojoj je ovih dana ”izniknuo” čak sedmi odašiljač! Ona se s pravom pita da li postoje određene nadležne institucije koje vrše provjeru postojanja dozvole i mogućnosti gradnje većeg broja takvih  uređaja na istom mjestu.
”Zašto sve te antene ne mogu staviti na jedan ili dva postojeća  odašiljača, zašto  se stalno  izgrađuju novi?! Da li se iko zapitao koliko štetnosti po biljni  i životinjski svijet ima zračenje takvih uređaja? I u konačnici koliko je to sve štetno za zdravlje  ljudi, prvenstveno nas koji živimo u podno Gomile? Zar ih baš mora toliko biti, pa kako smo prije mogli bez njih, možemo valjda i sad?”  - pita zabrinuta čitateljka.

Inače, cazinska ljepotica  Gomila svojim uzvišenjem ponosno je  do sad zračila samo čistom prirodnom ljepotom, svježim, čistim zrakom, laganim povjetarcem jako  pogodnim za  padobranske i paraglajderske sportove, te prekrasnim pogledom na cijelu  cazinsku regiju. Predivno mjesto za izlet, za odmor duše i tijela, i iskreno se nadamo da će to i ostati te da je neće uništiti svi ti uređaji ”savremene” tehnologije.

(cazin-danas.com)

Pročitajte i.....

Written on 24/02/2013, 08:21 by admin
iseljavanje-bh-stanovnistva-u-sad-od-1892-do-1924Trend iseljavanja sa „starog" kontinenta (Evrope) na „novi" kontinent (Sjeverna i Južna Amerika) nije zaobišla ni Bošnjake. Najveći intenzitet iseljavanja na američki kontinent desio se krajem 19. i...
Written on 10/01/2013, 11:42 by admin
konacno-pametna-viljuska-koja-ce-vas-upozoriti-ako-se-prejedateAko vam vaš bračni drug, majka, otac i prijatelji svi govore kako trebate jesti kako biste istopili par kilograma, od sada, zahvaljujući inovativnom novom gadgetu, to može učiniti i vaša...
Written on 09/03/2013, 17:53 by admin
starici-slomljenog-kuka-hitna-pomoc-naplatila-90-km-za-prevozKad se nekome dogodi neka nezgoda, prvo što će učiniti jeste nazvati hitnu pomoć. Međutim, kad ta ista hitna dođe i u pozamašnom iznosu naplati prevoz do bolnice, čovjek se zapita zašto je...
left

Zabava

Linkovi