webPortal STIJENA

Igrač Seltika i buduća zvijezda bh. nogometa za "Sport" Kako je Atajić odbio poziv Hrvatske

Mladi napadač Seltika, Bahrudin Atajić, živi svoj san. Naime, Atajić je 19. maja debitovao za ovaj slavni škotski klub,

zamjenivši Samarasa u ubjedljivoj pobjedi nad Dundee Unitedom (0:4). Bila je to posljednja utakmica škotske Premier lige, a u sjećanju 19-godišnjeg Bahrudina ostat će zauvijek.

Poklon od Lenonna

Bio je to zapravo poklon Neila Lenonna igraču bh. korijena za izuzetno uspješnu sezonu u U-20 selekciji, gdje je na 24 susreta pogađao suparničku mrežu čak 22 puta. I to je jedan statistički parametar koji dovoljno govori o kakvom se kapitalcu radi. Svjestan je toga Lenonn, koji nije ni htio da čuje da Atajić ide na kaljenje u neki drugi klub.

Odlučio ga je priključiti u potpunosti prvom timu, za koji je Atajić u pripremnom periodu odigrao nekoliko utakmica. Pravu priliku još uvijek nije dobio, ali istu može očekivati u narednim utakmicama.

Konstantni uspon imao je odjeka i u NSBiH. Istina, nakon trogodišnjeg čekanja uslijedio je poziv. Vlado Jagodić je uvrstio na spisak za prijateljsku utakmicu sa Crnom Gorom ime Bahrudina Atajića.

Debi u Mostaru na stadionu Veleža u dresu bh. reprezentacije bit će najveći trenutak u dosadašnjoj karijeri ovog golobradog mladića.

- Presretan sam zbog poziva. Slobodno mogu reći da će debi u bh. reprezentaciji biti značajni za mene od nešto ranijeg službenog debija u Seltiku. Sada je sve na meni. Želim se dobrom partijom zahvaliti selektoru na pozivu. Dugo sam ovaj poziv čekao, živio sam za taj dan, a sada je debitanski nastup tako blizu, kaže za "Avazov Sport" vidno sretni Atajić.

No, nije išlo sve kao po loju. I Atajićev je put bio preko trnja do zvijezda. Njegovi roditelji, Fatima i Jusuf, rođenje su mu omogućili odlaskom u Švedsku uslijed ratnih okolnosti još 1992. godine. Ranije rođeni bili su Bahrudinov brat Sabahudin te sestre Amela i Sanela.

Bahrudin je prvi zrak udahnuo u Švedskoj, gdje je uostalom i odrastao. Nogomet mu je genetska strast. Otac Jusuf se također nekada bavio najvažnijom sporednom stvari na svijetu, a Sabahudin je bio član Kozare te Malmea. U Malmeu je igrao sa švedskim reprezentativcima, Zlatanom Ibrahimovićem i Alfredom Rozenbergom. Kako kaže dosta je obećavao, ali njegov nogometni put rano je završio.

- Igrao sam u Malmeu. A karijeru sam završio suviše rano, sa 28 godina. Kada sam vidio da neću napraviti iskorak. Nestrpljenje, ali i pogrešni ljudi koji su bili oko mene glavni su uzrok što nisam uspio. Reći ću vam kako sam u Njemačku na probu otišao kao lijevi bek, a moja prirodna pozicija bila je ofanzivni vezni. Menadžeri su ti koji uglavnom gledaju sebe. Tada to nisam znao. Moram reći kako se nikada nisam odricao bh. pasoša. Zbog toga su jedino meni trebale vize gdje god da smo putovali. Nadao sam se pozivu, ali iz NS BiH on nikada nije stigao. Drago mi je što su se stvari i kod nas počeli mijenjatii, što je moj mlađi brat pred ispunjenjem sna, kazao nam je 31-godišnji Sabahudin, a potom otkrio:

- Nije tajna da su se za mog brata raspitivali i u hrvatskoj reprezentaciji. Sve se to desilo posredstvom mog preminulog prijatelja, Ivana Turine. No, naš cilj je od samog početka bio BiH. To je kao da su me pitali da li bih ja igrao za Sjevernu Koreju. To nije klub, već je u pitanju državni dres.

Igrač budućnosti

Bahrudin Atajić strpljivo je čekao svoju priliku. Još kao 16-godišnjak dospio je do Seltika, gdje je odmah potpisao profesionalni ugovor. Nogometnu slovaricu savladao je u Malmeu, a Seltik je u njemu dobio igrača za budućnost, koji uzgred rečeno ima suptilnu tehniku te sjajan osjećaj za gol. Reprezentativni status dodatno će popraviti njegovu reputaciju.

- Još u trećoj godini života počeo sam da udaram po lopti uz pomoć svog brata. Sa četiri godine otac Jusuf upisuje me u omladinsku školu Malmea. Ni slutiti nije mogao da će nakon 15 godina uslijediti poziv u reprezentaciju. Porodica je zbog toga presretna, a mislim kako je posebno sretan moj otac, koji me i odveo na prvi trening, dodao je Bahrudin Atajić.

Bahrudin Atajić ima sve predispozicije da napravi vrhunsku karijeru. Tu je brat kao savjetnik, koji je prošao sito i rešeto. Neil Lenonn daje znakove da najozbiljnije računa na usluge ovog 19-godišnjaka, a o uslovima u Škotskoj u kojima radi da ne govorimo... U Bahrudinu Atajiću bh. reprezentacija dobila je igrača za narednih 15 godina.

AVAZ

Pročitajte i.....

Written on 26/01/2013, 14:18 by admin
ukrao-12000-eura-a-skoro-polovicu-novca-mu-pojeli-miseviKraljevačka policija je uhitila 74-godišnjeg muškarca iz Srbije, kojeg sumnjiče da je iz jedne obiteljske kuće u više navrata ukrao više od 12.000 eura. No, dio 'plijena' su mu pojeli - miševi. Uhićeni...
Written on 27/01/2014, 09:56 by emir
video-prejednostavno-ovako-mozete-saznati-ko-vam-krade-wi-fiJednom instaliran, Who Is On My Wi-Fi omogućava vam da odredite raspon IP adresa koje želite da skenira ova aplikacija ili pak da skenirate cijelu svoju kućnu mrežu kako biste vidjeli koji su uređaji...
Written on 13/01/2013, 16:05 by admin
ibro-tri-mjeseca-spavao-u-kuci-pored-djedovog-lesaPitomo selo Budoželje u planinskim masivima vareške općine tri mjeseca krilo je stravičnu tajnu. Ismeta Fetića, koji je nakon radnog vijeka provedenog u Njemačkoj došao uživati penziju u domovini i rodnom...
left

Zabava

Linkovi