webPortal STIJENA

Jedna si jedina...

Prvi put smo i mi izgovorili ono za nas do sada nedostižno: ''Nažalost, ispali smo, idemo kući!''.

Prvi put put smo se oprostili od najveće smotre svjetskog fudbala, pod pokriveteljstvom FIFA-e, koja broji nešto više od 200 članica, a mi smo se uspjeli uvrstiti među one trideset dvije (32) najbolje na svijetu.

Čuli smo našu himnu (nažalost ne i otpjevali) na jednom posebnom stadionu u Brazilu, čast Wembley-u ali Maracana je ipak hram fudbala. Uzdignute glave smo ispratili poraz protiv dvostrukog svjetskog prvaka i jednog od glavnih kandidata za naslov na ovom prvenstvu, Argentine, a zatim je došla na red utakmica sa višestrukim prvakom Afrike i redovnim učesnikom Svjetskih prvenstava u nogometu. Veliki, poznati i priznati stručnjak, Ivica Osim reče da će biti jako teško doći do dobrog rezltata, ali svi mi ostali eksperti za nogomet, nošeni navijačkom euforijom postadosmo nerealni i uknjižismo kao sigurna ova tri boda u predstojećem susretu za Nigerijom.. Izgubili jesmo, poraženi nismo.

Poništen Džekin gol je obišao zemaljsku kuglu bezbroj puta. Ime naše države je sa respektom izgovarano je na svim jezicima svijeta. Naša se domovina sada prepoznaje po njenoj fudbalskoj reprezentaciji, a ne po mrtvima i ranjenima. Nikada se toliko državnih zastava nije vihorilo širom BiH. Nikada nismo osjetili toliku količinu pozitivne energije, toliku snagu koja je izvirala iz svakog od nas. Postali smo svjesni moći svoga patriotizma. U sekundi su u vodu pala sva lobiranja protiv jedne i jedine nam BiH.

Država Nigerija je 2004 godine imala 133.881.703 stanovnika, tada je bila deveta zemlja u svijetu po brojnosti. Ovo joj je peto svjetsko prvenstvo na kojem učestvuje, a u dva navrata je osvojila kup Afrike, znači bila prvak kontinenta. Iranu je ovo četvrto SP. Ova država broji 70. 459. 782 stanovnika i tri puta je bila fudbalski prvak azijskog kontinenta. Ali, nama kao da to ništa ne znači. Naše kritike su neumoljive.

Argentina je dvanaest puta učesnik SP-a, Višestruki je prvak u fudbalu američkog kontinenta i njen broj stanovnika je preko četrdeset milona. Uporedimo ove cifre sa našim generalijama i postanimo realni. Želje su jedno, a stvarnost je drugo. Grešaka je uvijek bilo i mora ih biti. Pametni ljudi ih ne ponavljaju. Imamo kvalitetnu reprezantaciju koju treba podmladiti i nastaviti tamo gdje smo stali. Čekaju na nas još veće pobjede i novi uspjesi. Umro je gubitnički mentalitet. Sahranili smo ga u Brazilu!

Svaki nastup bilo koje reprezentacije Bosne i Hercegovine, a posebno nogometne, čitavom svijetu je poruka da ima Bosne i da će je ako Bog da uvijek biti, a i nas u njoj. Poruka je to i onima koji vode ovu zemlju da je ovaj narod bolji od njih i da mu se svojim, prije svega poštenim, radom moraju što prije pridržiti. Jer vremena za čekanje nema. MI sa našim uzdanicama, našim ponosom, našim Zmajevima idemo dalje i to pjevajući: „ IDEMO LUDO, IDEMO JAKO . . "

SC

Pročitajte i.....

Written on 12/10/2014, 13:54 by emir
pet-citata-genijalnog-billa-gatesa-zivot-nije-posten-naviknite-se-na-toBill Gates (58), drugi najbogatiji čovjek na svijetu po Forbesovoj listi, 1975. godine je napustio studij na Harvardu i sa Paulom Allenom osnovao Microsoft. 12 godina kasnije, u 32. godini, postao...
Written on 29/05/2013, 07:25 by emir
vozaci-placaju-da-ih-prevezu-preko-jednog-od-najstrasnijih-mostova-na-svijetu-videoMost Chesapeake Bay u Marylandu je jedan od najstrašnijih mostova na svijetu. Mnogi vozači se čak ne usude preći ovaj most koji spaja zapadnu i istočnu obalu države stoga te lokalnim vozačima plaćaju...
Written on 19/03/2013, 19:53 by admin
i-ljubljana-dobija-dzamijuLjubljanski muftija Nedžad Grabus rekao je da se ''decenijski san Bošnjaka u Sloveniji da imaju svoju džamiju pretvara u javu'', jer su okončani svi pravno-finansijski poslovi i stvoreni uslovi da kamen...
left

Zabava

Linkovi