webPortal STIJENA

Zmajevi na udaru kritika: Dres sa bh. grbom zaslužuje bitku na svakom centimetru terena

Bh. nogometna reprezentacija poražena je u srijedu navečer

od Egipta u prijateljskom meču rezultatom 2:0. Pobijedila je bolja ekipa koja je pružila izvanrednu partiju. Zmajevi su razočarali, a pitanja je mnogo. Sušić je pod paljbom, igrači su pod paljbom.
Zmajevi na udaru kritika: Dres sa bh. grbom zaslužuje bitku na svakom centimetru terena

Bolno prizemljenje


Nakon bolnog prizemljenja, val kritika javnosti pogodio je Zmajeve. Navijači, koji širom planete putuju kako bi bodrili one koji nose dres BiH, posebno su razočarani pristupom u dvoboju sa Faraonima. Tako pristalice bh. nacionalnog tima poručuju da svi reprezentativci trebaju dati maksimum za dres sa državnim grbom. Svakako, nedopustivo je da pojedini igrači ne pretrče ni nekoliko kilometara za 90 minuta.

"Ono što je najbitnije jeste da 80 posto igrača ne pokazuju odnos prema reprezentaciji onakav kakav je bio nekada. Recimo, do posljednjih pola godine. Šta se promijenilo, to treba vidjeti“, rekao je odmah nakon meča za Klix.ba legendarni Baka Slišković.

Pitanja je mnogo. Je li selektor zaista promašio taktiku? Jesu li bh. igrači potcijenili suparnika? Je li Pape dobro pripremio taktiku, ali su igrači kiksali? Je li manjak forme glavnih Sušićevih uzdanica doveo do poraza?

"Loših pet minuta“ predugo traje


Ipak, ono što je činjenica jeste da nije bilo dobro i to se ne smije kriti. Egipćani su bili bolji tokom cijele utakmice. Vršili su pritisak, stvarali opasne situacije i u konačnici mogli su Spahić i društvo primiti još neki pogodak.
Jasno je da svaka reprezentacija ima praznog hoda, to je neizbježno. Sve reprezentacije imaju "loših pet minuta“.

Samo je problem što naših "pet minuta“ predugo traje. Ovo je treći uzastopni poraz u prijateljskim utakmicama. Kada u serijama odigraš loše skepsa stiže bez poziva.

Poznato je da Pape nije tip koji rado mijenja. No, nakon teškog poraza od Egipta nije isključeno da će Sušić u budućnosti razmisliti o promjeni u sistemu igre, sa novim formacijskim rasporedom. Neophodna je mala revolucija kako bi se igrači trgli iz letargije koja ih trese posljednjih mjeseci.

Dakle, neophodne su korekcije, ne rezovi, jer se velikim promjenama gubi ravnoteža i stabilnost ekipe, a također narušava se i atmosfera.

"Molim sve za mir i da se emocije stišaju. Imamo Svjetsko prvenstvo na kojem moramo imati ambicije, a razmišljati i o kvalifikacijama za EP. Taj period će biti izuzetno težak”, jasno je poručio nekadašnji selektor Faruk Hadžibegić nakon što su oštre kritike razarale povjerenje u selektora i ekipu.

Uskoro na najozbiljnijem testu


Bez dvojbe, javnost ovim igračima i dalje vjeruje. Reprezentativci će za sebe reći "najjači smo kada je najteže“.

Ta teza u koju se želimo uzdati, iako imamo i protuargumente, bit će uskoro na najozbiljnijem ispitu. Ibišević, Spahić, Džeko, Kolašinac i društvo bit će za nekoliko mjeseci na Mundijalu, tada će se testirati zrelost ekipe i njih kao grupe.

Želimo gledati reprezentativce kako vode bitku na svakom centimetru terena.Nadamo se da će Džeko u narednim utakmicama više računa voditi o igri, a ne o komunuciranju sa publikom, da će kapiten Spahić svojim autoritetom saigrače natjerati da igraju do krajnjih granica svojih mogućnosti za bh. grb, da se očevi reprezentativaca neće miješati u selektorov rad, da će šef državnog tima pozivati samo najbolje.

Naposljetku, želimo vidjeti i Sušićevu trenersku ruku u igri Zmajeva u najpozitivnijem smislu. Ako ne uspije u Brazilu, morat će se dizati iz pepela. A to uspijevaju rijetki, i ne svaki put.
(Klix.ba)

Pročitajte i.....

Written on 17/05/2012, 11:40 by admin
trebamo-li-se-bojati-udara-munje-u-avion S približavanjem ljeta mnogi će ljudi početi planirati svoja putovanja na godišnje odmore, nerijetko zrakoplovom Zračni transport danas je jedan od najsigurnijih, međutim, strah od letenja još je...
Written on 31/01/2014, 06:41 by emir
siromasni-mujica-objavio-rat-formalnom-odijevanju-izgledamo-kao-majmuni-s-kravatamaJose Mujica, najskromniji predsjednik na svijetu, objavio je rat imperijalizmu, rasizmu i formalnom odjevanju.  Predsjednik Urugvaja kojeg nazivaju najsiromašnijim predsjednikom na svijetu...
Written on 21/05/2013, 16:54 by emir
zasto-pingivini-ne-leteNaučnici su zaključili da su pingvini izgubili sposobnost letenja zato što su se preorijentisali na spretno i brzo kretanje pod vodom.  Istraživači su analizirali ptičije rođake pingvina iz...
left

Zabava

Linkovi