webPortal STIJENA

Juče otvorena prva specijalizovana prodavnica halal proizvoda

Klaster proizvođača halal hrane, Čuvari tradicije – Pešter, Golija, Kopaonik, otvorio je juče prvu specijalizovanu prodavnicu halal proizvoda preko puta Bajrakli džamije, u Beogradu.

Prodavnicu su svečano otvorili američki ambasador Majkl D. Kirb, ministar u Vladi Republike Srbije Sulejman Uglanin, direktor Halal agencije Mustafa Jusufspahić i predsjednik skupštine klastera proizvođača Murat Zornić.

Tom prilikom, Zornić je objasnio da je ova prodavnica namijenjena onima koji se pridržavaju islamskih pravila ishrane, kao i svima onima koji žele da probaju zdrave, visokokvalitetne proizvode koji potiču iz planinskih predela jugozapadne Srbije.

Inače, otvaranje Halal trgovine rezulatat je javno-privatnog partnerstva između klastera, koga čine 12 proizvođača hrane iz jugozapadne Srbije, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), vlade Srbije i Halal agencije Srbije.

Kako su organizatori ovog događaja objasnili, otvaranje Halal prodavnice je značajan korak za kompanije iz regije jugozapadne Srbije, koje nastoje da uđu na globalno tržište prehrambenih halal proizvoda. U zemljama koje se graniče sa Srbijom živi pet miliona muslimana, a više od 1,5 milijarde u ostalim zemljama svijeta. Procjenjuje se da globalno tržište halal hrane generiše više od 2,1 triliona dolara godišnje.

(indikator.ba)

Pročitajte i.....

Written on 11/12/2014, 20:43 by emir
bolnice-u-zenici-i-bihacu-pred-zatvaranjemBolnice u Zenici i Bihaću, nakon skoro 90 godina postojanja, nalaze se pred zatvaranjem zbog teške ekonomske situacije u kojoj su se našle. Iako se u njima liječi hiljade pacijenata, opstanak ovih...
Written on 21/02/2013, 16:22 by admin
deset-dana-na-ovoj-mjesavini-lijeci-cir-i-topi-saloDetoksikacija limunom popularna je već 50 godina, a internetom se godinama šire razne verzije. Djelotvorna je u razbijanju nagomilanih toksina u tijelu te potiče gubitak tjelesne težine. Pogledajte...
Written on 30/08/2014, 19:46 by emir
ovo-je-kazna-koja-djeluje-i-na-najnemirniju-djecuSkorašanja studija o tjelesnom kažnjavanju pokazala je da roditelji mnogo češće tuku djecu nego što se mislilo. Što je najvažnije, ova studija je pokazala da je fizičko kažnjavanje nedjelotvorna metoda...
left

Zabava

Linkovi