webPortal STIJENA

Juče otvorena prva specijalizovana prodavnica halal proizvoda

Klaster proizvođača halal hrane, Čuvari tradicije – Pešter, Golija, Kopaonik, otvorio je juče prvu specijalizovanu prodavnicu halal proizvoda preko puta Bajrakli džamije, u Beogradu.

Prodavnicu su svečano otvorili američki ambasador Majkl D. Kirb, ministar u Vladi Republike Srbije Sulejman Uglanin, direktor Halal agencije Mustafa Jusufspahić i predsjednik skupštine klastera proizvođača Murat Zornić.

Tom prilikom, Zornić je objasnio da je ova prodavnica namijenjena onima koji se pridržavaju islamskih pravila ishrane, kao i svima onima koji žele da probaju zdrave, visokokvalitetne proizvode koji potiču iz planinskih predela jugozapadne Srbije.

Inače, otvaranje Halal trgovine rezulatat je javno-privatnog partnerstva između klastera, koga čine 12 proizvođača hrane iz jugozapadne Srbije, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), vlade Srbije i Halal agencije Srbije.

Kako su organizatori ovog događaja objasnili, otvaranje Halal prodavnice je značajan korak za kompanije iz regije jugozapadne Srbije, koje nastoje da uđu na globalno tržište prehrambenih halal proizvoda. U zemljama koje se graniče sa Srbijom živi pet miliona muslimana, a više od 1,5 milijarde u ostalim zemljama svijeta. Procjenjuje se da globalno tržište halal hrane generiše više od 2,1 triliona dolara godišnje.

(indikator.ba)

Pročitajte i.....

Written on 14/01/2013, 09:49 by admin
polupismeni-zbog-mobilnog-i-televizijeDanas već i desetogodišnjaci barataju smartfonovima bolje nego odrasli, ali prije nego što klincima za Novu godinu kupite novi model, razmislite još jednom. Istraživanje sprovedeno u nekoliko evropskih...
Written on 20/09/2014, 21:37 by emir
zenicani-u-istanbulu-napravili-najveci-zvrk-bureka-na-svijetuNa 26. Katibim festivalu u Istanbulu danas je napravljen najveći zvrk bureka na svijetu čiji prečnik je pet metara, a organizator ovog zanimljivog poduhvata je Asocijacija Mostovi prijateljstva iz...
Written on 25/03/2013, 16:27 by admin
u-cetvrtak-borci-pred-parlamentom-pred-delegatima-zakonVanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, s predloženim novim federalnim zakonom o povoljnijem penzioniranju branilaca na dnevnom redu, najavljena je za četvrtak,...
left

Zabava

Linkovi