webPortal STIJENA

Juče otvorena prva specijalizovana prodavnica halal proizvoda

Klaster proizvođača halal hrane, Čuvari tradicije – Pešter, Golija, Kopaonik, otvorio je juče prvu specijalizovanu prodavnicu halal proizvoda preko puta Bajrakli džamije, u Beogradu.

Prodavnicu su svečano otvorili američki ambasador Majkl D. Kirb, ministar u Vladi Republike Srbije Sulejman Uglanin, direktor Halal agencije Mustafa Jusufspahić i predsjednik skupštine klastera proizvođača Murat Zornić.

Tom prilikom, Zornić je objasnio da je ova prodavnica namijenjena onima koji se pridržavaju islamskih pravila ishrane, kao i svima onima koji žele da probaju zdrave, visokokvalitetne proizvode koji potiču iz planinskih predela jugozapadne Srbije.

Inače, otvaranje Halal trgovine rezulatat je javno-privatnog partnerstva između klastera, koga čine 12 proizvođača hrane iz jugozapadne Srbije, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), vlade Srbije i Halal agencije Srbije.

Kako su organizatori ovog događaja objasnili, otvaranje Halal prodavnice je značajan korak za kompanije iz regije jugozapadne Srbije, koje nastoje da uđu na globalno tržište prehrambenih halal proizvoda. U zemljama koje se graniče sa Srbijom živi pet miliona muslimana, a više od 1,5 milijarde u ostalim zemljama svijeta. Procjenjuje se da globalno tržište halal hrane generiše više od 2,1 triliona dolara godišnje.

(indikator.ba)

Pročitajte i.....

Written on 30/01/2013, 19:31 by emir
stijena-majka-napustila-djecu-otac-uskoro-odlazi-u-zatvorU mjestu Stijena kod Cazina težak život vodi sedmeročlana porodica, kojoj se situacija pogoršala nakon što ih je napustila supruga i majka šestero maloljetne djece, čiji otac bi uskoro trebao u zatvor...
Written on 04/02/2013, 17:01 by admin
osnovano-udruzenje-za-zastitu-gradana-od-pasa-lutalicaŠibe – Pis Udruženje za zaštitu građana od pasa lutalica, kako su se nazvali, za sada je još uvjek samo inicijativa i zajednica mladih ljudi Sarajeva, okupljenih na Facebooku. U kontaktu su...
Written on 24/02/2013, 08:29 by admin
zelim-igrati-za-bosnu-i-hercegovinuŠto se tiče duela s Drogbom, nisam zaista imao nikakvu tremu, pa ni onda kada sam bio oči u oči s njima. Imam respekt prema Drogbi, ali imam i vjere u sebe. - Ništa se u mojim razmišljanjima nije...
left

Zabava

Linkovi