webPortal STIJENA

Juče otvorena prva specijalizovana prodavnica halal proizvoda

Klaster proizvođača halal hrane, Čuvari tradicije – Pešter, Golija, Kopaonik, otvorio je juče prvu specijalizovanu prodavnicu halal proizvoda preko puta Bajrakli džamije, u Beogradu.

Prodavnicu su svečano otvorili američki ambasador Majkl D. Kirb, ministar u Vladi Republike Srbije Sulejman Uglanin, direktor Halal agencije Mustafa Jusufspahić i predsjednik skupštine klastera proizvođača Murat Zornić.

Tom prilikom, Zornić je objasnio da je ova prodavnica namijenjena onima koji se pridržavaju islamskih pravila ishrane, kao i svima onima koji žele da probaju zdrave, visokokvalitetne proizvode koji potiču iz planinskih predela jugozapadne Srbije.

Inače, otvaranje Halal trgovine rezulatat je javno-privatnog partnerstva između klastera, koga čine 12 proizvođača hrane iz jugozapadne Srbije, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), vlade Srbije i Halal agencije Srbije.

Kako su organizatori ovog događaja objasnili, otvaranje Halal prodavnice je značajan korak za kompanije iz regije jugozapadne Srbije, koje nastoje da uđu na globalno tržište prehrambenih halal proizvoda. U zemljama koje se graniče sa Srbijom živi pet miliona muslimana, a više od 1,5 milijarde u ostalim zemljama svijeta. Procjenjuje se da globalno tržište halal hrane generiše više od 2,1 triliona dolara godišnje.

(indikator.ba)

Pročitajte i.....

Written on 11/01/2013, 15:42 by admin
obicni-test-brisa-moze-otkriti-tri-vrste-raka-koji-odnose-hiljade-zivota-godisnjeNaučnici iz SAD-a izumili su test koji običnim uzimanjem brisa može otkriti različite vrste raka kod žena. Test se radi na temelju postojećeg testa brisa koji se uzima iz grlića maternice, kojim se...
Written on 05/01/2013, 14:13 by admin
salihovic-na-treningu-uzviknuo-da-ne-moze-vise-izdrzatiMarco Kurz, novi trener Hoffenheima, uveo je strogi režim rada otkako je preuzeo ekipu. Ovaj fudbalski stručnjak želi da igrači budu što bolje spremni, jer ih u nastavku sezone očekuje grčevita borba...
Written on 17/04/2013, 16:46 by admin
cijene-rada-sat-u-bugarskoj-37-eura-a-u-svedskoj-39Bugarska je najsiromašnija članica EU gdje se radnicima u prosjeku plaća 3,7 eura po satu, dok je prošle godine sat rada u Švedskoj bio 39 eura. Razlike u evropskim platama izraženije su i od razlika u...
left

Zabava

Linkovi