webPortal STIJENA

Juče otvorena prva specijalizovana prodavnica halal proizvoda

Klaster proizvođača halal hrane, Čuvari tradicije – Pešter, Golija, Kopaonik, otvorio je juče prvu specijalizovanu prodavnicu halal proizvoda preko puta Bajrakli džamije, u Beogradu.

Prodavnicu su svečano otvorili američki ambasador Majkl D. Kirb, ministar u Vladi Republike Srbije Sulejman Uglanin, direktor Halal agencije Mustafa Jusufspahić i predsjednik skupštine klastera proizvođača Murat Zornić.

Tom prilikom, Zornić je objasnio da je ova prodavnica namijenjena onima koji se pridržavaju islamskih pravila ishrane, kao i svima onima koji žele da probaju zdrave, visokokvalitetne proizvode koji potiču iz planinskih predela jugozapadne Srbije.

Inače, otvaranje Halal trgovine rezulatat je javno-privatnog partnerstva između klastera, koga čine 12 proizvođača hrane iz jugozapadne Srbije, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), vlade Srbije i Halal agencije Srbije.

Kako su organizatori ovog događaja objasnili, otvaranje Halal prodavnice je značajan korak za kompanije iz regije jugozapadne Srbije, koje nastoje da uđu na globalno tržište prehrambenih halal proizvoda. U zemljama koje se graniče sa Srbijom živi pet miliona muslimana, a više od 1,5 milijarde u ostalim zemljama svijeta. Procjenjuje se da globalno tržište halal hrane generiše više od 2,1 triliona dolara godišnje.

(indikator.ba)

Pročitajte i.....

Written on 11/08/2013, 15:02 by emir
iznenadenje-za-sve-posjetioce-prvog-sedra-sevdah-festaU sutrašnjem dijelu programa 1. Sedra Sevdah Festa (12.08.) u Cazinu, prije nastupa grupe Mostar Sevdah Reunion, bit će prikazana predstava "Ja, mahalac". "Ja, mahalac", najveći pozorišni hit ove...
Written on 13/01/2013, 13:18 by admin
vrlo-pametni-ljudi-napravili-su-vrlo-glupe-stvariČak i najpametniji ljudi ponekad naprave vrlo glupe poteze, što je najčešće vrlo iznenađujuće i razočaravajuće jer se ipak radi o pametnim ljudima. Preveliko samopouzdanje i želja za dokazivanjem tako...
Written on 01/12/2012, 21:56 by admin
sjevernokorejanci-pronasli-leglo-jednorogaSjevernokorejski historičari su izjavili da su pronašli leglo jednoroga. U izvještaju Instituta za historiju Akademije socijalnih nauka stoji da su arheolozi otkrili leglo ove mitološke životinje odmah...
left

Zabava

Linkovi