webPortal STIJENA

MAKEDONIJA: Vlada predložila da se kastriraju pedofili !

Makedonska vlada predložila je hemijsku kastraciju za osuđene pedofile i nacrt zakona poslala

parlamentu na usvajanje, rekao je portparol Aleksandar Gjorgijev.

crying-child"Vlada je usvojila novi nacrt zakona koji bi povećao kazne za pedofile i uveo hemijsku kastraciju", rekao je Gjorgijev za AFP.

Datum debate i glasanja u parlamentu tek treba da bude utvrđen.

Ministar policije Dime Spasov rekao je da bi se hemijska kastracija (lijekovi koji smanjuju seksualnu aktivnost), obavljala u specijalizovanim ustanovama svakih šest mjeseci, nakon što prestupnik odsluži zatvorsku kaznu.

Prema nacrtu zakona, prvi put osuđeni pedofili mogli bi da biraju kaznu hemijsku kastraciju umjesto umanjene zatvorske kazne, dok bi počinioci-povratnici automatski bili podvrgnuti proceduri.

Rusija, Danska i Poljska su među zemljama koje su uvele hemijsku kastraciju.

Nacrt zakona takođe uključuje povećanje vremenskih kazni zatvora za počinioce, s maksimalnom kaznom doživotnog zatvora za najgore seksualne zloupotrebe djece.

"Ključni cilj ovih izmjena zakona je zaštita djece od najužasnijih nedela", rekao je Spasov.

Prošle godine, Makedonija je postala prva balkanska zemlja koja je objavila preko interneta spisak osuđenih zatvorenika, sa slikama, imenima i adresama onih koji su pušteni iz zatvora.

Od 2004. godine u Makedoniji je više od 230 ljudi osuđeno za seksualno zlostavljanje djece i maloljetnih lica.

Izvor: Magazin.ba / kurir

Pročitajte i.....

Written on 08/01/2013, 12:22 by admin
muz-90-tuzi-familiju-supruge-15-jer-se-zakljucala-prve-bracne-veceriDevedesetogodišnji muškarac iz Saudijske Arabije tuži porodicu svoje petnaestogodišnje supruge jer se zaključala u sobu prve bračne večeri. Prestrašena tinejdžerka zaključala su u sobu i bila u njoj...
Written on 19/01/2015, 21:29 by emir
pet-lica-poginulo-protesti-u-nigeru-ceceniji-i-afganistanu-pet-lica-poginulo-zapaljeno-45-crkviTokom protesta zbog karikature poslanika Muhameda koja je objavljena na naslovnici magazina Šarli ebdo u Nigeru je spaljeno 45 crkava. Najmanje pet lica je poginulo, a 128 povrijeđeno u glavnom gradu...
Written on 09/02/2015, 14:01 by emir
masakr-na-fudbalskoj-utakmici-policija-zapucala-po-navijacima-i-ubila-najmanje-22-osobeNajmanje 22 osobe poginule su u nedjelju navečer u sukobu nogometnih navijača i policije koja ih je željela spriječiti da uđu na stadion, priopćilo je egipatsko ministarstvo zdravlja Sukobi su izbili...
left

Zabava

Linkovi