webPortal STIJENA

MAKEDONIJA: Vlada predložila da se kastriraju pedofili !

Makedonska vlada predložila je hemijsku kastraciju za osuđene pedofile i nacrt zakona poslala

parlamentu na usvajanje, rekao je portparol Aleksandar Gjorgijev.

crying-child"Vlada je usvojila novi nacrt zakona koji bi povećao kazne za pedofile i uveo hemijsku kastraciju", rekao je Gjorgijev za AFP.

Datum debate i glasanja u parlamentu tek treba da bude utvrđen.

Ministar policije Dime Spasov rekao je da bi se hemijska kastracija (lijekovi koji smanjuju seksualnu aktivnost), obavljala u specijalizovanim ustanovama svakih šest mjeseci, nakon što prestupnik odsluži zatvorsku kaznu.

Prema nacrtu zakona, prvi put osuđeni pedofili mogli bi da biraju kaznu hemijsku kastraciju umjesto umanjene zatvorske kazne, dok bi počinioci-povratnici automatski bili podvrgnuti proceduri.

Rusija, Danska i Poljska su među zemljama koje su uvele hemijsku kastraciju.

Nacrt zakona takođe uključuje povećanje vremenskih kazni zatvora za počinioce, s maksimalnom kaznom doživotnog zatvora za najgore seksualne zloupotrebe djece.

"Ključni cilj ovih izmjena zakona je zaštita djece od najužasnijih nedela", rekao je Spasov.

Prošle godine, Makedonija je postala prva balkanska zemlja koja je objavila preko interneta spisak osuđenih zatvorenika, sa slikama, imenima i adresama onih koji su pušteni iz zatvora.

Od 2004. godine u Makedoniji je više od 230 ljudi osuđeno za seksualno zlostavljanje djece i maloljetnih lica.

Izvor: Magazin.ba / kurir

Pročitajte i.....

Written on 04/01/2013, 21:29 by admin
stvorene-celije-koje-ubijaju-rakPo prvi put, naučnici su uspjeli da naprave ćelije koje ubijaju rak, a koje mogu da se ubrizgaju u tijelo pacijenta. Japanski naučnici uspjeli su da ostvare dramatičan napredak u borbi protiv kancera...
Written on 09/03/2013, 18:07 by admin
galaxy-note-3-imace-ekran-od-59-incnaIako Samsung još nije predstavio ni novi model iz svoje Galaxy S serije – službeno predstavljanje modela koji će nositi brojčanu oznaku 4najavljeno je za sljedeći četvrtak, na Internetu su se već...
Written on 15/08/2013, 20:19 by emir
istrazivanje-pokazalo-djeca-sve-vise-zive-uz-mobitele-i-laptopPosljednja istraživanja pokazuju da djeca diljem naprednog svijeta odrastaju tako što nekoliko sati dnevno gledaju u neku vrstu ekrana, bilo da se radi o televizoru, kompijuteru, tabletu ili mobilnom...
left

Zabava

Linkovi