webPortal STIJENA

MAKEDONIJA: Vlada predložila da se kastriraju pedofili !

Makedonska vlada predložila je hemijsku kastraciju za osuđene pedofile i nacrt zakona poslala

parlamentu na usvajanje, rekao je portparol Aleksandar Gjorgijev.

crying-child"Vlada je usvojila novi nacrt zakona koji bi povećao kazne za pedofile i uveo hemijsku kastraciju", rekao je Gjorgijev za AFP.

Datum debate i glasanja u parlamentu tek treba da bude utvrđen.

Ministar policije Dime Spasov rekao je da bi se hemijska kastracija (lijekovi koji smanjuju seksualnu aktivnost), obavljala u specijalizovanim ustanovama svakih šest mjeseci, nakon što prestupnik odsluži zatvorsku kaznu.

Prema nacrtu zakona, prvi put osuđeni pedofili mogli bi da biraju kaznu hemijsku kastraciju umjesto umanjene zatvorske kazne, dok bi počinioci-povratnici automatski bili podvrgnuti proceduri.

Rusija, Danska i Poljska su među zemljama koje su uvele hemijsku kastraciju.

Nacrt zakona takođe uključuje povećanje vremenskih kazni zatvora za počinioce, s maksimalnom kaznom doživotnog zatvora za najgore seksualne zloupotrebe djece.

"Ključni cilj ovih izmjena zakona je zaštita djece od najužasnijih nedela", rekao je Spasov.

Prošle godine, Makedonija je postala prva balkanska zemlja koja je objavila preko interneta spisak osuđenih zatvorenika, sa slikama, imenima i adresama onih koji su pušteni iz zatvora.

Od 2004. godine u Makedoniji je više od 230 ljudi osuđeno za seksualno zlostavljanje djece i maloljetnih lica.

Izvor: Magazin.ba / kurir

Pročitajte i.....

Written on 05/01/2013, 14:27 by admin
izbijelite-zube-korom-od-bananeBijeli zubi san su svake žene, a kako bi dobili ili pak zadržali neodoljivi osmijeh trebalo bi izbjegavati kavu u cigarete, ali i redovito prati zube. No postoji još jedno prirodno, besplatno i...
Written on 14/01/2013, 14:01 by admin
opljackana-buzimska-poslovnica-elektrodistribucije-bihSinoć je u kasnim noćnim satima opljačkana poslovnica Elektrodistribucije Bužim. Za sada je nepoznato šta je pokradeno i u kojim količinama. Policija je osigurala mjesto događaja, pripadnici...
Written on 13/02/2013, 10:23 by emir
uskoro-radna-mjesta-za-bh-gradane-u-austriji-i-njemackojUgovor o zapošljavanju bh. građana u Njemačkoj trebao bi biti potpisan do kraja februara i danom potpisivanja kreće se u njegovu realizaciju, rekao je Adnan Delić, direktor Agencije za rad i...
left

Zabava

Linkovi