webPortal STIJENA

Muftija Abdibegović sa saradnicima blokiran na granici u Hrvatskoj

Na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kod Slavonskog Broda već satima su blokirani travnički muftija i član Rijaseta Islamske zajednice u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese Dževdet ef. Šošić i upravnik i profesor medrese Safet Durguti, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Ovu informaciju potvrdio je za agenciju Anadolija muftija Abdibegović pojasnivši da su on dvojica njegovih bliskih saradnika bili na službenom putu prema Njemačkoj.

''Hrvati su nas zaustavili oko 9.30 sati. Uzeli su nam pasoše i pretresli vozilo. Naravno, nije ništa pronađeno. Tvrde da jedan od nas nema pravo ulaska u Hrvatsku, ali ne govore o kome se radi, pa da, eventualno, tog čovjeka vrate u BiH. Već četvrti nas ovdje drže, praktično smo blokirani. Navodno čekaju neko obrazloženje'', kazao je u telefonskom razgovoru za agenciju Anadolija (AA) muftija Abdibegović, ukazujući da je ovakvo postupanje prema vjerskim dostojanstvenicima nedopustivo.

Pretpostavlja se da su razlog zaustavljanja višegodišnje neosnovane optužbe na račun profesora Safeta Durgutija za terorizam.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) donijelo je, naime, u junu 2011. godine odluku da sa svoje liste osoba povezanih s mrežom Al-Qaida ukloni profesora akaida Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku Safeta Durgutija, koji je svojevremeno radio za jednu humanitarnu organizaciju.

Odluka je donesena nakon što je u UN-u detaljno razmotren zahtjev da profesor Durguti bude uklonjen s međunarodne crne liste na kojoj se godinama nalazio. Ukinuta je i blokada njegove imovine, kao i zabrana putovanja. Njegovo ime, također, je trebalo biti maknuto i s liste Interpola.

Činjenica da je Durguti bio na UN-ovoj listi poslužila je svojevremeno navodnom ekspertu za terorizam Dževadu Galijaševiću da Durgutija stalno optužuje za terorizam.

Pretpostavlja se da su upravo te optužbe plod današnjih neugodnosti muftije Abdibegovića i njegovih saradnika, odnosno da do hrvatskih vlasti nisu stigle informacije o tome da je Durguti proglašen nevinim.

(anadolija)

Pročitajte i.....

Written on 11/05/2014, 21:12 by emir
video-sokirao-je-ziri-i-publiku-bez-sumnje-ce-i-vasImali smo prilike da vidimo mnoge mađioničare, ali ovaj nastup je poseban. Imali smo prilike da vidimo mnoge mađioničare, ali ovaj nastup je poseban.Od malena je usavršavao svoje mađioničarske trikove...
Written on 07/03/2013, 19:20 by admin
sretan-8-mart-medunarodni-dan-zena Osmim martom se obilježava borba za ravnopravnost “nježnijeg spola”. To je praznik za koji se izborila generacija hrabrih žena, koje su usprkos okrutnoj muškoj dominaciji odlučno pronašle svoje mjesto u...
Written on 19/02/2013, 09:11 by emir
lovac-na-meteorite-iz-arizone-prosao-70-zemalja-u-potrazi-za-qblagom-s-nebaqAmerikanac Michael Farmer, 40-godišnjak iz Arizone, jedan je od 20-ak lovaca na meteorite koji se u potpunosti posvetio ovom zanimanju U potrazi za dijelovima ovih nebeskih tijela od 1990. godine...
left

Zabava

Linkovi