webPortal STIJENA

Muftija Abdibegović sa saradnicima blokiran na granici u Hrvatskoj

Na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kod Slavonskog Broda već satima su blokirani travnički muftija i član Rijaseta Islamske zajednice u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese Dževdet ef. Šošić i upravnik i profesor medrese Safet Durguti, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Ovu informaciju potvrdio je za agenciju Anadolija muftija Abdibegović pojasnivši da su on dvojica njegovih bliskih saradnika bili na službenom putu prema Njemačkoj.

''Hrvati su nas zaustavili oko 9.30 sati. Uzeli su nam pasoše i pretresli vozilo. Naravno, nije ništa pronađeno. Tvrde da jedan od nas nema pravo ulaska u Hrvatsku, ali ne govore o kome se radi, pa da, eventualno, tog čovjeka vrate u BiH. Već četvrti nas ovdje drže, praktično smo blokirani. Navodno čekaju neko obrazloženje'', kazao je u telefonskom razgovoru za agenciju Anadolija (AA) muftija Abdibegović, ukazujući da je ovakvo postupanje prema vjerskim dostojanstvenicima nedopustivo.

Pretpostavlja se da su razlog zaustavljanja višegodišnje neosnovane optužbe na račun profesora Safeta Durgutija za terorizam.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) donijelo je, naime, u junu 2011. godine odluku da sa svoje liste osoba povezanih s mrežom Al-Qaida ukloni profesora akaida Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku Safeta Durgutija, koji je svojevremeno radio za jednu humanitarnu organizaciju.

Odluka je donesena nakon što je u UN-u detaljno razmotren zahtjev da profesor Durguti bude uklonjen s međunarodne crne liste na kojoj se godinama nalazio. Ukinuta je i blokada njegove imovine, kao i zabrana putovanja. Njegovo ime, također, je trebalo biti maknuto i s liste Interpola.

Činjenica da je Durguti bio na UN-ovoj listi poslužila je svojevremeno navodnom ekspertu za terorizam Dževadu Galijaševiću da Durgutija stalno optužuje za terorizam.

Pretpostavlja se da su upravo te optužbe plod današnjih neugodnosti muftije Abdibegovića i njegovih saradnika, odnosno da do hrvatskih vlasti nisu stigle informacije o tome da je Durguti proglašen nevinim.

(anadolija)

Pročitajte i.....

Written on 28/02/2013, 16:49 by emir
os-stijenaskolska-priredbaPovodom Dana nezavisnosti BIH danas je u u prostorijama osnovne škole “Stijena“ izveden prigodan zabavni program koji su pripremili učenici ove škole te učenici područnih škola iz Stijene. Djelić...
Written on 04/02/2014, 23:39 by emir
stijenjani-nedzad-music-i-adnan-bajric-u-emisiji-q-recept-za-dobar-zivot-q-na-hayattv-videoNovi proizvod na halal tržištu je  Sultan Cola sa dodatkom od 5% čorokota. Jedna inovacija na halal tržištu u koju su od početka uključeni naši stijenjani Nedžad i Adnan koji su u emisiji " RECEPT...
Written on 14/01/2013, 08:12 by admin
eziv-slucaj-u-boru-pretukao-i-vezao-suprugu-lancem-za-stoku-a-onda-otisao-na-posaoPolicija iz Bora u Srbiji uhapsila je Jovicu D. (51) iz sela Bučje i odredila mu pritvor do osam dana zbog sumnje da je svoju suprugu Zoricu (44) najprije pretukao, a onda je lancem za stoku vezao za...
left

Zabava

Linkovi