webPortal STIJENA

Novi detalji stravične nesreće: Pilot sjekirom razvaljivao vrata kokpita, vriskovi su se čuli pri samom kraju

Pilot Patrick Sondenheimer, kapetan Germanwingsovog aviona koji je prije nekoliko dana srušen u Alpama,

pokušao je probiti vrata kokpita koristeći sjekiru, javlja njemački Bild.

Andreas Lubitz, koji je u utorak namjerno srušio Airbus A320 u francuskim Alpama i ubio 149 putnika i članova posade, odlazio je na psihijatrijske seanse posljednjih mjeseci. I prije šest godina imao je "ozbiljnu epizodu depresije", piše Bild.

Citirajući interne dokumente i izvore unutar Lufthanse, list otkriva kako je kopilot tada proveo godinu i po na psihijatrijskom liječenju.

Njemački mediji navode da je 28-godišnjak netom prije stravičnog zločina prekinuo vezu s djevojkom. Kažu da ga je ostavila. S njom je bio u dugogodišnjoj vezi i zaručili su se, te planirali svadbu iduće godine.

"Imao je ozbiljnu krizu u vezi i moguće je da je ova tragedija rezultat njegovog prekida", navodi Bild.

Ova teorija se pojavila ubrzo nakon što su policijski istražitelji objavili da su u pilotovom stanu došli do "važnog otkrića" koje bi moglo rasvijetlili cijelu tragediju. Nisu željeli otkriti detalje, ali su potvrdili da se ne radi o oproštajnom pismu.

Lubitzov stan u Duesseldorfu, koji je navodno dijelio s djevojkom, istražitelji su sinoć pretraživali četiri sata. Također, pregledana je i obiteljska kuća pilotovih roditelja u Montabauru. Iz nje je izneseno nekoliko velikih plavih vreća s dokazima i kompjuter.

Otac mu je bankar, a mama mu je orguljašica u lokalnoj protestantskoj crkvi. Lubitza susjedi opisuju kao "mirnog, pristojnog, dobrog dečka, prilično rezerviranog prema nepoznatima".

Andreas je imao nadimak "Tomato Andi", referirajući se na njegov prijašnji posao stjuarda. Kopilot je naime gotovo godinu dana u Lufthansi radio kao kabinsko osoblje prije nego je započeo letačku obuku.

Šef Lufthanse Carsten Spohr ispričao je da je Lubitz obuku započeo 2008. godine, ali ju je prije njezinoga kraja prekinuo na nekoliko mjeseci. Njegovi prijatelji su rekli njemačkim novinarima da je Lubitz 2009. uzeo pauzu od šest mjeseci jer je bolovao od depresije. Objasnili su da je imao sindrom izgaranja na poslu, poznatiji kao burnout sindrom.

Spohr je rekao da prekid službe nije ništa neuobičajeno. "Ne znam zašto je prekinuo obuku na nekoliko mjeseci, no nakon toga je ponovno položio sva potrebna ispitivanja i testove. Procijenjeno je kako je 100 posto u stanju letjeti", kazao je.

Tužiteljstvo u Duesseldorfu otvorilo je paralelnu istragu onoj koja se vodi u Francuskoj. U saopćenju, tužiteljstvo kaže da se pretraživanja obavljaju u Duesseldorfu i na nekim drugim mjestima kako bi se pronašli "osobni elementi koji mogu rasvijetliti činjenice".

Preslušavši zapise iz "crne kutije", francuski tužitelji ustvrdili su da nesumnjivo vjeruju kako je Lubitz upravljao avionom i odveo ga u smrtonosno spuštanje, ali nisu ponudili objašnjenje glede njegovih mogućih motiva.

Lubitz je djelovao "iz razloga koje sad ne možemo dokučiti, ali sve vodi prema tome da je namjerno uništio letjelicu", rekao je francuski tužitelj Brice Robin.

"Namjerno je dopustio gubitak visine aviona, a nije imao razloga za to. Nije imao razloga... spriječiti povratak glavnog pilota u kabinu. Nije imao razloga odbiti odgovoriti kontroli leta, koja ga je upozoravala na gubitak visine", rekao je Robin.

Kapetan Patrick Sondenheimer, koji je bio izašao iz kokpita, vjerovatno kako bi otišao na WC, u posljednjim je minutama leta nastojao ući nazad. Nakon što je neuspješno kucao i preklinjao kopilota da mu otvori, pokušao je vrata od kokpita razvaliti sjekirom, piše Bild.

Glasnogovornik Germanwingsa nije želio potvrditi tu informaciju, ali je rekao da je u avionu bila sjekira kao dio "uobičajene opreme Airbusa A320".

"Pilot izvana prvo je lagano kucao na vrata, ali nije bilo odgovora. Zatim je vrata udario snažnije, opet bez odgovora", izjavio je jučer francuski tužitelj i objasnio da se na snimci crne kutije čuje kako na kraju pokušava nasilno razbiti vrata.

Nejasno je gdje je u to vrijeme bilo drugo osoblje aviona jer se nikog od njih na snimci ne čuje.

Ipak, unatoč drami koja se odvijala ispred pilotske kabine, Robin je rekao kako putnici nisu bili svjesni što ih čeka sve do samog kraja.

"Vriskovi se čuju pri samom kraju. Treba znati da je smrt bila trenutna... letjelica se doslovno raspala u komadiće", objasnio je. Avion se zabio u Alpe pri brzini od 700 kilometara na sat.

Njemački i francuski zvaničnici rekli su kako nema indicija da je zrakoplovna nesreća posljedica terorističkog čina. Pomoć francuskim istražiteljima ponudio je i FBI, iako ni Amerikanci zasad ne vide poveznicu s terorizmom, javlja Hina.

Pročitajte i.....

Written on 17/01/2013, 19:22 by admin
zasto-zene-ne-mogu-odoljeti-cokoladiZnanstvenici su otkrili da žene puno više uživaju u hrani ako smatraju da nije dobra za njih, a svoje su istraživanje temeljili na konzumaciji slatkiša. Premda je rašireno mišljenje da se žene...
Written on 24/12/2012, 20:26 by admin
facebook-poke-aplikacija-za-sta-biste-je-vi-koristiliFacebook Poke aplikacija omogućava slanje video poruka, glasovnih poruka ili teksta u trajanju do deset sekundi, nakon čega se poruke brišu. Funkcija sa treptećim SMS porukama ili samo SMS porukama,...
Written on 24/10/2013, 20:02 by emir
vjerovali-ili-ne-u-australiji-zlato-raste-na-drvecuAustralijski istraživači otkrili su da duboko ukorijenjeno drveće eukaliptusa ‘krade’ zlato iz podzemnih ležišta rude i transportira ga na svoje lišće. Istraživači u Australiji su otkrili mikroskopske...
left

Zabava

Linkovi