webPortal STIJENA

Pala prva vojna žrtvaStanje na Krimu opasno eskaliralo!

Ukrajinski vojnik ubijen je u pucnjavi u ukrajinskoj vojnoj bazi

blizu krimskoga glavnog grada Simferopolja, prenosi Guardian. Još nije poznato tko stoji iza tog incidenta.

Kako prenosi Guardian, jedan ranjeni vojnik podlegao je ozljedama, a u pucnjavi je ranjen i jedan časnik koji je prevezen u bolnicu. Navodno su ostali vojnici u vojnoj bazi razoružani i uhićeni.

Rusija je pak događaj opisala tako da je na "krimske samoobrambene snage" pucano iz snajpera.

Mnoge ukrajinske vojne baze pod kontrolom su ruskih vojnih snaga već nekoliko tjedana otkad su ruske trupe upale na Krim. Zapovjednik ukrajinske mornarice Sergej Gajduk je kazao kako su ruske vojne snage na Krimu blokirale 38 ukrajinskih vojnih baza.

Ukrajinskim vojnicima na Krimu dozvoljeno korištenje oružja

Nakon napada, ukrajinsko ministarstvo obrane je objavilo da je ukrajinskim vojnicima na Krimu dozvoljeno korištenje oružja. "Da bi zaštitili živote naših vojnika, ukrajinskim vojnim postrojbama na Krimu dozvoljena je upotreba oružja", priopćilo je ministarstvo.

Do sad su ukrajinski vojnici bili upozoreni da ne odgovaraju na provokacije ruskih snaga, koje su prije dva tjedna zauzele Krim.

Prema ministarstvu, vojnik je ubijen vatrenim oružjem tijekom napada na njegove postrojbe u Simferopolju, jedan časnik je ranjen u vrat i ruku, a trećem vojniku palicom je ozlijeđena glava i noga.

Napadači su nosili uniforme ruske vojske i bili naoružani automatskim puškama i snajperom, prema priopćenju.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin je osobno odgovoran za prolivenu krv ukrajinskih vojnika", rekao je privremeni predsjednik Oleksander Turčinov.

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u utorak da bi mogući upad Rusije na istok Ukrajine predstavljao skandalozan čin i povezao je sadašnju krizu s Moskvom s vremenom koje je prethodilo Drugom svjetskom ratu.

Kerry je u govoru studentima u State Departmentu rekao da ne može zamisliti tako skandalozan čin u današnjem svijetu i da on predstavlja veliki izazov međunarodnoj zajednici.

M.P./Hina

Pročitajte i.....

Written on 24/06/2013, 20:04 by emir
sevdalinka-se-na-velika-vrata-vraca-svojoj-zemljiU Pivnici Sarajevo održan je svečani prijem povodom otvaranja trećeg Sarajevo Sevdah Festa uz brojne goste iz svijeta kulture, politike i javnog života Sarajeva i BiH. Organizatori navode kako je sve...
Written on 27/03/2013, 20:10 by emir
internet-vam-je-usporen-u-tijeku-je-najveci-hakerski-napad-u-povijestiKORISNICI interneta diljem svijeta primijetili su da im je internet usporen. Razlog tome je, tvrde stručnjaci za cyber sigurnost, najveći hakerski napad koji je ikad zabilježen. Neprofitna...
Written on 27/08/2013, 22:02 by emir
pocelo-uredenje-izletista-u-stijeniOmladinska banka Cazin je, po osnovu Javnog poziva za projekte neformalnih grupa pružila mogućnost mladima da uzmu učešće u razvoju svojih lokalnih zajednica  kroz dodjelu bespovratnih novčanih...
left

Zabava

Linkovi