webPortal STIJENA

Švicarci traže minimalac od 3.278 eura

Građani ove evropske države će 18. maja izaći na referendum

na kojem će glasati o minimalnoj plati.Švicarska bi mogla uskoro zauzeti prvo mjesto u svijetu po visini minimalne plate, javlja agencija Anadolija u subotu.

Građani ove evropske države će 18. maja izaći na referendum na kojem će glasati o minimalnoj plati od 22 švicarska franka po satu, odnosno 4.000 franaka ili 3.278 eura mjesečnih primanja.

Švicarska nema propisanu minimalnu platu, ali 90 posto radnika već zarađuje više od 4.000 franaka mjesečno.

Zagovornici uvođenja minimalne plate tvrde kako će ova mjera pomoći slabije plaćenim radnicima, jer su, kako kažu, troškovi života u toj državi vrlo visoki.

Otpor poslodavaca

S druge strane, prijedlog za uvođenje minimalne plate naišao je na snažan otpor poslodavaca i velikih kompanija u toj bogatoj državi, napominjući kako bi uvođenje minimalca moglo nanijeti štetu privredi.

Prosječno domaćinstvo od dva člana u Švicarskoj za poreze, socijalno i zdravstveno osiguranje mjesečno izdvaja 2.643 švicarska franka.

Na hranu, stanarinu, odjeću i prijevoz plaćaju u prosjeku 5.498 franaka mjesečno.

Izvor: Agencije

Pročitajte i.....

Written on 17/05/2014, 07:54 by emir
saobracajna-nesreca-u-stijeni-skodom-odvalio-betonski-stubU saobraćajnoj nesreći u naselju Bajrići u Mjesnoj zajednici Stijena u Cazinu učestvovalo je jedno vozilo. Kako saznajemo, vozač Škode je, izgubivši kontrolu nad vozilom, udario u betonski stup i...
Written on 10/02/2016, 15:55 by emir
stijenatezak-staracki-zivot-bracnog-para-u-bolesti-i-neimastiniU cazinskoj mjesnoj zajednici Stijena, zaseoku Hamulići, u izuzetno teškim i nehumanim uvjetima živi stariji bračni par Hase i Hasnija Hepić. Oboje su ušli u osmu deceniju života i bolesni... CAZIN:...
Written on 25/05/2013, 12:16 by emir
useljenici-obrazovaniji-od-nijemacaStudija fondacije „Bertelsmann“ o strancima i govor američkog predsjednika Baracka Obame o vanjskoj i sigurnosnoj politici su teme kojim se bave komentatori njemačke dnevne štampe. „Tagesspiegel“ iz...
left

Zabava

Linkovi