webPortal STIJENA

Švicarci traže minimalac od 3.278 eura

Građani ove evropske države će 18. maja izaći na referendum

na kojem će glasati o minimalnoj plati.Švicarska bi mogla uskoro zauzeti prvo mjesto u svijetu po visini minimalne plate, javlja agencija Anadolija u subotu.

Građani ove evropske države će 18. maja izaći na referendum na kojem će glasati o minimalnoj plati od 22 švicarska franka po satu, odnosno 4.000 franaka ili 3.278 eura mjesečnih primanja.

Švicarska nema propisanu minimalnu platu, ali 90 posto radnika već zarađuje više od 4.000 franaka mjesečno.

Zagovornici uvođenja minimalne plate tvrde kako će ova mjera pomoći slabije plaćenim radnicima, jer su, kako kažu, troškovi života u toj državi vrlo visoki.

Otpor poslodavaca

S druge strane, prijedlog za uvođenje minimalne plate naišao je na snažan otpor poslodavaca i velikih kompanija u toj bogatoj državi, napominjući kako bi uvođenje minimalca moglo nanijeti štetu privredi.

Prosječno domaćinstvo od dva člana u Švicarskoj za poreze, socijalno i zdravstveno osiguranje mjesečno izdvaja 2.643 švicarska franka.

Na hranu, stanarinu, odjeću i prijevoz plaćaju u prosjeku 5.498 franaka mjesečno.

Izvor: Agencije

Pročitajte i.....

Written on 04/05/2013, 20:53 by admin
izetbegovic-u-rijeci-razlicitosti-su-bogatstvo-gradimo-buducnost-na-postovanjuČlan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, u svom današnjem govoru na svečanom otvorenju Islamskog centra u Rijeci, izrazio je uvjerenje da će stabilnost i prosperitet biti ključne...
Written on 27/02/2013, 19:02 by admin
niko-nije-siguran-sta-uopste-jedemo-i-koliko-je-u-hrani-stetnih-tvariUnatoč kontroli, rijetki su oni koji su posve sigurni kako je hrana koju kupuju zdravstveno ispravna, a sastojci prehrambenih proizvoda u skladu s onim što stoji u deklaraciji na proizvodu. Na zelenoj...
Written on 01/01/2013, 08:53 by admin
sretna-nova-godinaSvim posjetiteljima webPortala "STIJENA" želimo sretnu i uspješnu 2013.! Želimo vam zdravlja, sreće i zadovoljstva, daleko više uspjeha nego u prošloj uz nadu da se nazire svjetlo na kraju tunela i da...
left

Zabava

Linkovi