webPortal STIJENA

Švicarci traže minimalac od 3.278 eura

Građani ove evropske države će 18. maja izaći na referendum

na kojem će glasati o minimalnoj plati.Švicarska bi mogla uskoro zauzeti prvo mjesto u svijetu po visini minimalne plate, javlja agencija Anadolija u subotu.

Građani ove evropske države će 18. maja izaći na referendum na kojem će glasati o minimalnoj plati od 22 švicarska franka po satu, odnosno 4.000 franaka ili 3.278 eura mjesečnih primanja.

Švicarska nema propisanu minimalnu platu, ali 90 posto radnika već zarađuje više od 4.000 franaka mjesečno.

Zagovornici uvođenja minimalne plate tvrde kako će ova mjera pomoći slabije plaćenim radnicima, jer su, kako kažu, troškovi života u toj državi vrlo visoki.

Otpor poslodavaca

S druge strane, prijedlog za uvođenje minimalne plate naišao je na snažan otpor poslodavaca i velikih kompanija u toj bogatoj državi, napominjući kako bi uvođenje minimalca moglo nanijeti štetu privredi.

Prosječno domaćinstvo od dva člana u Švicarskoj za poreze, socijalno i zdravstveno osiguranje mjesečno izdvaja 2.643 švicarska franka.

Na hranu, stanarinu, odjeću i prijevoz plaćaju u prosjeku 5.498 franaka mjesečno.

Izvor: Agencije

Pročitajte i.....

Written on 09/06/2014, 23:06 by emir
uvertira-za-argentinu-zmajevi-efikasni-budi-se-i-ibisevic-videoU posljednjem kontrolnom susretu koji je proslužio kao generalna proba za susret sa Argentinom, fudbalska reprezentacija BiH je u Guaruji savladala mladi tim Santosa 5:1. Safet Sušić je u ovom meču...
Written on 19/04/2016, 17:40 by emir
smail-budimlic-iz-stijene-kod-cazina-proizveo-boju-za-farbanje-koja-se-moze-i-popitiZnatan broj ljudi ima alergijske reakcije na upotrebu brojnih vrsta premaza koji se koriste za lakiranje drvenih i drugih vrsta površina, budući da se radi o isključivo hemijskim preparatima. Ukoliko...
Written on 19/02/2013, 19:52 by admin
ucenica-devetog-razreda-os-1-mart-vrnograc-naucila-kuran-napametČlanovi Novinarske sekcije Osnovne škole „1. Mart“ iz Vrnograča su u okviru svojih redovnih aktivnosti imali priliku da u njenom domu posjete Manuelu Husić, učenicu devetog razreda ove škole. Manuela...
left

Zabava

Linkovi