webPortal STIJENA

Švicarci traže minimalac od 3.278 eura

Građani ove evropske države će 18. maja izaći na referendum

na kojem će glasati o minimalnoj plati.Švicarska bi mogla uskoro zauzeti prvo mjesto u svijetu po visini minimalne plate, javlja agencija Anadolija u subotu.

Građani ove evropske države će 18. maja izaći na referendum na kojem će glasati o minimalnoj plati od 22 švicarska franka po satu, odnosno 4.000 franaka ili 3.278 eura mjesečnih primanja.

Švicarska nema propisanu minimalnu platu, ali 90 posto radnika već zarađuje više od 4.000 franaka mjesečno.

Zagovornici uvođenja minimalne plate tvrde kako će ova mjera pomoći slabije plaćenim radnicima, jer su, kako kažu, troškovi života u toj državi vrlo visoki.

Otpor poslodavaca

S druge strane, prijedlog za uvođenje minimalne plate naišao je na snažan otpor poslodavaca i velikih kompanija u toj bogatoj državi, napominjući kako bi uvođenje minimalca moglo nanijeti štetu privredi.

Prosječno domaćinstvo od dva člana u Švicarskoj za poreze, socijalno i zdravstveno osiguranje mjesečno izdvaja 2.643 švicarska franka.

Na hranu, stanarinu, odjeću i prijevoz plaćaju u prosjeku 5.498 franaka mjesečno.

Izvor: Agencije

Pročitajte i.....

Written on 18/01/2013, 08:47 by admin
i-zene-dobijaju-svoju-vijagruLijek 'flibanserin', koji je prvobitno trebalo da bude antidepresiv, izgleda da će poslužiti jednoj drugoj, takođe vrlo važnoj svrsi Lijek "flinbanserin", njemačke farmaceutske kuće "Beringer...
Written on 03/02/2015, 14:04 by emir
hrvatska-i-srbija-nisu-dokazale-genocid-sud-pozvao-na-gradnju-boljih-odnosaSrbija i Hrvatska podnijele su tužbe jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a zbog navodnih genocidnih namjera protiv srpskog, odnosno hrvatskog stanovništva. Sudsko vijeće ICJ-a...
Written on 17/03/2016, 21:51 by emir
turski-vojni-orkestar-mehter-odusevio-cazinjaneObučeni u uniforme osmanske počasne garde koja je pratila sultane, članovi turskog vojnog orkestra Mehter, predstavili su se danas, pored brojnih gradova u BiH i regionu, i stanovnicima...
left

Zabava

Linkovi