webPortal STIJENA

Svijet čekaju decenije klimatskog haosa!

Svijetu predstoje decenije turbulentnih vremenskih prilika,

čak i ako se preduzme drastična akcija za hvatanje u koštac s klimatskim promjenama, saopštio je pofesor Ser Džon Bedington, glavni naučni savjetnik britanske vlade, u svom posljednjem dramatičnom upozorenju u okviru priprema za podnošenje ostavke.

Prema riječima profesora Bedingtona, vremenska inercija sistema klime znači da će gasovi staklene bašte koji su se u atmosferi nagomilali danas, vremenske prilike sa kojima se suočavamo određivati i u narednih 25 godina.

Klimatske promjene o kojima je riječ već se ispoljavaju, u vidu ogromnih i naglih promjena vremena. Prema profesorovim riječima, to jasno ilustruje i stanje u Britaniji, koja je tokom prošle godine doživjela i sušu i ekstremne količine padavina.

Renomirani naučnik tvrdi da neuspjeh međunarodne zajednice da utvrdi ciljne vrijednosti za ograničavanje emisije CO2 znači da se problemi gomilaju za budućnost.

- Možda kroz nekoliko godina i postignu sporazum, i možda počnu da smanjuju emisiju gasova staklene bašte. Ali njihova koncentracija i dalje raste, a ako bude počela da se smanjuje, još 25 godina od tog trenutka vrijeme i klima neće biti bolji.

Ser Džon Bedington tvrdi da će svijet sa povećanjem broja stanovnika imati ogromnih problema sa hranom, vodom i obezbjeđivanjem energije, a da će svi ti problemi biti još veći zbog klimatskih promjena.

Pročitajte i.....

Written on 12/08/2013, 14:50 by emir
zasto-zene-placuDječak upita svoju majku: "Zašto plačeš?" "Zato što sam žena" – odgovorila mu je. "Ne razumijem" – rekao je dječak. Mama ga je samo zagrlila i rekla: "Nikada i nećeš. Kasnije je upitao oca: "Zašto...
Written on 26/01/2013, 12:30 by admin
nevjerovatno-kineskinja-27-rodila-dijete-i-ubrzo-nakon-toga-izgleda-kao-starica-od-80-godinaDvadesetsedmogodišnja Kineskinja, gospođa Wu, šest mjeseci nakon rođenja svog prvog djeteta počela je naglo stariti. Naposljetku, od mlade i vrlo lijepe djevojke, za svega nekoliko godina, pretvorila se u...
Written on 27/02/2013, 13:34 by admin
kiseli-kupus-hrana-siromaha-koja-poboljsava-imunitet-i-lijeciSto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine. Osim toga, odličan je...
left

Zabava

Linkovi