webPortal STIJENA

Svijet čekaju decenije klimatskog haosa!

Svijetu predstoje decenije turbulentnih vremenskih prilika,

čak i ako se preduzme drastična akcija za hvatanje u koštac s klimatskim promjenama, saopštio je pofesor Ser Džon Bedington, glavni naučni savjetnik britanske vlade, u svom posljednjem dramatičnom upozorenju u okviru priprema za podnošenje ostavke.

Prema riječima profesora Bedingtona, vremenska inercija sistema klime znači da će gasovi staklene bašte koji su se u atmosferi nagomilali danas, vremenske prilike sa kojima se suočavamo određivati i u narednih 25 godina.

Klimatske promjene o kojima je riječ već se ispoljavaju, u vidu ogromnih i naglih promjena vremena. Prema profesorovim riječima, to jasno ilustruje i stanje u Britaniji, koja je tokom prošle godine doživjela i sušu i ekstremne količine padavina.

Renomirani naučnik tvrdi da neuspjeh međunarodne zajednice da utvrdi ciljne vrijednosti za ograničavanje emisije CO2 znači da se problemi gomilaju za budućnost.

- Možda kroz nekoliko godina i postignu sporazum, i možda počnu da smanjuju emisiju gasova staklene bašte. Ali njihova koncentracija i dalje raste, a ako bude počela da se smanjuje, još 25 godina od tog trenutka vrijeme i klima neće biti bolji.

Ser Džon Bedington tvrdi da će svijet sa povećanjem broja stanovnika imati ogromnih problema sa hranom, vodom i obezbjeđivanjem energije, a da će svi ti problemi biti još veći zbog klimatskih promjena.

Pročitajte i.....

Written on 18/01/2013, 08:22 by admin
zenim-kineskinju-za-10000-eura"Ako ćete da me pitate da li je nemoralno što ću da se ženim za novac, odgovor je - nije! Naprotiv, uradiću dobro djelo. Mojoj budućoj ženi Mei treba državljanstvo, meni treba auto, a majci ću da pomognem...
Written on 30/12/2012, 16:02 by admin
skupstina-usk-a-usvojila-budzet-za-2013-godinuNa jučer održanoj, IV izvanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) zastupnici su raspravljali o šest tačaka koje su se našle na dnevnom redu. Nakon rasprave i usvajanja Rebalansa...
Written on 08/05/2013, 20:52 by emir
nova-laserska-operacija-moze-pretvoriti-vase-oci-iz-smedih-u-plaveOd svih stvari koje zamijetimo pri upoznavanju nove osobe, preko očiju ostvarujemo prvi kontakt. No neki ljudi jednostavno nisu zadovoljni bojom svojih očiju i umjesto smeđih priželjkuju plave....
left

Zabava

Linkovi