webPortal STIJENA

Svijet čekaju decenije klimatskog haosa!

Svijetu predstoje decenije turbulentnih vremenskih prilika,

čak i ako se preduzme drastična akcija za hvatanje u koštac s klimatskim promjenama, saopštio je pofesor Ser Džon Bedington, glavni naučni savjetnik britanske vlade, u svom posljednjem dramatičnom upozorenju u okviru priprema za podnošenje ostavke.

Prema riječima profesora Bedingtona, vremenska inercija sistema klime znači da će gasovi staklene bašte koji su se u atmosferi nagomilali danas, vremenske prilike sa kojima se suočavamo određivati i u narednih 25 godina.

Klimatske promjene o kojima je riječ već se ispoljavaju, u vidu ogromnih i naglih promjena vremena. Prema profesorovim riječima, to jasno ilustruje i stanje u Britaniji, koja je tokom prošle godine doživjela i sušu i ekstremne količine padavina.

Renomirani naučnik tvrdi da neuspjeh međunarodne zajednice da utvrdi ciljne vrijednosti za ograničavanje emisije CO2 znači da se problemi gomilaju za budućnost.

- Možda kroz nekoliko godina i postignu sporazum, i možda počnu da smanjuju emisiju gasova staklene bašte. Ali njihova koncentracija i dalje raste, a ako bude počela da se smanjuje, još 25 godina od tog trenutka vrijeme i klima neće biti bolji.

Ser Džon Bedington tvrdi da će svijet sa povećanjem broja stanovnika imati ogromnih problema sa hranom, vodom i obezbjeđivanjem energije, a da će svi ti problemi biti još veći zbog klimatskih promjena.

Pročitajte i.....

Written on 15/10/2014, 14:16 by emir
dan-kada-je-bosna-i-hercegovina-plakala-od-srecePetnaesti dan mjeseca oktobra zlatnim slovima će ostati upisan u historiji bh. fudbala. Na današnji dan prije godinu dana reprezentacija Bosne i Hercegovine trijumfom nad Litvanijom u Kaunasu ostvarila...
Written on 13/11/2014, 21:48 by emir
edin-kajevic-u-lovu-na-guinnessov-rekord-u-razbijanju-kokosovih-oraha-laktovimaU Visokom će 30. novembra tekuće godine održati istinski sportski spektakl. Naime, te nedjeljne večeri, s početkom u 18 sati, u Gradskom kinu Visoko, Edin Kajević, majstor taekwondoa i nosilac titule...
Written on 21/01/2015, 08:51 by emir
mama-ivana-i-igora-karacica-ne-znam-kako-cu-prezivjeti-mec-bih-i-hrvatskeAnkica i Ante Karačić među rijetkim su roditeljima u cijelom svijetu koji imaju tri sina reprezentativca, i to u dva sporta. Uzorna mostarska (sportska) porodica jedina je na planeti u kojoj na...
left

Zabava

Linkovi