webPortal STIJENA

Svijet čekaju decenije klimatskog haosa!

Svijetu predstoje decenije turbulentnih vremenskih prilika,

čak i ako se preduzme drastična akcija za hvatanje u koštac s klimatskim promjenama, saopštio je pofesor Ser Džon Bedington, glavni naučni savjetnik britanske vlade, u svom posljednjem dramatičnom upozorenju u okviru priprema za podnošenje ostavke.

Prema riječima profesora Bedingtona, vremenska inercija sistema klime znači da će gasovi staklene bašte koji su se u atmosferi nagomilali danas, vremenske prilike sa kojima se suočavamo određivati i u narednih 25 godina.

Klimatske promjene o kojima je riječ već se ispoljavaju, u vidu ogromnih i naglih promjena vremena. Prema profesorovim riječima, to jasno ilustruje i stanje u Britaniji, koja je tokom prošle godine doživjela i sušu i ekstremne količine padavina.

Renomirani naučnik tvrdi da neuspjeh međunarodne zajednice da utvrdi ciljne vrijednosti za ograničavanje emisije CO2 znači da se problemi gomilaju za budućnost.

- Možda kroz nekoliko godina i postignu sporazum, i možda počnu da smanjuju emisiju gasova staklene bašte. Ali njihova koncentracija i dalje raste, a ako bude počela da se smanjuje, još 25 godina od tog trenutka vrijeme i klima neće biti bolji.

Ser Džon Bedington tvrdi da će svijet sa povećanjem broja stanovnika imati ogromnih problema sa hranom, vodom i obezbjeđivanjem energije, a da će svi ti problemi biti još veći zbog klimatskih promjena.

Pročitajte i.....

Written on 16/02/2016, 16:42 by emir
stijena-ukradena-pvc-bacva-iz-nasada-malineU zimskom periodu sve su učestalije krađe u Stijeni stambenih i pomoćnih objekata a sinošnji slučaj krađe u naselju Kaljikovići gdje je ukradena PVC bačva iz nasada maline upozorenje je svima...
Written on 24/04/2014, 13:34 by emir
najmanje-pet-mrtvih-ukrajinski-tenkovi-usli-u-slavjansk-proruski-pobunjenici-pruzaju-otporisoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton atražila je danas da se sve "ilegalne jedinice" u Ukrajini razoružaju u skladu sa Ženevskim sporazumom. - Sve...
Written on 20/08/2015, 20:30 by emir
najava-radnicke-sportske-igre-29augusta-u-stijeniNa sinoć održanom sastanku Organzicionog odbora i privrednika dogovoreni su svi detalji ovogodišnjeg radničkog druženja ( SRDI). Treće tradicionalno stijensko radničko druženje i igre održat će se...
left

Zabava

Linkovi