webPortal STIJENA

U Brazilu najveća suša u posljednjih 50 godina

SAO PAOLO - Na sjeveroistoku Brazila vlada najveća suša u posljednjih 50 godina, čije posljedice mogu da se uporede s posljedicama veoma jakog zemljotresa, izjavio je u petak sekretar za poljoprivredu u državi Bahia Eduardo Sales.

U pojedinim oblastima kiša nije pala već dvije godine, a zbog nedostatka vode ugroženi su usjevi kukuruza i pamuka, stoka umire od gladi na suhim pašnjacima, a proizvodnja šećerne trske opala je za čak 30 posto, piše Reuters.

Suša ugrožava i snabdijevanje električnom energijom iz hidrocentrala, čije su brane krajem decembra dostigle samo nešto više od 30 posto kapaciteta.

Ministarstvo poljoprivrede saopćilo je da pokušava da ublaži ekonomski uticaj suše na sjeveroistoku zemlje tako što će dati dodatne kredite za poljoprivrednike, a agencija za snabdijevanje kukuruzom Konab poslat će zalihe kako bi se spasile životinje, prenio je Tanjug.

Međutim, zvaničnici države Bahia ističu da ove mjere nisu dovoljne i zatražili su više sredstava kako bi se osigurala pomoć za oko 20 miliona stanovnika ovog regiona.

(Vijesti.ba)

Pročitajte i.....

Written on 02/12/2013, 09:52 by emir
dokumentarni-film-o-cavkarici-nasa-mati-hadzeraSedamdeset i pet dana preživila je u jami Čavkarici 1941.g. bez hrane i vode, okružena leševima najbliže rodbine Piše: Hasan Eminović Njeno ime bi moralo biti upisano zlatnim slovima u povijesti...
Written on 05/01/2013, 14:13 by admin
salihovic-na-treningu-uzviknuo-da-ne-moze-vise-izdrzatiMarco Kurz, novi trener Hoffenheima, uveo je strogi režim rada otkako je preuzeo ekipu. Ovaj fudbalski stručnjak želi da igrači budu što bolje spremni, jer ih u nastavku sezone očekuje grčevita borba...
Written on 26/01/2013, 09:18 by admin
kakve-poljupce-vole-zene-a-kakve-muskarciRezultati novog istraživanja pokazali su da jačem polu najviše prijaju vlažni i pomalo divlji poljupci, dok dame uživaju u tome da se ljube dugo i nježno. Čini se da poljubac između muškarca i žene...
left

Zabava

Linkovi