webPortal STIJENA

U Brazilu najveća suša u posljednjih 50 godina

SAO PAOLO - Na sjeveroistoku Brazila vlada najveća suša u posljednjih 50 godina, čije posljedice mogu da se uporede s posljedicama veoma jakog zemljotresa, izjavio je u petak sekretar za poljoprivredu u državi Bahia Eduardo Sales.

U pojedinim oblastima kiša nije pala već dvije godine, a zbog nedostatka vode ugroženi su usjevi kukuruza i pamuka, stoka umire od gladi na suhim pašnjacima, a proizvodnja šećerne trske opala je za čak 30 posto, piše Reuters.

Suša ugrožava i snabdijevanje električnom energijom iz hidrocentrala, čije su brane krajem decembra dostigle samo nešto više od 30 posto kapaciteta.

Ministarstvo poljoprivrede saopćilo je da pokušava da ublaži ekonomski uticaj suše na sjeveroistoku zemlje tako što će dati dodatne kredite za poljoprivrednike, a agencija za snabdijevanje kukuruzom Konab poslat će zalihe kako bi se spasile životinje, prenio je Tanjug.

Međutim, zvaničnici države Bahia ističu da ove mjere nisu dovoljne i zatražili su više sredstava kako bi se osigurala pomoć za oko 20 miliona stanovnika ovog regiona.

(Vijesti.ba)

Pročitajte i.....

Written on 30/05/2014, 20:09 by emir
zukanovic-bez-obzira-na-sve-moje-srce-je-uz-reprezentaciju-bih-i-nase-navijaceVijest da se Ervin Zukanović neće pridružiti nogometašima BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu iznenadila je i razočarala brojne navijače u našoj zemlji. Iz Nogometnog saveza BiH stiglo je objašnjenje...
Written on 02/03/2013, 10:56 by admin
uslikali-vanzemaljca-ispred-vladine-zgradeFotografija koja je obišla internet, a koja je nastala na Filipinima, navodno je dokaz postojanja vanzemaljaca koji koriste sofisticiranu tehnologiju za nevidljivost. Naime, kada se Emily Santodelsis...
Written on 28/04/2016, 21:35 by emir
prikupljeno-55000-eura-za-lijecenje-ervina-dzelalagica-bivseg-fudbalera-fk-krajinaHumanitarnim koncertom održanom u cazinskom restoranu Oaza, završena je akcija za prikupljanje sredstava za liječenje bivšeg fudbalera i kapitena FK Krajina Ervina Dželalagića. Prikupljeno 55.000 eura...
left

Zabava

Linkovi