webPortal STIJENA

U Brazilu najveća suša u posljednjih 50 godina

SAO PAOLO - Na sjeveroistoku Brazila vlada najveća suša u posljednjih 50 godina, čije posljedice mogu da se uporede s posljedicama veoma jakog zemljotresa, izjavio je u petak sekretar za poljoprivredu u državi Bahia Eduardo Sales.

U pojedinim oblastima kiša nije pala već dvije godine, a zbog nedostatka vode ugroženi su usjevi kukuruza i pamuka, stoka umire od gladi na suhim pašnjacima, a proizvodnja šećerne trske opala je za čak 30 posto, piše Reuters.

Suša ugrožava i snabdijevanje električnom energijom iz hidrocentrala, čije su brane krajem decembra dostigle samo nešto više od 30 posto kapaciteta.

Ministarstvo poljoprivrede saopćilo je da pokušava da ublaži ekonomski uticaj suše na sjeveroistoku zemlje tako što će dati dodatne kredite za poljoprivrednike, a agencija za snabdijevanje kukuruzom Konab poslat će zalihe kako bi se spasile životinje, prenio je Tanjug.

Međutim, zvaničnici države Bahia ističu da ove mjere nisu dovoljne i zatražili su više sredstava kako bi se osigurala pomoć za oko 20 miliona stanovnika ovog regiona.

(Vijesti.ba)

Pročitajte i.....

Written on 25/01/2013, 16:54 by admin
ne-mozemo-imati-djece-idemo-u-ukrajinu-naci-zenu-koja-ce-za-nas-roditi-dijeteNakon što su više od decenije bezuspješno pokušavali dobiti dijete prirodnim putem, a i postupcima medicinski potpomognute oplodnje, jedan bračni par iz Sarajeva odlučio je "unajmiti" majku koja će za...
Written on 14/03/2013, 18:45 by admin
omadinska-banka-cazin-obavijest-o-redoslijedu-prezentacijaČlanovi upravnog odbora Omladinske Banke Općine Cazin su počeli sa prezentacijom vezanom za POZIV ZA PRIJEDLOGE PROJEKATA NEFORMALNIH GRUPA MLADIH U OPĆINI CAZIN. Prezentaciju će vršiti članovi odbora...
Written on 14/01/2013, 09:26 by admin
eksplozija-u-mostaru-unisten-spomenik-borcima-armije-bihSpomenik borcima Armije BiH u Mostaru, ispred Gradske vijećnice, uništen je sinoć u eksploziji još uvijek nepoznate naprave. Eksplozija je odjeknula Mostarom jutros u 2 sata. U MUP-u...
left

Zabava

Linkovi