webPortal STIJENA

U Brazilu najveća suša u posljednjih 50 godina

SAO PAOLO - Na sjeveroistoku Brazila vlada najveća suša u posljednjih 50 godina, čije posljedice mogu da se uporede s posljedicama veoma jakog zemljotresa, izjavio je u petak sekretar za poljoprivredu u državi Bahia Eduardo Sales.

U pojedinim oblastima kiša nije pala već dvije godine, a zbog nedostatka vode ugroženi su usjevi kukuruza i pamuka, stoka umire od gladi na suhim pašnjacima, a proizvodnja šećerne trske opala je za čak 30 posto, piše Reuters.

Suša ugrožava i snabdijevanje električnom energijom iz hidrocentrala, čije su brane krajem decembra dostigle samo nešto više od 30 posto kapaciteta.

Ministarstvo poljoprivrede saopćilo je da pokušava da ublaži ekonomski uticaj suše na sjeveroistoku zemlje tako što će dati dodatne kredite za poljoprivrednike, a agencija za snabdijevanje kukuruzom Konab poslat će zalihe kako bi se spasile životinje, prenio je Tanjug.

Međutim, zvaničnici države Bahia ističu da ove mjere nisu dovoljne i zatražili su više sredstava kako bi se osigurala pomoć za oko 20 miliona stanovnika ovog regiona.

(Vijesti.ba)

Pročitajte i.....

Written on 24/10/2013, 20:10 by emir
evo-koje-nas-toplo-pice-cini-sretnijim-zdravijim-i-spremnijim-za-mnoge-dnevne-zadatkeRedovno ispijanje tople čokolade ili kakaa prije spavanja, može spriječiti probleme s pamćenjem kod starijih osoba, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Ali, evo kako je kakao lijek i za...
Written on 22/01/2013, 12:41 by admin
stari-nijemac-prevario-bosanku-iz-oglasa-nista-od-posla-uzeo-novac-i-izbacio-je-iz-kuceTaman kada je pomislila da joj se sreća osmjehnula, Anela Dedić iz Bihaća susrela se s novim problemima. Nijemac Joseph May doslovno ju je istjerao iz kuće i uzeo joj plaću koju joj je unaprijed...
Written on 27/12/2012, 16:48 by admin
facebookova-aplikacija-camera-ima-sigurnosni-propustNaime, stručnjak za sigurnost iz Egipta Mohamed Ramadan otkrio je sigurnosni propust u aplikaciji Camera koja hakerima omogućuje da se putem nezaštićenog WiFi-a spoji na vaš račun i pokupi vam šifre i...
left

Zabava

Linkovi