webPortal STIJENA

U Brazilu najveća suša u posljednjih 50 godina

SAO PAOLO - Na sjeveroistoku Brazila vlada najveća suša u posljednjih 50 godina, čije posljedice mogu da se uporede s posljedicama veoma jakog zemljotresa, izjavio je u petak sekretar za poljoprivredu u državi Bahia Eduardo Sales.

U pojedinim oblastima kiša nije pala već dvije godine, a zbog nedostatka vode ugroženi su usjevi kukuruza i pamuka, stoka umire od gladi na suhim pašnjacima, a proizvodnja šećerne trske opala je za čak 30 posto, piše Reuters.

Suša ugrožava i snabdijevanje električnom energijom iz hidrocentrala, čije su brane krajem decembra dostigle samo nešto više od 30 posto kapaciteta.

Ministarstvo poljoprivrede saopćilo je da pokušava da ublaži ekonomski uticaj suše na sjeveroistoku zemlje tako što će dati dodatne kredite za poljoprivrednike, a agencija za snabdijevanje kukuruzom Konab poslat će zalihe kako bi se spasile životinje, prenio je Tanjug.

Međutim, zvaničnici države Bahia ističu da ove mjere nisu dovoljne i zatražili su više sredstava kako bi se osigurala pomoć za oko 20 miliona stanovnika ovog regiona.

(Vijesti.ba)

Pročitajte i.....

Written on 07/01/2013, 09:07 by admin
slijepi-turcin-uspjesno-popravlja-aute-i-elektronske-uredajeStanovnik turskog sela Bogrupek u blizini iranske granice Abdi Deniz, jedan je od najpoznatijih i najvještijih majstora kada je u pitanju popravka automobila, traktora i drugih poljoprivrednih...
Written on 06/02/2014, 19:01 by emir
ovako-izgleda-momak-koji-je-upravo-prisustvovao-mafijaskom-ubistvu-videoJedan momak je na teži način naučio zašto ne valja sjedati u automobil sa strancima. Šaljivdžija Džoš Pejler Lin napravio je skrivenu kameru koju će jedan momak zauvijek pamtiti. “Žrtva” je bila...
Written on 24/11/2014, 09:50 by emir
upoznajte-historiju-ovo-su-malo-poznate-cinjenice-o-zavnobih-uDan državnosti Bosne i Hercegovine obilježit će se sutra, proslavom 71. godišnjice održavanja Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine. Kao i svaki...
left

Zabava

Linkovi