webPortal STIJENA

SAVJETI ZA ČIŠČENJE KUĆANSKIH APARATA: Šta učiniti ako oprano rublje smrdi, ako usisivač ne vuče …

Prije nego što započnete generalno čišćenje, pobrinite se da su aparati i sredstva kojima čistite i sami čisti!

Evo kako osigurati aparate od prljavštine i raznih neugodnih mirisa.

Perilica posuđa

Ako se pravilno ne održava, perilica za pranje posuđa može postati leglo bakterija, gljivica, pa čak i plijesni. Osim toga, može i neugodno mirisati zahvaljujući ostacima hrane.

‘Da biste ubili bakterije, maknite ostatke sapuna i odstranite slojeve masnoće. Pokupite ostatke s dna odvoda krpom ili papirnatim ručnikom. Potom ulijte alkoholni ocat u šalicu, stavite ga na najvišu policu u prazan stroj i uključite ga na program s najtoplijom vodom. Želite li osvježiti miris, šalicom sode bikarbone pospite dno perilice i također uključite na najjači program’, savjetuje Sherrie Le Masurier, autorica knjige House Cleaning Tips: How to Clean and Declutter Your Home Fast.

Stroj za pranje rublja

Kao i s perilicom posuđa, prvi znak da je stroj prljav je miris.

‘Miris može biti od raznih stvari, poput nakupina od deterdženta ili omekšivača, bakterija iz odjeće ili sklonost da vlažnu odjeću dugo držite u perilici. Od vlage u zatvorenom prostoru može se stvoriti plijesan. Topla voda neće ubiti sve bakterije, osobito one poput E. coli i salmonele koje dolaze s donjeg rublja i kuhinjskih krpa. Te se bakterije u perilici mogu proširiti i na drugu odjeću’, kaže Le Masurier.

Dezinficirajte je destiliranim alkoholnim octom i sodom bikarbonom – svemogući dvojac za čišćenje. Pokrenite program s vrućom vodom te dodajte smjesu koju ste sami napravili (na način kako dodajete deterdžent). Za perilice koje se pune odozgor, dodajte 3 do 4 šalice octa u pola šalice sode bikarbone; za one koje se pune na klasičan način, četvrtinu šalice octa umiješajte s 4 jušne žlice sode bikarbone. Kada se smjesa pomiješa s vodom, program stavite na pauzu i pustite da odstoji 30 do 60 minuta. Ponovno pokrenite perilicu, a kada program završi i izbaci vodu, prebrišite bubanj i pustite da se osuši na zraku.

Trebate oprati bijelo rublje? Ubijte dvije muhe jednim udarcem. Uljepšajte svoje rublje i uklonite bakterije vrućom vodom i izbjeljivačem.

Kako biste spriječili pojavu bakterija i plijesni Donna Smallin, autorica knjige Cleaning Plain & Simple, predlaže da vrata perilice ostavljate otvorena.

Usisavač

Bez održavanja, usisavač je samo dobar za ‘okretanje’ prljavštine. Usisavač se može napuniti prašinom i alergenima te postati 20 posto manje učinkovit svaki put kad ga ne očistite’, kaže Frank Fontana, stručnjak za životni stil.
Usisavač možete očistiti i bez da ga rastavite. Za one bez vrećica potrebno je samo isprazniti spremnik nakon svake uporabe. Za one s vrećicama, zamijenite je kad se trećina napuni.

Očistite filter tako da otresete prašinu ili prstima uklonite nakupine. Možete ga i zamijeniti svakih šest mjeseci do godinu dana. Naposljetku, provjerite je li se na rotirajućoj četki nagomilalo kose. Ako ne možete iščupati dlake, uzmite škare i prerežite ih pa ćete ih lakše izvući van.

‘Ako vam usisavač i dalje dobro ne vuče, znači da je problem unutra. Rastavite svaki izmjenjivi dio kako biste provjerili svaki kutak’, kaže Fontana. Izbjegavajte kontakt s vodom kako biste smanjili mogućnost od pojave plijesni koja se može pojaviti osobito kod usisavača za dvostruko mokro-kemijsko čišćenje tepiha. Postoje li neugodni mirisi kod nekih dijelova, temeljito ih operite, no dobro ih osušite prije nego što dijelove opet sastavite.

Peruške i metle

Peruške je dovoljno otresti od prašine. Da biste bili sigurni da ste odstranili svaki trun prašine, možete koristiti i sprejeve poput onih za čišćenje tipkovnice.

‘Metle traže više pažnje. Ako vam je metla uvijek prljava, čak i nakon uklanjanja otpada s dna, nježno operite krajeve toplom vodom i blagim deterdžentom. Potom dobro isperite i osušite na zraku. Vlakna okrenite prema gore kako bi bila čišća, a metla dulje trajala’, savjetuje Le Masurier.

Spužve

Već i vrapci na grani znaju da spužve sadrže tonu bakterija. No, možete ih smanjiti ako spužve dezinficirate svakih par dana, ako ne i svaki dan, ili ih zamijenite jednom mjesečno.

Za dezinfekciju, natopite spužvu u vodi, stavite je u mikrovalnu pećnicu i držite je minutu na visokoj temperaturi. Važna napomena: pazite da ne iscijedite spužvu jer bi to moglo izazvati vatru. Druga mogućnost je da namočite spužvicu u otopinu izbjeljivača i vode (jedna šalica izbjeljivača na kantu vode), isperite i posušite.

Imajte nekoliko spužvica, a svaku koristite u različite svrhe kako bi se izbjeglo širenje bakterija.

‘Ako koristite spužvu za lonce, spužvu za prekidače i spužvu za posuđe, možete jednu razrezati na tri dijela i tako uštedjeti. I zapamtite, bakterije žive tek nekoliko sati na suhoj podlozi, stoga uvijek iscijedite spužvu’, kaže Le Masurier.

Krpe od mikrovlakana

Savršene su za brisanje prašine. Perite ih u stroju za pranje rublja s deterdžentom koji inače upotrebljavate. Nemojte koristiti omekšivač jer će ulja koja sadrži začepiti vlakna na krpi i neće više biti učinkovita. Osušite je na zraku.

Krpe za pranje podova

Slične su spužvama što se tiče skupljanja bakterija i nečistoća. Perite ih u stroju za pranje rublja i koristite izbjeljivač. Ne ostavljajte ih u kanti s vodom nego ih uvijek dobro osušite.

Sredstva za čišćenje

Držite li ih na hladnom i tamnom mjestu, većina proizvoda za čišćenje može trajati i do dvije godine, osim ako nije drugačije naznačeno na pakiranju.

‘Nije opasno koristiti proizvod nakon isteka roka, ali njegova antibakterijska svojstva neće biti tako učinkovita’, kaže Le Masurier.

Budući da se većina proizvoda rastapa u vodi, ne spadaju u toksični otpad, osim izbjeljivača. Proizvode za čišćenje možete pohraniti zajedno, no ne i koristiti. Provjerite sve izvorne oznake tako da znate koje proizvode možete ili ne smijete miješati s drugima. Primjerice, pomiješate li izbjeljivač i amonijak dobit ćete otrovne pare.

Nakon svake upotrebe isperite bocu od kapljica koje su izašle i dobro zatvorite prije nego ih opet pospremite.

Doznajemo.com

Pročitajte i.....

Written on 02/03/2014, 21:37 by emir
vladimir-putin-je-kao-novi-slobodan-milosevicNove ukrajinske vlasti stavile su vojsku u stanje pune borbene pripravnosti nakon što je ruski parlament odobrio slanje vojske u zaštitu ruskih državljana i snaga. 21.00 Glavni tajnik NATO-a Anders...
Written on 11/03/2013, 10:14 by admin
policajac-opljackao-zlataru-pa-odmah-utrcao-u-postu-da-plati-racuneStjepan Orešković (45) radio je kao policajac u Opatiji 21 godinu, a onda je učinio ono protiv čega se godinama borio – opljačkao zlatarnicu u Lovranu. Orešković je u maju 2012. godine spasio život...
Written on 19/01/2015, 21:11 by emir
sarajevopoplavljeni-putevi-kuce-i-poljoprivredna-dobraObilne kišne padavine izazvale su poplave u pojedinim naseljima u Kantonu Sarajevo. Uprkos tome što su padavine prestale ili su dosta slabije u odnosu na prethodni dan i noć, vodostaj rijeke Bosne, ali...
left

Zabava

Linkovi