webPortal STIJENA

E-Government u Općini Cazin: Jedna od naprednijih općina u Kantonu

Kao rezultat rada na inoviranju usluga organa uprave i praćenja svjetskih trendova u oblasti elektronskog poslovanja, Općina Cazin je jučer organizirala prezentaciju o e-Governmentu za svoje zaposlenike i predstavnike Javnih ustanova i preduzeća.

Kako ističu Nedžad Erdić, IT arhitekta i biznis integrator u švicarskoj firmi VRSG i Kenan Keserović, student završne godine Fakulteta informacionih tehnologija i komunikacija na banjalučkom univerzitetu APEIRON, općina Cazin je jedna od naprednijih općina u našem Kantonu kada je u pitanju komunikacija sa građanima i ostalim ciljnim skupinama na osnovu paketa usluga koje nudi u elektronskoj formi.

Njihova prezentacija se odnosila na prednosti i rezultate uvođenja potpunog e-Governmenta u lokalnim samoupravama u BiH, uz komparaciju sa istim ili sličnim tehnologijama u Evropi i svijetu. Govorili su o mogućnostima nadogradnje postojećih sistema, programa i aplikacija, kao i njihovo potpuno integriranje u nove, naprednije i efikasnije module kakve koriste u općinama Švicarske i drugih zemalja.

Važan segment elektronskih usluga, prema njihovim iskustvima, jeste rješavanja zakonskih pretpostavki u pojedinim oblastima, kako bi se podaci po službama mogli potpuno digitalizirati i unijeti u sistem koji funkcioniše po prinicpu da se elektronski potpuno prati ulazak, obrada i rješavanje zahtjeva korisnika na jednom mjestu.

Prednost naše lokalne zajednice je u razvijenoj dvosmjernoj komunikaciji putem web stranice, koja nudi niz sadržaja i pogodnosti u elektronskoj formi. U vezi sa tim, građani mogu da se informišu, pitaju, prijave ili ispune nekoliko usluga u on-line formi, a u doglednoj budućnosti će se razvijati moduli koji će pratiti ove zapadne trendove.

reprezent.ba

Pročitajte i.....

Written on 02/01/2013, 09:23 by emir
malo-mjesto-u-hrvatskoj-dobiva-dzamiju-u-rekordnom-roku-skupili-novac-za-zemljisteU petak, 28.12.2012. godine predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio je dva džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, Maljevac i Bogovolju. Radnom...
Written on 21/01/2013, 12:34 by admin
oko-cega-se-parovi-najvise-svadajuParovi se nakon problema s novcem najviše svađaju oko obavljanja kućanskih poslova Raspored oko toga ko će čistiti kuću, kuvati ili oprati rublje izaziva svađu dvije trećine parova koji priznaju da do...
Written on 03/01/2013, 10:01 by admin
tata-kceri-pripremio-miraz-od-160-milijuna-dolaraKineski biznismen koji se bavi prodajom kuhinjskih i kupaonskih materijala, nedavno je svojoj kćeri kao miraz dao više od 160 milijuna dolara, u novcu, dionicama i nekretninama. Wu Ruibiao u miraz je...
left

Zabava

Linkovi