webPortal STIJENA

E-Government u Općini Cazin: Jedna od naprednijih općina u Kantonu

Kao rezultat rada na inoviranju usluga organa uprave i praćenja svjetskih trendova u oblasti elektronskog poslovanja, Općina Cazin je jučer organizirala prezentaciju o e-Governmentu za svoje zaposlenike i predstavnike Javnih ustanova i preduzeća.

Kako ističu Nedžad Erdić, IT arhitekta i biznis integrator u švicarskoj firmi VRSG i Kenan Keserović, student završne godine Fakulteta informacionih tehnologija i komunikacija na banjalučkom univerzitetu APEIRON, općina Cazin je jedna od naprednijih općina u našem Kantonu kada je u pitanju komunikacija sa građanima i ostalim ciljnim skupinama na osnovu paketa usluga koje nudi u elektronskoj formi.

Njihova prezentacija se odnosila na prednosti i rezultate uvođenja potpunog e-Governmenta u lokalnim samoupravama u BiH, uz komparaciju sa istim ili sličnim tehnologijama u Evropi i svijetu. Govorili su o mogućnostima nadogradnje postojećih sistema, programa i aplikacija, kao i njihovo potpuno integriranje u nove, naprednije i efikasnije module kakve koriste u općinama Švicarske i drugih zemalja.

Važan segment elektronskih usluga, prema njihovim iskustvima, jeste rješavanja zakonskih pretpostavki u pojedinim oblastima, kako bi se podaci po službama mogli potpuno digitalizirati i unijeti u sistem koji funkcioniše po prinicpu da se elektronski potpuno prati ulazak, obrada i rješavanje zahtjeva korisnika na jednom mjestu.

Prednost naše lokalne zajednice je u razvijenoj dvosmjernoj komunikaciji putem web stranice, koja nudi niz sadržaja i pogodnosti u elektronskoj formi. U vezi sa tim, građani mogu da se informišu, pitaju, prijave ili ispune nekoliko usluga u on-line formi, a u doglednoj budućnosti će se razvijati moduli koji će pratiti ove zapadne trendove.

reprezent.ba

Pročitajte i.....

Written on 30/12/2012, 16:47 by admin
neprihvatljive-najave-o-qdovodenju-bosnjaka-kako-bi-samo-glasali-u-rs-i-otisliqBANJA LUKA - Presjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas u Višegradu da RS „neće ostati mirna na najave da se ovdje dovede 100.000 Bošnjaka koji će glasati, da bi napravili novu političku...
Written on 12/02/2013, 10:04 by admin
i-u-bih-inspekcije-tragaju-za-konjskim-mesomInspektori u BiH provjeriće da li na našem tržištu ima zamrznutih gotovih jela koja umjesto deklarisanog goveđeg sadrže konjsko meso, zbog čega je najmanje 16 evropskih država pogođeno nezapamćenim...
Written on 02/10/2013, 20:28 by emir
naucite-je-koristiti-nevjerovatno-cemu-sve-sluzi-obicna-solSol je izuzetan mineral. Možda ste mislili da služi samo za to da poboljša okus hrane, međutim koristi soli su daleko izvan te granice. Sprečava voće i povrće da potamni Voće i povrće uronite u blago...
left

Zabava

Linkovi