webPortal STIJENA

E-Government u Općini Cazin: Jedna od naprednijih općina u Kantonu

Kao rezultat rada na inoviranju usluga organa uprave i praćenja svjetskih trendova u oblasti elektronskog poslovanja, Općina Cazin je jučer organizirala prezentaciju o e-Governmentu za svoje zaposlenike i predstavnike Javnih ustanova i preduzeća.

Kako ističu Nedžad Erdić, IT arhitekta i biznis integrator u švicarskoj firmi VRSG i Kenan Keserović, student završne godine Fakulteta informacionih tehnologija i komunikacija na banjalučkom univerzitetu APEIRON, općina Cazin je jedna od naprednijih općina u našem Kantonu kada je u pitanju komunikacija sa građanima i ostalim ciljnim skupinama na osnovu paketa usluga koje nudi u elektronskoj formi.

Njihova prezentacija se odnosila na prednosti i rezultate uvođenja potpunog e-Governmenta u lokalnim samoupravama u BiH, uz komparaciju sa istim ili sličnim tehnologijama u Evropi i svijetu. Govorili su o mogućnostima nadogradnje postojećih sistema, programa i aplikacija, kao i njihovo potpuno integriranje u nove, naprednije i efikasnije module kakve koriste u općinama Švicarske i drugih zemalja.

Važan segment elektronskih usluga, prema njihovim iskustvima, jeste rješavanja zakonskih pretpostavki u pojedinim oblastima, kako bi se podaci po službama mogli potpuno digitalizirati i unijeti u sistem koji funkcioniše po prinicpu da se elektronski potpuno prati ulazak, obrada i rješavanje zahtjeva korisnika na jednom mjestu.

Prednost naše lokalne zajednice je u razvijenoj dvosmjernoj komunikaciji putem web stranice, koja nudi niz sadržaja i pogodnosti u elektronskoj formi. U vezi sa tim, građani mogu da se informišu, pitaju, prijave ili ispune nekoliko usluga u on-line formi, a u doglednoj budućnosti će se razvijati moduli koji će pratiti ove zapadne trendove.

reprezent.ba

Pročitajte i.....

Written on 08/01/2013, 20:18 by admin
gdje-se-u-evropi-najduze-ziviAko ste pomislili na grčko ostrvu - niste pogriješili! Sunce, more, svježa riba, masline, vino – zvuči kao dobitna kombinacija za dug i zdrav život, a ispostavilo se i da zaista jeste! Stanovnici...
Written on 31/12/2012, 09:16 by admin
sta-se-desava-u-vasem-tijelu-kada-prestanete-pusiti“Sa 4.000 štetnih hemikalija u svakoj cigareti, svaki put kada udahnete dim u vaša pluća, nanosite štetu vašem tijelu, vašem licu, zubima i koži”, tvrdi dr. Peter Selby, klinički direktor programa za...
Written on 04/11/2013, 09:20 by emir
sretna-nova-1428-hidzretska-godinaPOSLANIKOVA HIDŽRA Poslanik je sada počeo ohrabrivati svoje sljedbenike u Mekki da se presele u Jesrib, a jedan od njih je to već učinio. Smrću Ebu Taliba, njegov sestrić Ebu Selema izgubio je...
left

Zabava

Linkovi