webPortal STIJENA

E-Government u Općini Cazin: Jedna od naprednijih općina u Kantonu

Kao rezultat rada na inoviranju usluga organa uprave i praćenja svjetskih trendova u oblasti elektronskog poslovanja, Općina Cazin je jučer organizirala prezentaciju o e-Governmentu za svoje zaposlenike i predstavnike Javnih ustanova i preduzeća.

Kako ističu Nedžad Erdić, IT arhitekta i biznis integrator u švicarskoj firmi VRSG i Kenan Keserović, student završne godine Fakulteta informacionih tehnologija i komunikacija na banjalučkom univerzitetu APEIRON, općina Cazin je jedna od naprednijih općina u našem Kantonu kada je u pitanju komunikacija sa građanima i ostalim ciljnim skupinama na osnovu paketa usluga koje nudi u elektronskoj formi.

Njihova prezentacija se odnosila na prednosti i rezultate uvođenja potpunog e-Governmenta u lokalnim samoupravama u BiH, uz komparaciju sa istim ili sličnim tehnologijama u Evropi i svijetu. Govorili su o mogućnostima nadogradnje postojećih sistema, programa i aplikacija, kao i njihovo potpuno integriranje u nove, naprednije i efikasnije module kakve koriste u općinama Švicarske i drugih zemalja.

Važan segment elektronskih usluga, prema njihovim iskustvima, jeste rješavanja zakonskih pretpostavki u pojedinim oblastima, kako bi se podaci po službama mogli potpuno digitalizirati i unijeti u sistem koji funkcioniše po prinicpu da se elektronski potpuno prati ulazak, obrada i rješavanje zahtjeva korisnika na jednom mjestu.

Prednost naše lokalne zajednice je u razvijenoj dvosmjernoj komunikaciji putem web stranice, koja nudi niz sadržaja i pogodnosti u elektronskoj formi. U vezi sa tim, građani mogu da se informišu, pitaju, prijave ili ispune nekoliko usluga u on-line formi, a u doglednoj budućnosti će se razvijati moduli koji će pratiti ove zapadne trendove.

reprezent.ba

Pročitajte i.....

Written on 10/03/2013, 10:23 by emir
zbog-neznanja-krumpir-jedemo-na-najgori-moguci-nacinKrumpir, najomiljenija gomoljasta biljka, sadrži ugljikohidrate koji organizam brzo opskrbljuju energijom. Krumpir je postao temelj prehrane velikog broja ljudi, no problem je što ga prevelik broj...
Written on 10/01/2013, 18:45 by admin
masovna-tuca-u-pekari-hrvati-se-potukli-zbog-burekaU jednoj pekari u Požegi u Hrvatskoj u srijedu je oko 4.20 sati ujutro došlo do prave tučnjave kojoj je prethodio verbalni sukob. U incidentu su učestvovala šestorica muškaraca u dobi od 21 do 31...
Written on 24/10/2013, 20:06 by emir
hoce-li-konacno-poteci-crno-zlato-iz-bh-kamena-svjetski-gigant-kompanija-shell-u-potrazi-za-naftom-ulaze-700-miliona-dolara-u-bihIz dviju bušotina koje su pravljene kod Mostara u području Drežnice neposredno prije rata jasno se naziru tragovi nafte, no strojevi do sada nikada nisu bušili dovoljno duboko kako bi se otkrili...
left

Zabava

Linkovi