webPortal STIJENA

E-Government u Općini Cazin: Jedna od naprednijih općina u Kantonu

Kao rezultat rada na inoviranju usluga organa uprave i praćenja svjetskih trendova u oblasti elektronskog poslovanja, Općina Cazin je jučer organizirala prezentaciju o e-Governmentu za svoje zaposlenike i predstavnike Javnih ustanova i preduzeća.

Kako ističu Nedžad Erdić, IT arhitekta i biznis integrator u švicarskoj firmi VRSG i Kenan Keserović, student završne godine Fakulteta informacionih tehnologija i komunikacija na banjalučkom univerzitetu APEIRON, općina Cazin je jedna od naprednijih općina u našem Kantonu kada je u pitanju komunikacija sa građanima i ostalim ciljnim skupinama na osnovu paketa usluga koje nudi u elektronskoj formi.

Njihova prezentacija se odnosila na prednosti i rezultate uvođenja potpunog e-Governmenta u lokalnim samoupravama u BiH, uz komparaciju sa istim ili sličnim tehnologijama u Evropi i svijetu. Govorili su o mogućnostima nadogradnje postojećih sistema, programa i aplikacija, kao i njihovo potpuno integriranje u nove, naprednije i efikasnije module kakve koriste u općinama Švicarske i drugih zemalja.

Važan segment elektronskih usluga, prema njihovim iskustvima, jeste rješavanja zakonskih pretpostavki u pojedinim oblastima, kako bi se podaci po službama mogli potpuno digitalizirati i unijeti u sistem koji funkcioniše po prinicpu da se elektronski potpuno prati ulazak, obrada i rješavanje zahtjeva korisnika na jednom mjestu.

Prednost naše lokalne zajednice je u razvijenoj dvosmjernoj komunikaciji putem web stranice, koja nudi niz sadržaja i pogodnosti u elektronskoj formi. U vezi sa tim, građani mogu da se informišu, pitaju, prijave ili ispune nekoliko usluga u on-line formi, a u doglednoj budućnosti će se razvijati moduli koji će pratiti ove zapadne trendove.

reprezent.ba

Pročitajte i.....

Written on 06/01/2013, 16:03 by admin
sto-li-nam-se-radobolja-muti-covic-gradi-vilu-od-5-miliona-km-promijenio-tok-rijeciPorodica predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića ima luksuznu kuću vrijednu skoro pet miliona maraka u naselju Bare, poznatom kao "Beverly Hills" Mostara. U prekrasnom okruženju, na parceli površine...
Written on 16/01/2013, 16:40 by admin
brat-baracka-obame-kandidovat-ce-se-za-predsjednika-kenijeWASHINGTON - Brat američkog predsjednika Baracka Obame Malik rekao je britanskom Daily Telegraphu da će se, ukoliko bi pobijedio na izborima zakazanim u martu za lokalne predstavnike vlasti, kandidovati...
Written on 28/12/2012, 07:59 by admin
namirnice-koje-ubrzavaju-mrsavljenjeIako su kalorije ključne za uspjeh (ili neuspjeh) dijete, određene namirnice mogu da ubrzaju vaše mršavljenje. Tamna čokolada  Malo čokolade sa visokim procentom kakaa je najidealniji način da se...
left

Zabava

Linkovi