webPortal STIJENA

Turski vojni orkestar Mehter oduševio Cazinjane

Obučeni u uniforme osmanske počasne garde koja je pratila sultane,

članovi turskog vojnog orkestra Mehter, predstavili su se danas, pored brojnih gradova u BiH i regionu, i stanovnicima Cazina.

Izvodeći osmanske vojne koračnice, blizu 40 članova Mehter orkestra krenulo je ispred Trga zlatnih ljiljana prema Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije BiH, gdje su odali počast braniteljima BiH. Nakon toga, vratili su se na plato ispred stare Gimnazije, gdje su za sve prisutne priredili tridesetominutni koncert.

Brojna publika svih uzrasta bila je iznenađena i oduševljena atraktivnim performansom članova orkestra.

Nakon koncerta Mehter orkestra, u sali Kulturnog centra u Cazinu, održava se i projekcija filma "Čanakkale - kraj puta".

Mehter je inače, naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike za njihovih javnih nastupa. Mehteri su se pojavili od 1453. na temeljima duge tradicije upotrebe muzike u vojne svrhe, a koja je egzistirala u ranoj turskoj i u islamskoj kulturi.

Mehter se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji. Po ugledu na njih sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.

Danas je Mehter ceremonijalni orkestar koji nastupa ispred Vojnog muzeja i Kulturnog centra u Istanbulu.

Klix.ba

Pročitajte i.....

Written on 28/12/2012, 13:05 by admin
titan-arum-najsmrdljiviji-cvijet-na-svijetu-poceo-da-cvjeta-u-braziluHiljade posjetilaca okupilo se u botaničkoj bašti u južnom Brazilu kako bi vidjeli najsmrdljiviji i najveći tropski cvijet u cvatu. Cvijet Titan arum poznat i kao ''cvijet leš'', zbog mirisa koji...
Written on 28/02/2013, 13:22 by admin
ostavila-komsiji-postelju-jer-ju-je-na-njoj-qdobro-upiraoqInternetom se širi prijepis nevjerovatne oporuke koju je navodno sastavila jedna Hrvatica za slučaj svoje smrti. Najzanimljiviji dio je onaj u kojem komšiji ostavlja postelju, jer joj je na njoj "dobro...
Written on 28/02/2013, 13:17 by admin
mobitel-kosta-samo-15-eura-baterija-mu-traje-35-danaNokia je na MWC-u predstavila dva WP8 pametna telefona i dva jeftina modela klasičnih mobitela, a jedan od njih košta samo 15 eura. Pri kupovini mobilnih telefona danas najmanje mislimo o telefoniranju...
left

Zabava

Linkovi