webPortal STIJENA

Turski vojni orkestar Mehter oduševio Cazinjane

Obučeni u uniforme osmanske počasne garde koja je pratila sultane,

članovi turskog vojnog orkestra Mehter, predstavili su se danas, pored brojnih gradova u BiH i regionu, i stanovnicima Cazina.

Izvodeći osmanske vojne koračnice, blizu 40 članova Mehter orkestra krenulo je ispred Trga zlatnih ljiljana prema Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije BiH, gdje su odali počast braniteljima BiH. Nakon toga, vratili su se na plato ispred stare Gimnazije, gdje su za sve prisutne priredili tridesetominutni koncert.

Brojna publika svih uzrasta bila je iznenađena i oduševljena atraktivnim performansom članova orkestra.

Nakon koncerta Mehter orkestra, u sali Kulturnog centra u Cazinu, održava se i projekcija filma "Čanakkale - kraj puta".

Mehter je inače, naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike za njihovih javnih nastupa. Mehteri su se pojavili od 1453. na temeljima duge tradicije upotrebe muzike u vojne svrhe, a koja je egzistirala u ranoj turskoj i u islamskoj kulturi.

Mehter se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji. Po ugledu na njih sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.

Danas je Mehter ceremonijalni orkestar koji nastupa ispred Vojnog muzeja i Kulturnog centra u Istanbulu.

Klix.ba

Pročitajte i.....

Written on 16/03/2013, 16:21 by admin
koje-probleme-u-kuci-mozete-rijesiti-papromKod prehlade ponekad nema ništa gore nego nemoć od začepljenog nosa. 1. Začepljen nos Osjećaj da ne možete disati kako treba može biti gori od temperature i kašlja. Stručnjaci kažu da je u tom slučaju...
Written on 06/03/2013, 15:20 by admin
ministrica-naredila-istragu-o-e-cigaretamaFrancuska ministrica zdravlja Marisol Touraine zatražila je istragu o eventualnim posljedicama pušenja električnih cigareta koje su u posljednje vrijeme sve više u modi kao zamjena za prave...
Written on 31/01/2013, 12:15 by emir
zlocinac-abdic-za-kosnice-u-hrvatskoj-uzima-bh-poticajeVelikokladuška firma "Finab" u vlasništvu porodice ratnog zločinca Fikreta Abdića, a koja je, inače, kćerka firma istoimene Abdićeve kompanije u Hrvatskoj, u posljednjih sedam godina otkako postoji iz...
left

Zabava

Linkovi