webPortal STIJENA

Ljekari u šoku: Nakon srčanog udara zaboravio sopstveni i počeo da priča drugim jezikom

Englez koji je tokom Drugog svjetskog rata boravio u Velsu, ali nikada nije naučio velški, nakon srčanog udara progovorio je upravo tim jezikom, prenosi Daily Mail.

Alun Morgan (81) 1944. godine bio je evakuisan u Velsu, koji je napustio prije 70 godina. Tokom svog boravka u Velsu bio je okružen ljudima kojima je velški bio maternji jezik, ali sam nikad nije naučio taj jezik. Nakon rata vratio se u London, gdje je ostao da živi do danas i gdje mu se dogodio srčani udar.

Koliko god ova priča zvučala nevjerovatno, nije neuobičajeno da ljudi nakon srčanog udara ili drugih trauma progovore drugim jezikom ili naglaskom. Ove su godine tako zabilježeni slučajevi Britanki Kay Rushel i Sarah Colwill koje su nakon migrena počele da govore francuskim, odnosno kineskim naglaskom.

Tri sedmice nakon udara vratila mu se svijest, a ljekari su ostali zabezeknuti kada su vidjeli da se Morgan više ne sjeća engleskog jezika i da govori velški. Ljekari su mu dijagnostifikovali afaziju, oštećenje mozga koje uzrokuje promjene u moždanom predjelu za govor.
 
– Moja supruga se šokirala kao nikad u životu kad sam počeo da govorim velški – kaže Morgan, koji se uskoro nakon oporavka prisjetio engleskog jezika, dok je velški zaboravio.
 
– Engleske riječi postupno su se vraćale, ali nije bilo lako – rekao je Morgan.
(24sata.info)

Pročitajte i.....

Written on 14/03/2013, 18:45 by admin
omadinska-banka-cazin-obavijest-o-redoslijedu-prezentacijaČlanovi upravnog odbora Omladinske Banke Općine Cazin su počeli sa prezentacijom vezanom za POZIV ZA PRIJEDLOGE PROJEKATA NEFORMALNIH GRUPA MLADIH U OPĆINI CAZIN. Prezentaciju će vršiti članovi odbora...
Written on 27/02/2013, 14:26 by admin
rijesen-problem-maticnih-brojeva-novorodencadiProcedure za dodjelu privremenog identifikacionog broja zdravstvenog osuguranja za novorođenu djecu, po istom principu kao i za JMB. Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudom je utvrdio da odredbe člana...
Written on 03/02/2015, 13:56 by emir
novu-parlamentarnu-vecinu-u-skupstini-usk-a-ipak-ce-ciniti-sda-i-a-sda-uz-mogucnost-da-se-prikljuci-i-dfKako neslužbeno doznaje portal mojUSK.ba iako je bilo najavljivano na današnjoj sjednici Skupštine USK-a neće biti izabrana nova Vlada USK-a na čelu sa mandatarom Izudinom Saračevićem. Naime, nakon...
left

Zabava

Linkovi