webPortal STIJENA

Ljekari u šoku: Nakon srčanog udara zaboravio sopstveni i počeo da priča drugim jezikom

Englez koji je tokom Drugog svjetskog rata boravio u Velsu, ali nikada nije naučio velški, nakon srčanog udara progovorio je upravo tim jezikom, prenosi Daily Mail.

Alun Morgan (81) 1944. godine bio je evakuisan u Velsu, koji je napustio prije 70 godina. Tokom svog boravka u Velsu bio je okružen ljudima kojima je velški bio maternji jezik, ali sam nikad nije naučio taj jezik. Nakon rata vratio se u London, gdje je ostao da živi do danas i gdje mu se dogodio srčani udar.

Koliko god ova priča zvučala nevjerovatno, nije neuobičajeno da ljudi nakon srčanog udara ili drugih trauma progovore drugim jezikom ili naglaskom. Ove su godine tako zabilježeni slučajevi Britanki Kay Rushel i Sarah Colwill koje su nakon migrena počele da govore francuskim, odnosno kineskim naglaskom.

Tri sedmice nakon udara vratila mu se svijest, a ljekari su ostali zabezeknuti kada su vidjeli da se Morgan više ne sjeća engleskog jezika i da govori velški. Ljekari su mu dijagnostifikovali afaziju, oštećenje mozga koje uzrokuje promjene u moždanom predjelu za govor.
 
– Moja supruga se šokirala kao nikad u životu kad sam počeo da govorim velški – kaže Morgan, koji se uskoro nakon oporavka prisjetio engleskog jezika, dok je velški zaboravio.
 
– Engleske riječi postupno su se vraćale, ali nije bilo lako – rekao je Morgan.
(24sata.info)

Pročitajte i.....

Written on 06/07/2014, 13:45 by emir
nove-akcize-enormno-poskupljenje-duhanaIzmjene i dopune Zakona o akcizama kojima je definisan novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa počinju se primjenjivati od 1. augusta i iste predstavljaju nastavak...
Written on 29/05/2013, 07:25 by emir
vozaci-placaju-da-ih-prevezu-preko-jednog-od-najstrasnijih-mostova-na-svijetu-videoMost Chesapeake Bay u Marylandu je jedan od najstrašnijih mostova na svijetu. Mnogi vozači se čak ne usude preći ovaj most koji spaja zapadnu i istočnu obalu države stoga te lokalnim vozačima plaćaju...
Written on 16/03/2013, 16:16 by admin
cak-15-bosanaca-i-hercegovaca-promijenilo-spolIako je u svijetu promjena spola gotovo pa normalna pojava, u našoj zemlji je veliki tabu. O tome se ne priča, a i kad se spomene, naiđe na buru kontroverzi i negativnih reakcija. Povoljna...
left

Zabava

Linkovi