webPortal STIJENA

NAUČITE KAKO S NOVCEM: Osam načina da plata traje mjesec dana

Novac vam izmiče iz ruku kao sitan pijesak, imate osjećaj da nikada nemate dovoljno para, a plata traje desetak dana?

Otkrivamo vam ''rupe'' kroz koje se novac najčešće izvlači
KAŠNJENJE SA PLAĆANJEM RAČUNA

Stvorite korisnu naviku plaćanja računa na vrijeme i uštedjet ćete i više nego što mislite.

NEZDRAVE NAVIKE

Pušenje košta puno više od novca koji izdvajate za kutiju cigareta. Ta nezdrava navika drastično povećava troškove života i zdravstvenog osiguranja. Kako navodi magazin The MIT Press, trošak pušenja 24 godišnje žene tokom života se penje na 86.000 dolara, a 24 godišnjeg muškarca na 183.000 dolara.

KUPOVINA MARKIRANIH PROIZVODA

Od namirnica i odjeće pa sve do lijekova, mnogi kupuju određene proizvode isključivo zbog imena. Međutim, proizvodi koji nisu markirani ne moraju biti ništa lošijeg kvaliteta.

KUPOVINA NAPITAKA

Ako imate naviku da kupujete flašice vode, soka, kafu u limenkama ili za ponijeti - bacate nevjerovatne količine novca. Napitke za posao ili za šetnju ponesite od kuće, a sokove zamijenite vodom.

PENALI ZBOG PROMAŠENIH ROKOVA

Vratite knjige ili filmove na vrijeme. Isto tako, kada kupite nešto za što na kraju zaključite da baš i nije ono što ste željeli, nemojte baciti u ormar - zamijenite ili vratite novac prije nego izgubite račun.

NEFLEKSIBILNA PUTOVANJA

Ako ste spremni da budete fleksibilni uštedjet ćete mnogo novca na putovanja. Prije planiranja putovanja u obzir uzmite termine prije ili poslije sezone i potražite jeftinije letove. Last-minute rezervacije mogu vam uštedjeti mnogo novca.

ČESTI ODLASCI U RESTORANE

Ako želite da štedite naučite da kuhate, zaobilazite restorane i prijatelje pozovite kući na večeru. Osim intimnije atmosfere, organizovanje večere kod kuće je dosta jeftinije. Umjesto svakodnevnog trošenja novca na sendviče, na posao ponesite gotov ručak ili salate.

UREĐAJ UVIJEK UKLJUČEN U STRUJU

Iako ste ugasili televizor, radio, klimu i kompjuter, vaši uređaji troše struju sve dok im je utičnica u struji. Od ukupne energije koju kućni aparati potroše deset do 35 posto je tokom razdoblja dok su ugašeni.
(DEPO PORTAL)

Pročitajte i.....

Written on 05/01/2013, 14:27 by admin
izbijelite-zube-korom-od-bananeBijeli zubi san su svake žene, a kako bi dobili ili pak zadržali neodoljivi osmijeh trebalo bi izbjegavati kavu u cigarete, ali i redovito prati zube. No postoji još jedno prirodno, besplatno i...
Written on 04/03/2013, 07:23 by admin
nakon-telefonskog-poziva-za-sat-vremena-sam-se-vec-odlucio-da-idem-u-anzhiKapiten naše fudbalske reprezentacije Emir Spahić već se nekoliko dana nalazi u Dubaiju na pripremama svog novog kluba ruskog Anzhija. Velika je stvar doći na trening i vidjeti prisutne zvijezde poput...
Written on 16/05/2015, 16:39 by emir
hatma-dove-u-dzematu-stijena-za-odrasle-polaznike-mekteba-fotoNesvakidašnja svečanost u  džematu Stijena  upriličena je sinoć u noći Miradža nakon klanjanja Akšam namaza. Prvi put u džematu je upriličena svečanost hatme za odrasle za 12 polaznika...
left

Zabava

Linkovi