webPortal STIJENA

NEVJEROVATNO: Djevojčica ima samo tri godine, a već zna cijeli Kur`an napamet (Video)

Djevojčica Rukajja iz Nigerije je u svojoj trećoj godini života postala jedan od najmlađih hafiza Kur'ana na svijetu!

„Nemam riječi kojima mogu to da opišem, osim da sam zahvalna Allahu na ovoj blagodati", rekla je hafizina majka Maimunatu Dahiru, novinama Sunday Tribune 10. februara 2013.

Rukajja Omer je završila hifz Kur'ana u dobi od 3 godine i 8 mjeseci u islamskoj školi koju je osnovao poznati šejh Dahiru Osman Bauchi. U istoj školi predaje i njena majka, takođe hafiza od svoje 12-te godine. „Dok bih držala časove, uvijek bih kćerku nosila na svojim leđima. Ona je počela ponavljati za učenicima, i ubrzo je naučila prvih par ajeta napamet. Tako je započelo i njeno prisustvo časovima hifza. A ona je sada naučila napamet kompletan Kur'an", kaže njena ponosna majka.

Zbog učenja hifza djevojčica nije imala puno vremena za igru s prijateljicama, jer je u školi bila od 7 ujutro do 6 popodne. „Ona se igra i s prijateljicama, posebno s onima koje poput nje uče Kur'an napamet. Tako im je lakše, jer su im pažnja i fokus usmjereni ka istom cilju, a to je hifz", kaže Maimunatu.

Mala Rukajja još ne može da povjeruje da je tako mlada naučila cijeli Kur'an. „Ja se samo zahvaljujem Allahu", kaže ona. Ubrzo počinju i pripreme za njen polazak u školu, time prekidajući običaj da djevojčice počinju ići u školu tek s navršenih deset godina. „Moj suprug smatra da se svijet mijenja i da je potrebno da se djevojčice obrazuju. Tako će i naša kćerkica imati priliku da pohađa školu od svoje 6-te godine", kaže Rukkajina majka. Ona se zahvalila i svome ocu koji je pružio priliku svojoj unuci da prisustvuje časovima Kur'ana. „Neizmjerno sam zahvalna dragom Bogu što imam takvog oca, koji je usmjerio moje korake ka putu islama. Molim Allaha da mu podari dug život kako bi mogao i dalje služiti Allahu i nastaviti misiju potpomaganja islama i cijelog čovječanstva."

Dužnost je roditelja da podučavaju svoju djecu Kur'anu i islamskom učenju još od najranijih dana, jer je to najbolji period za usvajanje islamskog odgoja. A učenje Kur'ana napamet je jedan od najvažnijih načina očuvanja i širenja poruke islama, kao što kaže Muhammed, sallallahu alejhi we sellem,: „Najbolji među vama je onaj koji nauči Kur'an i druge njemu podučava."

AKOS

Pročitajte i.....

Written on 07/11/2013, 18:27 by emir
kolasinac-srce-je-odlucilo-zato-sam-izabrao-bosnu-i-hercegovinuNakon što je u NS/FS BiH zvanićno stigla potvrda iz FIFA da je prihvaćen zahtjev Seada Kolašinca i NS/FS BiH za promjenu fudbalskog državljanstva, naš novi reprezentativac se oglasio na svom Facebook...
Written on 24/12/2012, 12:39 by admin
zaboravite-energetska-pica-i-jednostavno-popijte-kafuZahvaljujući sastojcima kao što su guarana i ginseng, vjeruje se da energetska pića poboljšavaju koncentraciju i daju snagu. No, prema novom istraživanju, jedini koristan sastojak u energetskim pićima...
Written on 05/01/2013, 14:13 by admin
salihovic-na-treningu-uzviknuo-da-ne-moze-vise-izdrzatiMarco Kurz, novi trener Hoffenheima, uveo je strogi režim rada otkako je preuzeo ekipu. Ovaj fudbalski stručnjak želi da igrači budu što bolje spremni, jer ih u nastavku sezone očekuje grčevita borba...
left

Zabava

Linkovi