webPortal STIJENA

Ovako Kinezi stigmatiziraju neudane žene iznad 27 godina

Mlade, uspješne, samostalne i neudane. Takve žene danas su u Kini stigmatizirane isključivo iz razloga što se još nisu udale.

One su mlade, uspješne žene sa diplomama cijenjenih univerziteta, vlastitim stanovima i dobrim poslovima. Međutim, vlastita država ih omalovažava zbog jedne jedine stvari - starije su od 27 godina, a još nisu udane. Kineski državni mediji nazivaju ih 'sheng nu' ili 'žene ostaci', piše BBC.

Jedna od tih žena je i Huang Yuanyuan, radijska novinarka koja ovih dana navršava 29 godina.

'Osjećam se uplašeno, godinu dana sam starija, nemam dečka... Pod velikim sam pritiskom da se udam', kaže Huang. Pritisak joj stvaraju porodica, prijatelji, ali i država.

Kineski državni mediji pozivaju se na statistike prema kojima u Kini u ovom trenu ima 20 miliona više muškaraca mlađih od 30 nego žena iste dobi. Kažu kako je to posljedica politike 'jednog djeteta' koja je dovela do selektivnih abortusa.

Prema posljednjem popisu stanovništva jedna od pet žena u dobi od 25-29 godina je neudana. Omjer muškaraca iste dobi još je veći, svaki treći je neoženjen, no to ne znači da će se ti samci nekako spojiti.

'U Kini postoji trend da se muškarci žene 'ispod sebe', što u smislu obrazovanja, što u smislu dobi. Tako imate primjer da se muškarac 'A kvalitete' oženi ženom 'B kvalitete', muškarac 'B kvalitete' ženom 'C kvalitete' i muškarac 'C kvalitete' ženom 'D kvalitete'. Znači ostaju žene 'A kvalitete' i muškarci 'D kvalitete' koji će se teško spojiti. Zato te neudane žene starije od 27 nazivaju 'žene ostaci'', kaže Leta Hong-Fincher, doktorandica na Univerzitetu u Pekingu.

Visokoobrazovane neudane žene zapravo su stigmatizirane od strane države koja organizira i druženja ne bi li im našle muževe.

(dnevnik.hr)

Pročitajte i.....

Written on 09/02/2013, 13:47 by admin
bizarna-prevara-narucili-iphone-dobili-paketic-kafeDvoje mladih Splićana, 23-godišnjak i 21-godišnjakinja, policiji su prijavili bizarnu prevaru preko interneta. Umjesto naručenih i skupo plaćenih primjeraka iPhonea, poštar im je na kućna vrata donio...
Written on 23/06/2015, 17:28 by emir
islamska-zajednica-u-bih-otpustila-selvedina-ef-beganovicaSelvedin ef. Beganović, imam u mjestu Trnovi kod Velike Kladuše, dobio je otkaz, potvrđeno je za Klix.ba. Nakon postupka koji je provela disciplinska komisija Rijaseta Islamske zajednice u BiH,...
Written on 02/03/2014, 21:37 by emir
vladimir-putin-je-kao-novi-slobodan-milosevicNove ukrajinske vlasti stavile su vojsku u stanje pune borbene pripravnosti nakon što je ruski parlament odobrio slanje vojske u zaštitu ruskih državljana i snaga. 21.00 Glavni tajnik NATO-a Anders...
left

Zabava

Linkovi