webPortal STIJENA

Ovako Kinezi stigmatiziraju neudane žene iznad 27 godina

Mlade, uspješne, samostalne i neudane. Takve žene danas su u Kini stigmatizirane isključivo iz razloga što se još nisu udale.

One su mlade, uspješne žene sa diplomama cijenjenih univerziteta, vlastitim stanovima i dobrim poslovima. Međutim, vlastita država ih omalovažava zbog jedne jedine stvari - starije su od 27 godina, a još nisu udane. Kineski državni mediji nazivaju ih 'sheng nu' ili 'žene ostaci', piše BBC.

Jedna od tih žena je i Huang Yuanyuan, radijska novinarka koja ovih dana navršava 29 godina.

'Osjećam se uplašeno, godinu dana sam starija, nemam dečka... Pod velikim sam pritiskom da se udam', kaže Huang. Pritisak joj stvaraju porodica, prijatelji, ali i država.

Kineski državni mediji pozivaju se na statistike prema kojima u Kini u ovom trenu ima 20 miliona više muškaraca mlađih od 30 nego žena iste dobi. Kažu kako je to posljedica politike 'jednog djeteta' koja je dovela do selektivnih abortusa.

Prema posljednjem popisu stanovništva jedna od pet žena u dobi od 25-29 godina je neudana. Omjer muškaraca iste dobi još je veći, svaki treći je neoženjen, no to ne znači da će se ti samci nekako spojiti.

'U Kini postoji trend da se muškarci žene 'ispod sebe', što u smislu obrazovanja, što u smislu dobi. Tako imate primjer da se muškarac 'A kvalitete' oženi ženom 'B kvalitete', muškarac 'B kvalitete' ženom 'C kvalitete' i muškarac 'C kvalitete' ženom 'D kvalitete'. Znači ostaju žene 'A kvalitete' i muškarci 'D kvalitete' koji će se teško spojiti. Zato te neudane žene starije od 27 nazivaju 'žene ostaci'', kaže Leta Hong-Fincher, doktorandica na Univerzitetu u Pekingu.

Visokoobrazovane neudane žene zapravo su stigmatizirane od strane države koja organizira i druženja ne bi li im našle muževe.

(dnevnik.hr)

Pročitajte i.....

Written on 22/07/2014, 22:56 by emir
tradicionalni-nocni-turnir-stijena-2014I ove godine u sklopu ,,C Lige'' odrzat ce se tradicionalni nocni turnir ,,Stijena 2014''. Manifestacija ce zapoceti dana 24. 07. 2014. godine kad ce se odrzati turnir za Veterane. Prijava ekipa za...
Written on 31/01/2014, 06:36 by emir
ovako-ce-izgledati-novi-stadion-real-madridaReal Madrid izabrao je dizajn njemačkih arhitekata iz tvrtke GMP za remodeliranje svog stadiona Santiago Bernabeu, uz procijenjeni trošak od oko 400 milijuna eura, izvijestili su u četvrtak španjolski...
Written on 22/05/2014, 11:28 by emir
cudo-u-sanskom-mostu-pcele-prezivjele-cetiri-dana-u-kosnici-potopljenoj-u-voduPčele su u košnici potopljenoj u vodu uspjele preživjeti četiri dana! Ukoliko vam ovo zvuči nevjerovatno, pogledajte fotografije koje je poslao pčelar Mujo Pašić iz Sanskog Mosta. - Kada je nivo Sane...
left

Zabava

Linkovi