webPortal STIJENA

Ovako Kinezi stigmatiziraju neudane žene iznad 27 godina

Mlade, uspješne, samostalne i neudane. Takve žene danas su u Kini stigmatizirane isključivo iz razloga što se još nisu udale.

One su mlade, uspješne žene sa diplomama cijenjenih univerziteta, vlastitim stanovima i dobrim poslovima. Međutim, vlastita država ih omalovažava zbog jedne jedine stvari - starije su od 27 godina, a još nisu udane. Kineski državni mediji nazivaju ih 'sheng nu' ili 'žene ostaci', piše BBC.

Jedna od tih žena je i Huang Yuanyuan, radijska novinarka koja ovih dana navršava 29 godina.

'Osjećam se uplašeno, godinu dana sam starija, nemam dečka... Pod velikim sam pritiskom da se udam', kaže Huang. Pritisak joj stvaraju porodica, prijatelji, ali i država.

Kineski državni mediji pozivaju se na statistike prema kojima u Kini u ovom trenu ima 20 miliona više muškaraca mlađih od 30 nego žena iste dobi. Kažu kako je to posljedica politike 'jednog djeteta' koja je dovela do selektivnih abortusa.

Prema posljednjem popisu stanovništva jedna od pet žena u dobi od 25-29 godina je neudana. Omjer muškaraca iste dobi još je veći, svaki treći je neoženjen, no to ne znači da će se ti samci nekako spojiti.

'U Kini postoji trend da se muškarci žene 'ispod sebe', što u smislu obrazovanja, što u smislu dobi. Tako imate primjer da se muškarac 'A kvalitete' oženi ženom 'B kvalitete', muškarac 'B kvalitete' ženom 'C kvalitete' i muškarac 'C kvalitete' ženom 'D kvalitete'. Znači ostaju žene 'A kvalitete' i muškarci 'D kvalitete' koji će se teško spojiti. Zato te neudane žene starije od 27 nazivaju 'žene ostaci'', kaže Leta Hong-Fincher, doktorandica na Univerzitetu u Pekingu.

Visokoobrazovane neudane žene zapravo su stigmatizirane od strane države koja organizira i druženja ne bi li im našle muževe.

(dnevnik.hr)

Pročitajte i.....

Written on 31/01/2013, 09:17 by emir
buzim-tragican-zavrsetak-qzimskih-igaraqU Varoškoj Rijeci održane su zimske igre na kojima je prisustvovao i učestvovao veliki broj građana općine Bužim. Na samom početku poslanik u skupštini USK-a gosp.Šefik Veladžić se obratio prisutnima a...
Written on 18/02/2013, 08:05 by admin
novi-antibiotici-stizu-iz-oceanaSkupina škotskih znanstvenika sa sveučilišta u Aberdeenu u potrazi je za neotkrivenim tvarima u oceanskim brazdama Antibiotici su sve manje učinkoviti, jer je sve više bakterija razvilo otpornost, tako...
Written on 27/08/2013, 22:02 by emir
pocelo-uredenje-izletista-u-stijeniOmladinska banka Cazin je, po osnovu Javnog poziva za projekte neformalnih grupa pružila mogućnost mladima da uzmu učešće u razvoju svojih lokalnih zajednica  kroz dodjelu bespovratnih novčanih...
left

Zabava

Linkovi