webPortal STIJENA

Ove godine otkriće planete na kojoj će biti moguć život

Eksperti tvrde da će naredne godine biti pronađena prva planeta na kojoj će biti moguć život baš kao na Zemlji te da će to otkriće mnoge natjerati da se zapitaju o mjestu čovječanstva u svemiru.

Iako su astronomi posljednjih godina pronašli relativno veliki broj egzoplaneta koje imaju jednu ili dvije slične osobine sa Zemljom, kao što su veličina ili površinska temperatura, još uvijek tragaju za planetom koja posjeduje sve ili većinu karakteristika koje ima naša planeta. Eksperti kažu da će se to promijeniti 2013. godine.

"Veoma sam siguran da će prva planeta, Zemljina blizanka, biti otkrivena naredne godine", rekao je Abel Mendez sa Univerziteta u Perto Ricu.

Prve egzoplanete koje se kreću oko zvijezda sličnih Suncu su otkrivene 1995. godine. Od tada je otkriveno više od 800 svjetova izvan našeg solarnog sistema, a još mnogi kandidati očekuju potvrđivanje statusa egzoplaneta.

Svemirski teleskop Kepler je od 2009. godine otkrio više od 2.300 potencijalnih egzoplaneta. Do sada je ovaj status potvrđen za samo sto od njih, ali naučnici vjeruju da će taj status dobiti njih još najmanje 80 posto, javlja RSE.

Međutim, nijedna od ovih otkrivenih planeta nije dovoljno mala da bi predstavljala blizanku Zemlje. Sve planete veličine Zemlje su preblizu svojim zvijezdama i nisu podobne za život.

Ipak, većina eksperata vjeruje da će uskoro biti otkrivena kamena planeta veličine Zemlje, koja oko svoje zvijezde kruži na savršenoj udaljenosti. Ukoliko bi ovakva planeta zaista bila otkrivena, to otkriće bi imalo veliki utjecaj na čovječanstvo.

Naučnici se nadaju da bi otkriće takve planete natjeralo našu vrstu da napravi prve stvarne korake izvan našeg solarnog sistema.

(Vijesti.ba)

Pročitajte i.....

Written on 29/01/2013, 20:32 by emir
pronadeni-dijelovi-olupine-f-16-u-jadranskom-moruRonioci italijanske obalne straže koji tragaju za nestalim američkim borbenim avionom F-16 i njegovim pilotom usredotočili su potragu na vode gdje je ribarski brod uočio dijelove olupine za koje se...
Written on 19/02/2013, 09:23 by emir
video-ne-pokusavajte-sami-pogledajte-najlude-mijenjanje-tocka-dok-je-auto-u-pokretuZa ovakve stvari su potrebne decenije vježbe, tako da ovo nikako nemojte da pokušavate i vi sami Pogledajte kako se mijenja točak dok je automobil još u pokretu i, molimo vas, ne pokušavajte ovo...
Written on 09/06/2014, 23:06 by emir
uvertira-za-argentinu-zmajevi-efikasni-budi-se-i-ibisevic-videoU posljednjem kontrolnom susretu koji je proslužio kao generalna proba za susret sa Argentinom, fudbalska reprezentacija BiH je u Guaruji savladala mladi tim Santosa 5:1. Safet Sušić je u ovom meču...
left

Zabava

Linkovi