webPortal STIJENA

Ove godine otkriće planete na kojoj će biti moguć život

Eksperti tvrde da će naredne godine biti pronađena prva planeta na kojoj će biti moguć život baš kao na Zemlji te da će to otkriće mnoge natjerati da se zapitaju o mjestu čovječanstva u svemiru.

Iako su astronomi posljednjih godina pronašli relativno veliki broj egzoplaneta koje imaju jednu ili dvije slične osobine sa Zemljom, kao što su veličina ili površinska temperatura, još uvijek tragaju za planetom koja posjeduje sve ili većinu karakteristika koje ima naša planeta. Eksperti kažu da će se to promijeniti 2013. godine.

"Veoma sam siguran da će prva planeta, Zemljina blizanka, biti otkrivena naredne godine", rekao je Abel Mendez sa Univerziteta u Perto Ricu.

Prve egzoplanete koje se kreću oko zvijezda sličnih Suncu su otkrivene 1995. godine. Od tada je otkriveno više od 800 svjetova izvan našeg solarnog sistema, a još mnogi kandidati očekuju potvrđivanje statusa egzoplaneta.

Svemirski teleskop Kepler je od 2009. godine otkrio više od 2.300 potencijalnih egzoplaneta. Do sada je ovaj status potvrđen za samo sto od njih, ali naučnici vjeruju da će taj status dobiti njih još najmanje 80 posto, javlja RSE.

Međutim, nijedna od ovih otkrivenih planeta nije dovoljno mala da bi predstavljala blizanku Zemlje. Sve planete veličine Zemlje su preblizu svojim zvijezdama i nisu podobne za život.

Ipak, većina eksperata vjeruje da će uskoro biti otkrivena kamena planeta veličine Zemlje, koja oko svoje zvijezde kruži na savršenoj udaljenosti. Ukoliko bi ovakva planeta zaista bila otkrivena, to otkriće bi imalo veliki utjecaj na čovječanstvo.

Naučnici se nadaju da bi otkriće takve planete natjeralo našu vrstu da napravi prve stvarne korake izvan našeg solarnog sistema.

(Vijesti.ba)

Pročitajte i.....

Written on 17/03/2013, 17:40 by admin
otvaranje-prve-javne-kuce-u-zapadnoj-hercegoviniPortal Javno.ba piše šaljivi tekst o otvaranju prve javne kuće u Zapadnoj Hercegovini. Naravno, napisano nema nikakve veze sa realnošću, ali možemo se ako ništa dobro nasmijati. Tekst prenosimo u...
Written on 16/01/2014, 21:32 by emir
ovako-se-navija-u-tuzlanskoj-medresi-ko-ne-skace-hodza-nije-hej-hej-hej-videoBehram-begova medresa u Tuzli godinama je najbolja srednja škola u Tuzlanskom kantonu u konkurenciji gimnzija. Osim odličnih uslova i kvalitetnog obrazovanja, u medresi se dosta pažnje poklanja i...
Written on 19/12/2014, 12:55 by emir
kako-rusija-qpadaq-pobjeda-zapada-bez-oruzja-uz-gorivo-i-pokoje-zrtveno-janjeIako je Vladimir Putin na druženju sa novinarima u utorak čvrsto uvjeravao gledatelje da je sve pod kontrolom, informacije o ruskom ekonomskom padu govore drugačije. Rusija pokazuje znakove neuspjeha...
left

Zabava

Linkovi