webPortal STIJENA

Sami ćemo sebi praviti nove organe?

Ruski naučnici su stvorili vještačko tkivo koje bi trebalo da zamjeni povrijeđene organe.

Vještačko tkivo napravljeno je na Institut hemijske biologije i bazične medicine u Novosibirsku, nakon nekoliko godina proučavanja matičnih ćelija.

Naučnici su uspjeli da stvore biosintetičke proteze za zamjenu aorte. To je veliko dostignuće. Sintetičke proteze se odavno koriste u savremenoj medicini, uključujući i kardiologiju. Ali, biosintetički organi i tkiva koji su dobijeni od živih ćelija su novina.

Poslije presađivanja sintetičkih implantanata i donatorskih organa dolazilo je do čestih komplikacija. Ljudski organizam je mogao da odbaci tuđe tkivo. Ali, biovještački materijal organizam lakše prihvata, posebno ako je stvoren od vlastitih ćelija pacijenta. To znači da se komplikacije prilikom ovakve transplantacije svode na minimum. Organizam se mnogo brže privikava na "rođeni" implant.

Naučnici iz Novosibirska su prije nekoliko mjeseci presadili biovještački implant laboratorijskom pacovu. Od tada njegov organizam funkcioniše bez greške.

Naučnici tvrde da će ove proteze imati široku primjenu već za nekoliko godina. Postojaće mogućnost stvaranja banke biovještačkih organa.

To znači da će u budućnosti čovjek moći da "popravi" svoje tijelo: da zamjeni povrijeđene organe novim organima koji su stvoreni od njegovih ćelija.

To će, kako navodi "Glas Rusije", riješiti i mnoge probleme u gerontologiji. A najvažnije je da će i veliki problem nedostatka donatorskih organa biti riješen.

(smedia)

Pročitajte i.....

Written on 17/05/2014, 07:54 by emir
saobracajna-nesreca-u-stijeni-skodom-odvalio-betonski-stubU saobraćajnoj nesreći u naselju Bajrići u Mjesnoj zajednici Stijena u Cazinu učestvovalo je jedno vozilo. Kako saznajemo, vozač Škode je, izgubivši kontrolu nad vozilom, udario u betonski stup i...
Written on 06/01/2013, 09:19 by admin
novosti-svijet-top-news-aktualno-kolumne-sport-zivot-ljepota-zdravlje-lubavaseks-ljubimci-glamour-film-muzika-cd-a-dvd-kultura-novac-sciatech-auto-moto-internet-techno-znanost-igre-foto-video-u-prolazu-sa-od-hladnoce-zaledio-se-slap-najnize-temperature-uTemperature u Kini ove su zime najniže u posljednja tri desetljeća, zbog čega se more u priobalnom području zaledilo i zarobilo 1000 brodica. Vodopadi u istočnoj kineskoj pokrajini Shandong su se...
Written on 31/01/2013, 21:09 by admin
osmijeh-koji-plijeni-pet-zdravih-i-jeftinih-nacina-za-izbjeljivanje-zubaAko želite blještavo bijele zube kakve imaju holivudske glumice, morat ćete da se podvrgnete profesionalnom postupku kod zubara, ali ako želite da ih samo malo izbijelite donosimo vam nekoliko super...
left

Zabava

Linkovi