webPortal STIJENA

Sami ćemo sebi praviti nove organe?

Ruski naučnici su stvorili vještačko tkivo koje bi trebalo da zamjeni povrijeđene organe.

Vještačko tkivo napravljeno je na Institut hemijske biologije i bazične medicine u Novosibirsku, nakon nekoliko godina proučavanja matičnih ćelija.

Naučnici su uspjeli da stvore biosintetičke proteze za zamjenu aorte. To je veliko dostignuće. Sintetičke proteze se odavno koriste u savremenoj medicini, uključujući i kardiologiju. Ali, biosintetički organi i tkiva koji su dobijeni od živih ćelija su novina.

Poslije presađivanja sintetičkih implantanata i donatorskih organa dolazilo je do čestih komplikacija. Ljudski organizam je mogao da odbaci tuđe tkivo. Ali, biovještački materijal organizam lakše prihvata, posebno ako je stvoren od vlastitih ćelija pacijenta. To znači da se komplikacije prilikom ovakve transplantacije svode na minimum. Organizam se mnogo brže privikava na "rođeni" implant.

Naučnici iz Novosibirska su prije nekoliko mjeseci presadili biovještački implant laboratorijskom pacovu. Od tada njegov organizam funkcioniše bez greške.

Naučnici tvrde da će ove proteze imati široku primjenu već za nekoliko godina. Postojaće mogućnost stvaranja banke biovještačkih organa.

To znači da će u budućnosti čovjek moći da "popravi" svoje tijelo: da zamjeni povrijeđene organe novim organima koji su stvoreni od njegovih ćelija.

To će, kako navodi "Glas Rusije", riješiti i mnoge probleme u gerontologiji. A najvažnije je da će i veliki problem nedostatka donatorskih organa biti riješen.

(smedia)

Pročitajte i.....

Written on 15/09/2014, 05:26 by emir
srbija-nemocna-protiv-sad-a-amerikanci-sa-37-do-svjetskog-zlataIako je svako ko na stvar gleda realno očekivao trijumf SAD-a nad Srbijom u finalu Mundobasketa u Španiji, ipak su rijetki mogli pretpostaviti da će stvari po Amerikance ići tako jednostavno....
Written on 28/12/2013, 10:23 by emir
4tradcionalno-qzeleno-vece-2013q-fotoU organizaciji NK "Gomile" sinoć je u Restoranu OAZA održano 4. tradicionalno sijelo "Zeleno veče 2013".Tradicionalno dobra organizacija od strane Uprave kluba potvrđena je sinoć na ovoj fešti na kojoj...
Written on 06/07/2013, 14:38 by emir
nevjerovatan-dogadaj-u-bugojnu-policajac-ostao-zatecen-kad-je-u-fordu-ugledao-17-romaNa posebnu ćud i način života, bez pravila, navikli smo kada su u pitanju pripadnici romske populacije u našoj zemlji. Ali događaj, čije smo protagoniste snimili u bugojanskoj ulici Šehitluci komotno...
left

Zabava

Linkovi