webPortal STIJENA

Sami ćemo sebi praviti nove organe?

Ruski naučnici su stvorili vještačko tkivo koje bi trebalo da zamjeni povrijeđene organe.

Vještačko tkivo napravljeno je na Institut hemijske biologije i bazične medicine u Novosibirsku, nakon nekoliko godina proučavanja matičnih ćelija.

Naučnici su uspjeli da stvore biosintetičke proteze za zamjenu aorte. To je veliko dostignuće. Sintetičke proteze se odavno koriste u savremenoj medicini, uključujući i kardiologiju. Ali, biosintetički organi i tkiva koji su dobijeni od živih ćelija su novina.

Poslije presađivanja sintetičkih implantanata i donatorskih organa dolazilo je do čestih komplikacija. Ljudski organizam je mogao da odbaci tuđe tkivo. Ali, biovještački materijal organizam lakše prihvata, posebno ako je stvoren od vlastitih ćelija pacijenta. To znači da se komplikacije prilikom ovakve transplantacije svode na minimum. Organizam se mnogo brže privikava na "rođeni" implant.

Naučnici iz Novosibirska su prije nekoliko mjeseci presadili biovještački implant laboratorijskom pacovu. Od tada njegov organizam funkcioniše bez greške.

Naučnici tvrde da će ove proteze imati široku primjenu već za nekoliko godina. Postojaće mogućnost stvaranja banke biovještačkih organa.

To znači da će u budućnosti čovjek moći da "popravi" svoje tijelo: da zamjeni povrijeđene organe novim organima koji su stvoreni od njegovih ćelija.

To će, kako navodi "Glas Rusije", riješiti i mnoge probleme u gerontologiji. A najvažnije je da će i veliki problem nedostatka donatorskih organa biti riješen.

(smedia)

Pročitajte i.....

Written on 12/01/2013, 11:05 by admin
novi-napredak-u-borbi-protiv-sideGrupa francuskih i kineskih znanstvenika završila je eksperimentalnu fazu u razvoju cjepiva protiv zaraze virusom HIV (side), prenose francuski mediji. Rezultati do kojih su došli objavljeni su u...
Written on 24/01/2013, 06:46 by emir
ovo-je-najhladnije-mjesto-na-zemlji-izmjeren-71cTemperatura se u ruskom selu Oymyakon zimi spušta na čak 71 Celzijev stepen ispod nule i zbog toga je to selo najhladnije naseljeno mjesto na svijetu. Prosječna temperatura u Oymyakonu u januaru je -50...
Written on 05/01/2013, 08:26 by admin
bh-borci-ucestvuju-na-turniru-u-svicarskojU švicarskom gradu Diepoldsau 26. januara ove godine održat će se međunarodni turnir u borilačkim vještinama. Našu zemlju predstavljat će četiri borca: Darko Delić (Prijedor), Mićo Ružičić (Brčko),...
left

Zabava

Linkovi