webPortal STIJENA

Sami ćemo sebi praviti nove organe?

Ruski naučnici su stvorili vještačko tkivo koje bi trebalo da zamjeni povrijeđene organe.

Vještačko tkivo napravljeno je na Institut hemijske biologije i bazične medicine u Novosibirsku, nakon nekoliko godina proučavanja matičnih ćelija.

Naučnici su uspjeli da stvore biosintetičke proteze za zamjenu aorte. To je veliko dostignuće. Sintetičke proteze se odavno koriste u savremenoj medicini, uključujući i kardiologiju. Ali, biosintetički organi i tkiva koji su dobijeni od živih ćelija su novina.

Poslije presađivanja sintetičkih implantanata i donatorskih organa dolazilo je do čestih komplikacija. Ljudski organizam je mogao da odbaci tuđe tkivo. Ali, biovještački materijal organizam lakše prihvata, posebno ako je stvoren od vlastitih ćelija pacijenta. To znači da se komplikacije prilikom ovakve transplantacije svode na minimum. Organizam se mnogo brže privikava na "rođeni" implant.

Naučnici iz Novosibirska su prije nekoliko mjeseci presadili biovještački implant laboratorijskom pacovu. Od tada njegov organizam funkcioniše bez greške.

Naučnici tvrde da će ove proteze imati široku primjenu već za nekoliko godina. Postojaće mogućnost stvaranja banke biovještačkih organa.

To znači da će u budućnosti čovjek moći da "popravi" svoje tijelo: da zamjeni povrijeđene organe novim organima koji su stvoreni od njegovih ćelija.

To će, kako navodi "Glas Rusije", riješiti i mnoge probleme u gerontologiji. A najvažnije je da će i veliki problem nedostatka donatorskih organa biti riješen.

(smedia)

Pročitajte i.....

Written on 27/11/2013, 10:28 by emir
babo--omiljena-rijec-mladih-nijemacaMladi Nijemci su kao najpopularniju riječ 2013. godine izabrali riječ „babo“, piše Deutsche Welle. Naime, izdavačka kuća Langestein piše kako je riječ “babo” s 48 posto glasova žirija (četrnaestoro...
Written on 07/02/2013, 08:20 by emir
misteriozno-otkrice-pronadeno-35-malih-piramida-naucnici-zbunjeniNajmanje 35 malih piramida pronađeno je, skupa sa grobovima, koncentrisano na malom prostoru u Sedeingi u Sudanu. Istraživači su iznenađeni koliko gusto su građevine koncentrisane – ilustracije radi,...
Written on 13/02/2013, 13:36 by admin
evo-sta-morate-uciniti-ako-razbijete-stednu-sijalicuPrema uputstvu Agencije za zaštitu životne sredine SAD (U.S. Enviromental Protection Agency) za odlaganje slomljenih kompaktnih fluo (štednih) sijalica, ako vam se desi da se sijalica razbije u stanu...
left

Zabava

Linkovi