webPortal STIJENA

U ljudskom znoju se krije budućnost novih lijekova

Međunarodni timnaučnika otkrio je način na koji jedan od važnijih prirodnih antibiotika pod imenom dermcidin, kojeg proizvodi naša koža dok se znojimo, djelotvorno uništava uzročnike tuberkuloze i drugih opasnih mikroorganizama.

Naučnici su otkrili atomsku strukturu dermcidina pa je sad prvi put moguće sagledati što ga čini tako djelotvornim sredstvom u borbi protiv opasnih mikroba.

Iako se zna da postoji oko 1.700 tipova ovih prirodnih antibiotika znanstvenici do sada nisu imali detaljno razumijevanje njihovog djelovanja.

Studiju su proveli istraživači sa sveučilišta Edinburgh, Goettingen, Tuebingen i Strasbourg, a njihov rad je objavljen u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Putem znoja se tako raspoređuje vrlo djelotvoran antibiotik po koži. A ako koža bude oštećena zbog manjih rezova, ogrebotina ili uboda komarca antibiotici koji se izlučuju putem žlijezda znojnica, kao što je dermcidin, brzo i djelotvorno ubijaju štetne mikroorganizme.

Naučnici već neko vrijeme znaju da se dermcidin aktivira u slanom, blago kiselom znoju. Molekule zatim formiraju sitne perforacije u staničnoj membrani mikroba što se stabilizira nabijenim česticama cinka prisutnima u znoju. Na koncu voda i nabijene čestice nekontrolirano protječu kroz membranu i ubijaju štetne mikrobe.

Putem kombinacije tehnika, naučnici su sad uspjeli utvrditi atomsku strukturu molekularnoj kanala. Otkrili su da je neobično dug, propusan i prilagodljiv, i tako predstavlja novu klasu membrane proteina.

Tim je otkrio da se dermcidin može prilagoditi vrlo različitim vrstama staničnih membrana. Istraživači kažu da bi to moglo objasniti zašto je dermcidin tako učinkovit antibiotik širokog spektra tj. može istovremeno odbiti bakterije i gljivice.

Spoj je aktivan protiv mnogih poznatih patogena poput tuberkuloze, Mycobacterium tuberculosis, ili Staphylococcus aureus. Ovo je važno jer su multirezistentni sojevi Staphylococcus aureus, postali su veća prijetnja za bolničke pacijente.

Oni su sad već neosjetljivi na konvencionalnih antibiotike i teško se liječe. Infekcije Staphylococcus aureusom mogu dovesti do po život opasnih bolesti poput sepse i upale pluća. Međunarodni tim naučnika nada se da će njihovi rezultati pridonijeti razvoju nove klase antibiotika koji su u stanju napasti opasne bakterije.

Dr. Ulrich Zachariae sa Sveučilišta u Edinburghu, koji je sudjelovao u istraživanju, rekao je: 'Antibiotici nisu dostupni samo na recept. Naše tijelo proizvodi učinkovite tvari za obranu od bakterija, gljivica i virusa. Sada kad znamo do u detalj kako ti prirodni antibiotici djeluju, možemo iskoristiti to znanje i pomoći razviti lijekove koji su učinkovitiji od konvencionalnih antibiotika.'

(haber.ba)

Pročitajte i.....

Written on 06/04/2017, 22:12 by emir
obiljezavanje-25godisnjice-cete-to-mz-stijenaPo vršenom popisu iz 1991. godine Stijena je imala skoro 8000 ( osam hiljada ) stanovnika koji su živjeli u preko 2000 ( dvije hiljade ) domaćinstava i stanova. U ovo vrijeme značajan broj Stijenjana...
Written on 02/01/2013, 16:42 by admin
buzimljanin-haris-skenderovic-stavio-dres-na-aukciju-kako-bi-pomogao-u-lijecenju-malog-elvanaBužimljanin Haris Skenderović učinio je pohvalnu gestu kada je svoj dres stavio na aukciju, kako bi sredstva dobivena tim putem dao malom Elvanu, kojem je potrebno liječenje. Haris redovno prati...
Written on 21/01/2013, 10:06 by admin
zemljotres-jacine-33-stepena-pogodio-bihacBIHAĆ - U noći sa nedjelje na ponedjeljak zapadni dio BiH pogodio je zemljotres jačine 3,3 stepena prema Richterovoj skali. Epicentar zemljotresa bio je pet kilometara od Bihaća. Kako su kazali u...
left

Zabava

Linkovi