webPortal STIJENA

Već jedan gutljaj piva izaziva otpuštanje hormona sreće

Sami okus piva dovoljan je za dobro raspoloženje, pokazala je studija Sveučilišta Indiana.

Znanstvenici su u eksperimentu istraživali efekte piva na dobrovoljce koji su degustirali 15 ml piva tijekom 45 minuta, a prije i poslije pijenja skenirali im mozak CT-om.

Otkrili su da je sami okus piva dovoljan za pojačano otpuštanje hormona dopamina, kemikalije koja se u mozgu povezuje s ugodnim iskustvom. Do otpuštanja dopamina prirodno dolazi u uzbudljivim, adrenalinskim situacijama, ali i nakon konzumiranja droge i alkohola.

Ipak, pivo nema takav utjecaj na proizvodnju dopamina, već se proizvodnja hormona sreće povezuje s njegovim okusom i pozitivnim sjećanjima koja budi, piše Live Science.

- Rezultati nisu iznenađujući, no po prvi puta smo potvrdili da alkoholna pića imaju veći utjecaj na naše raspoloženje nego što znamo - izjavio je voditelj studije, profesor David Kareken.

Dodaje kako je lučenje dopamina bilo još značajnije kod muškaraca koji su imali slučaj alkoholizma u obitelji.

- Studija demonstrira da okus sam po sebi ima utjecaj na funkcije mozga povezane sa žudnjom i željama - rekao je profesor Peter Anderson sa Sveučilišta Newcastle.

(24sata.hr

Pročitajte i.....

Written on 12/11/2014, 23:42 by emir
ovaj-bicikl-je-brzi-od-ferrarija-f430-scuderijeNevjerovatni bicikl s raketnim pogonom suprotstavio se Ferrariju F430 Scuderia na stazi Paul Ricard u Francuskoj. Modificirani bicikl s raketnim pogonom vozio je Francois Gissy, a trkao se sa...
Written on 21/03/2013, 19:33 by admin
prirodni-sok-lijeci-najopasnije-tumoreSok egzotične gorke dinje Momordice charantije može potisnuti rast raka gušterače, bez nuspojava. A djeluje i protiv raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca i nazo-ždrijelnih tumora, kao i...
Written on 18/11/2014, 13:00 by emir
dijaspora-ekonomski-spasava-bih-prosle-godine-u-obliku-doznaka-izvana-stiglo-cak-33-milijarde-marakaPrema podacima Centralne banke BiH, u prvom polugodištu ove godine dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu poslala 1,78 milijardi maraka što je za 50,4 mil. KM više nego u istom lanjskom razdoblju. Kada se...
left

Zabava

Linkovi