webPortal STIJENA

Već jedan gutljaj piva izaziva otpuštanje hormona sreće

Sami okus piva dovoljan je za dobro raspoloženje, pokazala je studija Sveučilišta Indiana.

Znanstvenici su u eksperimentu istraživali efekte piva na dobrovoljce koji su degustirali 15 ml piva tijekom 45 minuta, a prije i poslije pijenja skenirali im mozak CT-om.

Otkrili su da je sami okus piva dovoljan za pojačano otpuštanje hormona dopamina, kemikalije koja se u mozgu povezuje s ugodnim iskustvom. Do otpuštanja dopamina prirodno dolazi u uzbudljivim, adrenalinskim situacijama, ali i nakon konzumiranja droge i alkohola.

Ipak, pivo nema takav utjecaj na proizvodnju dopamina, već se proizvodnja hormona sreće povezuje s njegovim okusom i pozitivnim sjećanjima koja budi, piše Live Science.

- Rezultati nisu iznenađujući, no po prvi puta smo potvrdili da alkoholna pića imaju veći utjecaj na naše raspoloženje nego što znamo - izjavio je voditelj studije, profesor David Kareken.

Dodaje kako je lučenje dopamina bilo još značajnije kod muškaraca koji su imali slučaj alkoholizma u obitelji.

- Studija demonstrira da okus sam po sebi ima utjecaj na funkcije mozga povezane sa žudnjom i željama - rekao je profesor Peter Anderson sa Sveučilišta Newcastle.

(24sata.hr

Pročitajte i.....

Written on 20/01/2013, 22:23 by admin
jos-jedna-misija-senada-hadzica-na-ovcari-odao-pocast-ubijenim-ranjenicima-iz-vukovarske-bolniceBanovićanin Senad Hadžić, izvršio je još jednu svoju misiju, posjetio je Ovčaru kod Vukovara i odao počast za 200 ubijenih ranjenika, javlja Dnevni avaz. Hadžić se u ponedjeljak, zajedno sa svojim...
Written on 04/02/2013, 09:30 by admin
sta-moze-da-vam-se-desi-ukoliko-pijete-previse-kafeIstraživači su ustanovili da žene koje dnevno piju pet i više šoljica kafe, imaju 81% veći rizik za pojavu karcinoma jajnika. Svakodnevno unošenje velikih količina kafe može povećati rizik od karcinoma...
Written on 16/05/2013, 20:04 by emir
vecer-kurana-u-dzematu-stijenaVečer Kur'ana u džematu Stijena  bit će upriličena u petak, 17.maja 2013. godine sa početkom poslije akšam-namaza. Večeri Kur'ana su postali sve češći povodi okupljanja vjernika u našim...
left

Zabava

Linkovi