webPortal STIJENA

Vjenčanjem preko Skypea do američkog državljanstva

U Sjedinjenim Američkim Državama je sve više brakova koji se sklapaju putem Skypea - mlade i mladoženje iz cijelog svijeta masovno ulaze u brak putem ovog internet programa sa Amerikancima te na taj način dobijaju državljanstvo.
Tako je u Coloradu, Texasu, Alabami, Montani, Missouriju i Californiji moguće sklopiti brak putem web kamere sa osobom koja se ne nalazi na teritoriji SAD-a, dok je u drugom državama to dozvoljeno samo sa pripadnikom vojnih snaga koji trenutno nisu u Americi.
Izrael, Indija i Velika Britanija takođe priznaju brakove putem interneta, tako da sve veći broj stanovnika tih država sklapa brakove sa Amerikancima i na taj način dolazi do američkog državljanstva, piše Daily Mail, prenosi Novi magazin.
Nakon sklapanja braka preko Skypea, na vjenčanom lilstu piše da je brak sklopljen u jednoj od Sjedinjenih Država u kojima se takav brak priznaje i osoba koja se ne nalazi u SAD dobija državljanstvo pa može legalno da emigrira.
U SAD-u postoje i firme koje pomažu pri sklapanju takozvanih "proxy” brakova, koje godišnje obave čak i do 500 internet vjenčanja. Međutim, u posljednje vrijeme pojavio se problem jer mnogo ljudi na taj način dolazi do zelenog kartona, bez namjere da ostanu u braku nakon dobijanja državljanstva.
Prilikom intervjua za dobijanje državljanstva, zvaničnici iz državne bezbjednosti nemaju običaj da pitaju novopečene mladence kako su se vjenčali, jer bi brak putem Skypea sigurno ukazivao na moguću prevaru.
U nekim slučajevima se pokazalo da je ovakav način sklapanja braka bio zamka za lakovjerne žene koje su mislile da dolaze u SAD kod muža, a u stvari su postajale žrtve trgovine ljudima i seksualni radnici. Isto je i sa usamljenim muškarcima koji su se vjenčavali sa ženama iz ljubavi, a one su ih samo iskoristile zbog dobijanja državljanstva.
(oslobodjenje)

Pročitajte i.....

Written on 21/02/2014, 21:51 by emir
nakon-analize-stanja-u-bih-eu-i-sad-najavljuju-sankcije-mogu-blokirati-svu-imovinu-bh-politicaraČelnici ključnih zemalja članica EU-a i SAD-a moraju, ističe se u analizi, jasno signalizirati političkim elitama u BiH da ne rasplamsavaju trenutačnu situaciju. Ako to budu činili, onda se moraju...
Written on 24/02/2013, 16:07 by admin
majka-lijecenog-narkomana-sa-vlastitim-djetetom-sam-prosla-dugogodisnji-pakaoUrednica na RTV-u USK-a Bihać Gorica Bukić novinarka je već punih 25 godina, aktivna je u društvu, predsjednica je Upravnog odbora Udruženja roditelja koji se bore protiv droga, a i sama je prošla...
Written on 26/01/2013, 14:18 by admin
ukrao-12000-eura-a-skoro-polovicu-novca-mu-pojeli-miseviKraljevačka policija je uhitila 74-godišnjeg muškarca iz Srbije, kojeg sumnjiče da je iz jedne obiteljske kuće u više navrata ukrao više od 12.000 eura. No, dio 'plijena' su mu pojeli - miševi. Uhićeni...
left

Zabava

Linkovi