webPortal STIJENA

Vjenčanjem preko Skypea do američkog državljanstva

U Sjedinjenim Američkim Državama je sve više brakova koji se sklapaju putem Skypea - mlade i mladoženje iz cijelog svijeta masovno ulaze u brak putem ovog internet programa sa Amerikancima te na taj način dobijaju državljanstvo.
Tako je u Coloradu, Texasu, Alabami, Montani, Missouriju i Californiji moguće sklopiti brak putem web kamere sa osobom koja se ne nalazi na teritoriji SAD-a, dok je u drugom državama to dozvoljeno samo sa pripadnikom vojnih snaga koji trenutno nisu u Americi.
Izrael, Indija i Velika Britanija takođe priznaju brakove putem interneta, tako da sve veći broj stanovnika tih država sklapa brakove sa Amerikancima i na taj način dolazi do američkog državljanstva, piše Daily Mail, prenosi Novi magazin.
Nakon sklapanja braka preko Skypea, na vjenčanom lilstu piše da je brak sklopljen u jednoj od Sjedinjenih Država u kojima se takav brak priznaje i osoba koja se ne nalazi u SAD dobija državljanstvo pa može legalno da emigrira.
U SAD-u postoje i firme koje pomažu pri sklapanju takozvanih "proxy” brakova, koje godišnje obave čak i do 500 internet vjenčanja. Međutim, u posljednje vrijeme pojavio se problem jer mnogo ljudi na taj način dolazi do zelenog kartona, bez namjere da ostanu u braku nakon dobijanja državljanstva.
Prilikom intervjua za dobijanje državljanstva, zvaničnici iz državne bezbjednosti nemaju običaj da pitaju novopečene mladence kako su se vjenčali, jer bi brak putem Skypea sigurno ukazivao na moguću prevaru.
U nekim slučajevima se pokazalo da je ovakav način sklapanja braka bio zamka za lakovjerne žene koje su mislile da dolaze u SAD kod muža, a u stvari su postajale žrtve trgovine ljudima i seksualni radnici. Isto je i sa usamljenim muškarcima koji su se vjenčavali sa ženama iz ljubavi, a one su ih samo iskoristile zbog dobijanja državljanstva.
(oslobodjenje)

Pročitajte i.....

Written on 02/12/2012, 11:15 by admin
sto-trebate-ciniti-da-bi-vam-auto-dulje-trajaoKako produljiti vijek trajanja svom automobilu? Donosimo 10 savjeta za vozače. Tko ne bi želio da mu automobil dulje traje? Razlozi za kvar automobila mogu se svesti na dvije vrste. Kvarovi koji ovise...
Written on 04/07/2014, 12:19 by emir
kuranska-geografija-zasto-je-mekka-centar-planete-zemljeSvaku osobu koja se zanima o vrijednostima i svrsishodnosti svega stvorenog na ovoj planeti zaokuplja jedno vrlo bitno pitanje: Zašto je Uzvišeni odabrao Mekku da bude odredište Njegovoj kući, i...
Written on 07/06/2013, 08:11 by admin
riga-gori-zmajevi-veceras-igraju-utakmicu-zivota-videoNogometna reprezentacija BiH večeras u Rigi igra utakmicu protiv Latvije u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Na stadionu Skonto u Rigi naši reprezentativci su jučer...
left

Zabava

Linkovi