webPortal STIJENA

Zašto uopšte pomjeramo kazaljke na satu i kakve to učinke ima?

Najveći dio Europe, uključujući i našu državu, ovoga se vikenda vraća zimskom računanju vremena.

Pomicanje kazaljki s godinama je postalo svojevrsna vječna tema čiji se smisao i stvarni učinci neprestano propituju i preispituju

Kazaljke na satu u tom se trenutku miču jedan sat unazad tako da pokazuju 2 sata.

Zimsko vrijeme je zapravo standardno, dok je privremeni prijelaz na ljetno prvi put službeno uveden 1916. godine u Njemačkoj i njezinim saveznicama u Prvom svjetskom ratu.

Kao osnovni razlog navedena je ušteda tadašnjeg glavnog energenta ugljena.

Ubrzo su se sa sličnim argumentima pridružili Velika Britanija, Rusija, SAD i druge države, no dobar ih je dio od pomicanja kazaljki nakon rata odustao.

Ljetnom su se vremenu mnogi vratili tijekom Drugog svjetskog rata, a ‘popularnost’ je ponovno steklo i u vrijeme velike energetske krize 70-ih.

Bivša Jugoslavija prvi je put kazaljke službeno pomaknula 1983. godine.

Otkud ideja?

Jedan od prvih ljudi koji je došao na ideju da nešto treba učiniti s pretjeranom potrošnjom svijeća u večernjim satima i spavanjem u vrijeme kada je zora već svanula bio je Benjamin Franklin još u 18. stoljeću.

No, s konkretnim se prijedlogom pomicanja vremena 1895. godine prvi javio George V. Hudson, entomolog s Novog Zelanda. Nezavisno od njega, sličan prijedlog je desetak godina kasnije iznio Britanac William Willett.

Vječna tema

Danas je praksa prisutna u gotovo cijeloj Europi i Sjevernoj Americi te sporadično na dijelovima drugih kontinenata, a s obzirom da je teza o uštedi energije doživjela brojne kritike, gotovo da nema zemlje u kojoj barem s vremena na vrijeme ne dođe do javne diskusije o stvarnim učincima micanja kazaljki.

Definitivnog zaključka nema, a razna su istraživanja pokazala da prelazak sa zimskog na ljetno računanje vremena (i obrnuto) može i pozitivno i negativno utjecati na ukupnu ekonomiju, pa čak i na zdravlje prosječnog čovjeka.

‘Izgubljena produktivnost’

U slučaju micanja sata unaprijed, radnici sljedećih dana na posao dolaze neispavani i dekoncentrirani zbog sat vremena manje na raspolaganju.

Miču li se kazaljke unatrag, zbog sat vremena ‘viška’ neki odspavaju previše što opet može loše utjecati na njihovu produktivnost i posvećenost radnim zadacima.

Postoji čitava lepeza procjena financijskih učinaka zbog ‘izgubljene produktivnosti’.

Većinom su rađene u SAD-u, a kreću se od nekoliko stotina miliona pa do nekoliko milijardi dolara godišnje.

Kome pomicanje kazaljki teže pada?

Prelasci vremena navodno snažnije utječu na noćne ptice nego na ranoranioce. Pojedincima koji na spavanje odlaze u sitne noćne sate mogu trebati i do tri sedmice za potpunu prilagodbu, dok je ostalima dovoljno dan-dva.

Povezanost promjene računanja vremena s infarktom

Skupina američkih kardiologa početkom godine objavila je u časopisu American Journal of Cardiology rezultate istraživanja prema kojemu se dan nakon prelaska na ljetno vrijeme bilježi blagi porast srčanih udara. Kao razlog se navodi sat vremena manje sna, što može pojačati stres kod ljudi.

S druge strane, pri povratku na zimsko vrijeme broj srčanih udara blago pada, što je pokazalo istraživanje švedskih naučnika objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine.

Ljetno vrijeme bolje za vozače

Mnoge su studije pokazale da se broj saobraćajnih nesreća općenito smanjuje s prelaskom na ljetno vrijeme, a postoji i teza da bi broj poginulih na cesti radikalno pao kada bi ljetno računanje vremena trajalo cijelu godinu.
No, tu su i istraživanja prema kojima početak ljetnog vremena donosi veći broj nesreća na radu, a skupina znanstvenika u Australiji uspjela je povezati micanje kazaljki unaprijed s porastom broja samoubojstava u toj zemlji.

‘Vječno ljeto’ u Rusiji

Inače, zanimljivo je da je Rusija prije dvije godine odustala od redovitog micanja kazaljki, ali nije se vratila na standardno zimsko vrijeme, već je ostala na ljetnom. Tadašnji predsjednik države Dmitrij Medvedev kazao je da će taj potez blagotvorno utjecati na njegove sugrađane, rješavajući ih stresa i nekih bolesti.

Zašto Amerika kazaljke pomiče kasnije?

Amerikanci će svoje kazaljke pomaknuti u noći s 2. na 3. novembra. Kod njih ljetno vrijeme od 2005. godine traje nešto duže nego u Europi, što je Kongres uveo pod utjecajem snažnog lobija tamošnjih maloprodajnih trgovačkih lanaca.

Utvrđeno je da kupci češće dolaze kod njih u šoping dok je vani još dan pa su sebim dužim trajanjem ljetnog vremena isposlovali nekoliko dodatnih sedmica s ‘kasnijim’ zalaskom sunca.

dnevno.hr

Pročitajte i.....

Written on 05/01/2013, 12:16 by admin
jos-jedna-losa-vijest-nece-biti-smaka-svijeta-ni-2040-godineZa one koji su razočarani što se 21. decembra 2012. godine nije dogodio 'obećani' smak svijeta, ima i drugih "loših vijesti" - on se neće desiti ni 2040. godine. Astronomi su pomoću teleskopa Gemini...
Written on 05/12/2012, 22:48 by admin
ovo-stvarno-vise-deblja I relativno mali vremenski pomak u konzumaciji hrane prema vremenu koje je u normalnim okolnostima vrijeme odmora rezultira ubrzanim debljanjem. Zato večernji obroci zaista više debljaju. Dr....
Written on 28/12/2012, 07:59 by admin
namirnice-koje-ubrzavaju-mrsavljenjeIako su kalorije ključne za uspjeh (ili neuspjeh) dijete, određene namirnice mogu da ubrzaju vaše mršavljenje. Tamna čokolada  Malo čokolade sa visokim procentom kakaa je najidealniji način da se...
left

Zabava

Linkovi