webPortal STIJENA

Žive skromno, a imaju stotinu miliona dolara

Izreka o novcu koji kvari čovjeka ponovo se pokazala netačnom i to na primjeru Marka i Cindy Hill. Naime, oni su dobitnici "Powerball" lutrije i osvojili su vrtoglavih 293 miliona dolara, ali taj ih dobitak nije promijenio.

Mark još sreće iste prijatelje u istom kafiću, gdje uživa u jutarnjoj kafici, a odustao je i od skupocjenog auta koji je isprva namjeravao kupiti. Štaviše, malo se toga promijenilo za par koji je nakon poreza na račun smjestio čak 136 miliona dolara.

"Oni su konzervativni. Pomažu zajednici i zbrinuli su svoju porodicu", rekao je njihov prijatelj Walt Stubbs.

Hilllovi su odlučili da ostanu živjeti u istom gradu u kojem su živjeli i prije osvajanja velikog iznosa, a nedavno su odlučili da daju dio novca za novu vatrogasnu stanicu i igralište, a čak 50.000 dolara dali su za kanalizaciju kako stanovnici Camden Pointa jednog dana ne bi morali imati septičke jame.

"Odmah sam rekao da ovaj novac nije mogao završiti u boljim rukama. Ulažu u zajednicu kao što su i obećali", rekao je gradonačelnik Kevin Boydston.

Srećni je par ipak unio određene promjene u svoje živote. Mark je dao otkaz, a Cindy je odlučila da ne traži posao.

Ipak, Don McKay, autor knjige "Life Lessons from the Lottery", koja se bavi proučavanjem života pobjednika u posljednjih 30 godina, tvrdi da je njihov slučaj rijedak:

"Oni su neopisivo veliki izuzetak. Održati stabilan život nakon osvajanja velikog iznosa na lutriji gotovo je nemoguće. Većina ljudi postane žrtva vlastite finansijske nediscipline, a neki popuštaju i pod pritiskom prijatelja, rodbine i onih koji od njih žele novac."

(nezavisne)

Pročitajte i.....

Written on 19/02/2013, 20:39 by admin
dzeko-ibricic-i-jahic-platit-ce-lijecenje-elvedina-deronjicaBh. nogometni reprezentativci su po ko zna koji put pokazali da imaju veliko srce i da su spremni pružiti ruku pomoći svojim sunarodnjacima. Naime, Edin Džeko, Senijad Ibričić i Sanel Jahić odlučili su na...
Written on 22/02/2013, 18:55 by admin
u-saudijskoj-arabiji-se-gradi-najvisa-gradevina-na-svijetuU Saudijskoj Arabiji će ove godine početi izgradnja Kingdom Towera, koji će po okončanju radova biti najviša građevina na svijetu. Toranj će biti visok najmanje 1.000 metara. Prema prvobitnim planovima...
Written on 04/02/2013, 09:36 by emir
ahmet-yildiz-ambasador-turske-u-bih-zasto-turci-vise-ulazu-u-srbiju-nego-u-bosnu-i-hercegovinuAmbasador Turske u BiH Ahmet Yildiz potvrdio je da su turske investicje veće u Srbiji nego u BiH - Prosječna razlika  obima razmjene između Srbije i Turske i BiH i Turske je oko 200 miliona...
left

Zabava

Linkovi