webPortal STIJENA

Žive skromno, a imaju stotinu miliona dolara

Izreka o novcu koji kvari čovjeka ponovo se pokazala netačnom i to na primjeru Marka i Cindy Hill. Naime, oni su dobitnici "Powerball" lutrije i osvojili su vrtoglavih 293 miliona dolara, ali taj ih dobitak nije promijenio.

Mark još sreće iste prijatelje u istom kafiću, gdje uživa u jutarnjoj kafici, a odustao je i od skupocjenog auta koji je isprva namjeravao kupiti. Štaviše, malo se toga promijenilo za par koji je nakon poreza na račun smjestio čak 136 miliona dolara.

"Oni su konzervativni. Pomažu zajednici i zbrinuli su svoju porodicu", rekao je njihov prijatelj Walt Stubbs.

Hilllovi su odlučili da ostanu živjeti u istom gradu u kojem su živjeli i prije osvajanja velikog iznosa, a nedavno su odlučili da daju dio novca za novu vatrogasnu stanicu i igralište, a čak 50.000 dolara dali su za kanalizaciju kako stanovnici Camden Pointa jednog dana ne bi morali imati septičke jame.

"Odmah sam rekao da ovaj novac nije mogao završiti u boljim rukama. Ulažu u zajednicu kao što su i obećali", rekao je gradonačelnik Kevin Boydston.

Srećni je par ipak unio određene promjene u svoje živote. Mark je dao otkaz, a Cindy je odlučila da ne traži posao.

Ipak, Don McKay, autor knjige "Life Lessons from the Lottery", koja se bavi proučavanjem života pobjednika u posljednjih 30 godina, tvrdi da je njihov slučaj rijedak:

"Oni su neopisivo veliki izuzetak. Održati stabilan život nakon osvajanja velikog iznosa na lutriji gotovo je nemoguće. Većina ljudi postane žrtva vlastite finansijske nediscipline, a neki popuštaju i pod pritiskom prijatelja, rodbine i onih koji od njih žele novac."

(nezavisne)

Pročitajte i.....

Written on 17/09/2013, 11:41 by emir
sokantna-istina-najstrasnije-lazi-kojima-vas-hrani-prehrambena-industrijaKada je riječ o hrani koju jedemo, činjenica je da ponekad doista ne znamo što nam je to na tanjuru. Prehrambena industrija drži potpunu kontrolu nad tim što se doista nalazi u hrani koju jedete, a...
Written on 11/02/2014, 10:14 by emir
kako-su-clanice-qbosanskog-proljecaq-odrzale-lekciju-lipovaci-vi-za-noc-potrosite-profesorsku-placuHamdija Lipovača (SDP), bivši krajiški premijer kojeg je prije tri mjeseca smijenila Skupština Unsko-sanskog kantona (USK), a on bahato odbijao otići s vlasti, jučer je sat nakon ponoći "položio...
Written on 22/03/2013, 18:22 by admin
zene-varaju-bolje-od-muskaracaPrevara žene je u svim društvima uvijek drugačije tumačena nego prevara muškaraca. Ženska prevara je psihološki složenija i podrazumijeva nešto malo više od avanture i baš zbog toga dok su muškarci...
left

Zabava

Linkovi