webPortal STIJENA

Žive skromno, a imaju stotinu miliona dolara

Izreka o novcu koji kvari čovjeka ponovo se pokazala netačnom i to na primjeru Marka i Cindy Hill. Naime, oni su dobitnici "Powerball" lutrije i osvojili su vrtoglavih 293 miliona dolara, ali taj ih dobitak nije promijenio.

Mark još sreće iste prijatelje u istom kafiću, gdje uživa u jutarnjoj kafici, a odustao je i od skupocjenog auta koji je isprva namjeravao kupiti. Štaviše, malo se toga promijenilo za par koji je nakon poreza na račun smjestio čak 136 miliona dolara.

"Oni su konzervativni. Pomažu zajednici i zbrinuli su svoju porodicu", rekao je njihov prijatelj Walt Stubbs.

Hilllovi su odlučili da ostanu živjeti u istom gradu u kojem su živjeli i prije osvajanja velikog iznosa, a nedavno su odlučili da daju dio novca za novu vatrogasnu stanicu i igralište, a čak 50.000 dolara dali su za kanalizaciju kako stanovnici Camden Pointa jednog dana ne bi morali imati septičke jame.

"Odmah sam rekao da ovaj novac nije mogao završiti u boljim rukama. Ulažu u zajednicu kao što su i obećali", rekao je gradonačelnik Kevin Boydston.

Srećni je par ipak unio određene promjene u svoje živote. Mark je dao otkaz, a Cindy je odlučila da ne traži posao.

Ipak, Don McKay, autor knjige "Life Lessons from the Lottery", koja se bavi proučavanjem života pobjednika u posljednjih 30 godina, tvrdi da je njihov slučaj rijedak:

"Oni su neopisivo veliki izuzetak. Održati stabilan život nakon osvajanja velikog iznosa na lutriji gotovo je nemoguće. Većina ljudi postane žrtva vlastite finansijske nediscipline, a neki popuštaju i pod pritiskom prijatelja, rodbine i onih koji od njih žele novac."

(nezavisne)

Pročitajte i.....

Written on 01/08/2013, 10:21 by emir
kompanija-halko-dobila-certifikat-iso-9001-te-krece-na-otvoreno-trziste-euOsnovna djelatnost uspješnog rada već punih osamnest godina kompanije Halko iz Stijene jeste prodaja građevinskog materijala. Stalna nastojanja za unapređenje poslovanja, proširenja i investiranja u...
Written on 27/05/2013, 22:15 by emir
dogovorene-otkupne-cijene-jagode-i-malineNa jučer održanom sastanku voditelja otkupnih stanica i zadruge Agromerkantilija određene su otkupne cijene za jagode i maline po vrstama i klasama. Prema riječima našeg sugrađanina Irfana Hadžića...
Written on 27/02/2013, 06:55 by admin
razorni-potresi-bi-u-ovom-stoljecu-mogli-odnijeti-35-miliona-zivotaIako bi mnogi mogli očekivati da se broj smrtnih slučajeva uzrokovanih potresima zbog razvoja tehnologije treba smanjiti, stručnjaci upozoravaju da će se brojke s vremenom samo povećavati. Zbog...
left

Zabava

Linkovi