webPortal STIJENA

Žive skromno, a imaju stotinu miliona dolara

Izreka o novcu koji kvari čovjeka ponovo se pokazala netačnom i to na primjeru Marka i Cindy Hill. Naime, oni su dobitnici "Powerball" lutrije i osvojili su vrtoglavih 293 miliona dolara, ali taj ih dobitak nije promijenio.

Mark još sreće iste prijatelje u istom kafiću, gdje uživa u jutarnjoj kafici, a odustao je i od skupocjenog auta koji je isprva namjeravao kupiti. Štaviše, malo se toga promijenilo za par koji je nakon poreza na račun smjestio čak 136 miliona dolara.

"Oni su konzervativni. Pomažu zajednici i zbrinuli su svoju porodicu", rekao je njihov prijatelj Walt Stubbs.

Hilllovi su odlučili da ostanu živjeti u istom gradu u kojem su živjeli i prije osvajanja velikog iznosa, a nedavno su odlučili da daju dio novca za novu vatrogasnu stanicu i igralište, a čak 50.000 dolara dali su za kanalizaciju kako stanovnici Camden Pointa jednog dana ne bi morali imati septičke jame.

"Odmah sam rekao da ovaj novac nije mogao završiti u boljim rukama. Ulažu u zajednicu kao što su i obećali", rekao je gradonačelnik Kevin Boydston.

Srećni je par ipak unio određene promjene u svoje živote. Mark je dao otkaz, a Cindy je odlučila da ne traži posao.

Ipak, Don McKay, autor knjige "Life Lessons from the Lottery", koja se bavi proučavanjem života pobjednika u posljednjih 30 godina, tvrdi da je njihov slučaj rijedak:

"Oni su neopisivo veliki izuzetak. Održati stabilan život nakon osvajanja velikog iznosa na lutriji gotovo je nemoguće. Većina ljudi postane žrtva vlastite finansijske nediscipline, a neki popuštaju i pod pritiskom prijatelja, rodbine i onih koji od njih žele novac."

(nezavisne)

Pročitajte i.....

Written on 10/05/2013, 19:13 by emir
ako-ovo-radite-dok-vozite-skratit-cete-vijek-svom-automobilu-i-do-7000-kilometaraStil vožnje itekako utiče na vijek trajanja automobila. Postoji jedna navika koju ima većina vozača, a nipošto nije dobra. Navika vozača da odmaraju nogu na pedali kvačila ili da prečesto koče...
Written on 11/01/2013, 18:06 by admin
gradani-krimolovcima-najvise-prijavljuju-korupcijuPolicijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prosincu 2012. godine registrirali su 275 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci", od kojih je 91 ocijenjen neozbiljnim. Od...
Written on 17/08/2013, 13:50 by emir
banjalucanka-armina-krgo-izabrana-za-najljepsu-na-svijetuBanjalučanka Armina Nina Krgo ponijela je laskavu titulu najljepše žene na svijetu, a na prestižnom takmičenju World's Most Beautiful Miss osvojila je prvo mjesto, dok je izabrana za drugu pratilju...
left

Zabava

Linkovi