webPortal STIJENA

Znanstvenici ponudili odgovor na pitanje zbog čega imamo ovako ledeno proljeće

Snježne mećave i niske temperature na samom početku proljeća možda su vezane uz značajan gubitak leda na Arktiku, smatraju klimatolozi, koji su već upozoravali na bitne promjene do kojih će doći zbog otapanja zamrznutih Zemljinih polova.

Led, koji se svake godine topi sve brže, još je prošle jeseni bio na povijesno niskoj razini, a satelitske snimke koje je u ponedjeljak objavio američki Nacionalni centar za snijeg i led iz Colorada pokazuju da je količina leda blizu minimalnih vrijednosti za ovo doba godine.

"Led se ubrzano topi. Ima ga 80 posto manje nego prije 30 godina. To je značajan gubitak. To je simptom globalnog zatopljenja i to potiče zagrijavanje Arktika", kazala je Jennifer Francis, profesorica s Instituta Rutgers.

Po Francis i nekim njenim kolegama, gubitak Arktičkog leda povećava temperaturu oceana i atmosfere, što potom mijenja smjer 'jet stream' strujanja vjetra na velikim visinama, prenosi Guardian.

"Otapanje djeluje na zračne struje i dovodi do ekstremnih vremenskih pojava koje vidimo u srednjim zemljopisnim širinama. Tako se hladan zrak s Arktika spušta mnogo niže prema jugu. Uzorak će se sporo mijenjati jer južni val zračnih struja postaje veći. Sad je blizu rekordne pozicije, pa koje god vrijeme sad imate, ono će potrajati neko vrijeme", kazala je Francis.

Na sve je ovo Francis upozoravala i lani, kad je najavila da bi otapanje leda moglo uzrokovati hladniju zimu u Velikoj Britaniji i na sjeveru Europe. Njenu je teoriju podržao Vladimir Petoukhov, profesor na institutu Potsdam u Njemačkoj, čije istraživanje također pokazuje da gubitak leda dovodi do promjene u zračnim strujama.


danas.net.hr

Pročitajte i.....

Written on 26/01/2013, 15:53 by admin
naucnici-napravili-vakcinu-za-alkoholizamGrupa naučnika iz Čilea je kreirala vakcinu za alkoholizam, koja radi na principu preranog izazivanja mamurluka kod osoba koje konzumiraju alkohol. Vakcina funkcioniše na takav način da jetri zabrani...
Written on 31/01/2013, 17:22 by admin
u-dvije-godine-samo-jedno-primanje-mita-zavrsilo-zatvoromIznenadio nas je negativan stav o Nacrtu zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH, koji je iskazao glavni federalni tužitelj Zdravko Knežević, kazao je za današnji...
Written on 06/07/2014, 13:45 by emir
nove-akcize-enormno-poskupljenje-duhanaIzmjene i dopune Zakona o akcizama kojima je definisan novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa počinju se primjenjivati od 1. augusta i iste predstavljaju nastavak...
left

Zabava

Linkovi