webPortal STIJENA

Znanstvenici ponudili odgovor na pitanje zbog čega imamo ovako ledeno proljeće

Snježne mećave i niske temperature na samom početku proljeća možda su vezane uz značajan gubitak leda na Arktiku, smatraju klimatolozi, koji su već upozoravali na bitne promjene do kojih će doći zbog otapanja zamrznutih Zemljinih polova.

Led, koji se svake godine topi sve brže, još je prošle jeseni bio na povijesno niskoj razini, a satelitske snimke koje je u ponedjeljak objavio američki Nacionalni centar za snijeg i led iz Colorada pokazuju da je količina leda blizu minimalnih vrijednosti za ovo doba godine.

"Led se ubrzano topi. Ima ga 80 posto manje nego prije 30 godina. To je značajan gubitak. To je simptom globalnog zatopljenja i to potiče zagrijavanje Arktika", kazala je Jennifer Francis, profesorica s Instituta Rutgers.

Po Francis i nekim njenim kolegama, gubitak Arktičkog leda povećava temperaturu oceana i atmosfere, što potom mijenja smjer 'jet stream' strujanja vjetra na velikim visinama, prenosi Guardian.

"Otapanje djeluje na zračne struje i dovodi do ekstremnih vremenskih pojava koje vidimo u srednjim zemljopisnim širinama. Tako se hladan zrak s Arktika spušta mnogo niže prema jugu. Uzorak će se sporo mijenjati jer južni val zračnih struja postaje veći. Sad je blizu rekordne pozicije, pa koje god vrijeme sad imate, ono će potrajati neko vrijeme", kazala je Francis.

Na sve je ovo Francis upozoravala i lani, kad je najavila da bi otapanje leda moglo uzrokovati hladniju zimu u Velikoj Britaniji i na sjeveru Europe. Njenu je teoriju podržao Vladimir Petoukhov, profesor na institutu Potsdam u Njemačkoj, čije istraživanje također pokazuje da gubitak leda dovodi do promjene u zračnim strujama.


danas.net.hr

Pročitajte i.....

Written on 02/12/2013, 09:52 by emir
dokumentarni-film-o-cavkarici-nasa-mati-hadzeraSedamdeset i pet dana preživila je u jami Čavkarici 1941.g. bez hrane i vode, okružena leševima najbliže rodbine Piše: Hasan Eminović Njeno ime bi moralo biti upisano zlatnim slovima u povijesti...
Written on 05/07/2013, 21:39 by emir
masakr-na-utakmici-sudija-nozem-izbo-igraca-navijaci-ga-potom-ubili-i-odsjekli-mu-glavuGlavni sudija jedne utakmice brazilske nižerazredne lige nožem je ubio igrača, a potom su navijači odsjekli glavu arbitru. Ova tragedija dogodila se u brazilskoj državi Maranhao. Brazilska policija...
Written on 28/10/2016, 21:10 by emir
gradevinski-proizvod-koji-je-odusevio-svijet-betonski-blokovi-od-kojih-se-kuca-gradi-duplo-brzeBlokovi 'Armo' predstavljaju savršen izum za savremenu građevinu. Osim što se pomoću njih gradi brže, oni ne zahtijevaju malter i fugu... Potreba za bržom i ekonomičnijom gradnjom aktuelnija je nego...
left

Zabava

Linkovi