webPortal STIJENA

Znanstvenici ponudili odgovor na pitanje zbog čega imamo ovako ledeno proljeće

Snježne mećave i niske temperature na samom početku proljeća možda su vezane uz značajan gubitak leda na Arktiku, smatraju klimatolozi, koji su već upozoravali na bitne promjene do kojih će doći zbog otapanja zamrznutih Zemljinih polova.

Led, koji se svake godine topi sve brže, još je prošle jeseni bio na povijesno niskoj razini, a satelitske snimke koje je u ponedjeljak objavio američki Nacionalni centar za snijeg i led iz Colorada pokazuju da je količina leda blizu minimalnih vrijednosti za ovo doba godine.

"Led se ubrzano topi. Ima ga 80 posto manje nego prije 30 godina. To je značajan gubitak. To je simptom globalnog zatopljenja i to potiče zagrijavanje Arktika", kazala je Jennifer Francis, profesorica s Instituta Rutgers.

Po Francis i nekim njenim kolegama, gubitak Arktičkog leda povećava temperaturu oceana i atmosfere, što potom mijenja smjer 'jet stream' strujanja vjetra na velikim visinama, prenosi Guardian.

"Otapanje djeluje na zračne struje i dovodi do ekstremnih vremenskih pojava koje vidimo u srednjim zemljopisnim širinama. Tako se hladan zrak s Arktika spušta mnogo niže prema jugu. Uzorak će se sporo mijenjati jer južni val zračnih struja postaje veći. Sad je blizu rekordne pozicije, pa koje god vrijeme sad imate, ono će potrajati neko vrijeme", kazala je Francis.

Na sve je ovo Francis upozoravala i lani, kad je najavila da bi otapanje leda moglo uzrokovati hladniju zimu u Velikoj Britaniji i na sjeveru Europe. Njenu je teoriju podržao Vladimir Petoukhov, profesor na institutu Potsdam u Njemačkoj, čije istraživanje također pokazuje da gubitak leda dovodi do promjene u zračnim strujama.


danas.net.hr

Pročitajte i.....

Written on 11/08/2013, 15:02 by emir
iznenadenje-za-sve-posjetioce-prvog-sedra-sevdah-festaU sutrašnjem dijelu programa 1. Sedra Sevdah Festa (12.08.) u Cazinu, prije nastupa grupe Mostar Sevdah Reunion, bit će prikazana predstava "Ja, mahalac". "Ja, mahalac", najveći pozorišni hit ove...
Written on 03/02/2015, 13:56 by emir
novu-parlamentarnu-vecinu-u-skupstini-usk-a-ipak-ce-ciniti-sda-i-a-sda-uz-mogucnost-da-se-prikljuci-i-dfKako neslužbeno doznaje portal mojUSK.ba iako je bilo najavljivano na današnjoj sjednici Skupštine USK-a neće biti izabrana nova Vlada USK-a na čelu sa mandatarom Izudinom Saračevićem. Naime, nakon...
Written on 16/01/2013, 21:43 by admin
amerikanac-angazirao-kineze-da-rade-njegov-posao-za-petinu-placeDosjetljivi zaposlenik za to je vrijeme svoje "radne" sate trošio na surfanje po eBayu i gledanje snimki s mačkama na YouTubeu, Zaposlenik jedne američke tvrtke dobio je otkaz nakon što je otkriveno da...
left

Zabava

Linkovi