webPortal STIJENA

7 savjeta za pravilnu njegu bebinih zuba

Iako mlečni zubi neće dugo biti tu, ipak je bitno da ih održavate zdravim

. To utiče na kvalitet stalnih zuba koji će kasnije da dođu, kao i na zdravlje desni. Zato pogledajte kako ispravno da se starate o zubićima vaše bebe.

beba-zubi

1. POČNITE PRE NEGO ŠTO ZUBI STIGNU

Krenite da vodite računa i da čistite bebi usta i desni pre nego što se pojave prvi zubi. Desni obrišite nakn svakog hranjenja mlakom, vlažnom krpom i vlažnim komadom gaze obmotanim oko prsta. Možete i da nabavite megake plastične spravice, poput naprstka, koji se stavlja na prst i time možete da očistite bebi usta. Za šta god da se odlučite, bitno je da od najmlađih dana vodite računa o bebinim ustima.

2. ČIM SE POJAVE, NEGUJTE IH

Kad zubići krenu da rastu, odmah počnite da im posvećujete pažnju. Mnogi roditelji misle da ovi zubi nisu bitni, jer će ih zameniti stalni. Ali, ovi mlečni zubi čuvaju mesto za stalne i pomažu bebi da žvaće i da priča. Ako se o njima ne vodi računa, mogu da krenu da propadaju, što dovodi do zapaljenja desni koje se zove gingvitis, a to može da utiče i na raspored stalnih zuba.

3. IZBEGAVAJTE KARIJES

Prvi znaci karijesa kod beba pojavljuju se kao blaga promena boje. Ako mališana stavljate u krevetac sa flašicom mleka ili, još gore, soka, činite mu medveđu uslugu i možete da očekujete da će beba dobiti karijes. Najbolje je da bebu ne ostavljate bebu sa flašicom duže periode vremena. posebno ako primetite da više ne jede, već se samo zabavlja sa flašicom.

4. NAKON OBROKA – VODA

Većina namirnica koje jedu bebe se lako spere sa zuba uz pomoć najobičnije vode. Zato bi bilo dobro da nakon svakog obroka, bebi date da popije malo vode.

Međutim, dobro je da mališana odmah upoznate sa četkicom za zube (izaberite veoma mekanu) kako bi se navikao na tak osećaj u ustima. Neće biti potrebe da stvarno perete zube četkicom dok ne krene da se hrani samo čvrsom hranom i dok ne dobije puno zuba, a to će biti oko 18. meseca. Ipak, trebalo bi da se poslužite četkicom i pre tog perioda ako je beba jela hranu punu šećera.

5. POČNITE SA PASTOM OD 2. GODINE

Kada beba napuni 2 godine, možete da počnete da koristite male količine paste za zube. Najbolje bi bilo da to bude pasta koja je napravljena baš za malu decu, bez fluorida. Za početak mu neće biti potrebno više od veličine graška. Sačekajte da mališan napuni 3 godine, pa tek onda možete da mu date da koristi pastu za zube koja sadržu fluoride.

6. REGULIŠITE UNOS FLUORIDA

Bez obzira na to što vaša beba ne koristi pastu za zube sa fluoridom, trebalo bi da unosi dovoljno fluorida. Ovaj oblik fluora je neophodan bebi, da ne bi razvila karijes. U većini slučajeva se može naći u vodi sa česme, gde ga dodaju upravo iz tog razloga. Ako ne želite da date detetu da pije "česmovaču", pitajte doktora za savet oko fluorida.

7. ZAKAŽITE PREGLED KOD STOMATOLOGA

Američka asocijacija stomatologa preporučuje da mališani prvi put posete stomatologa kada napune 1 godinu. Međutim, većina pedijatara se slaže da prvi pregled može da sačeka do 3. godine, ako kod kuće pravilno vodite računa o zubima. Ako od početka naučite mališana da brine o zubima, ustanovićete naviku koja će trajati godinama.

Izvor: Magazin.ba

Pročitajte i.....

Written on 23/01/2013, 17:40 by admin
facebook-nije-dobar-za-psihicko-zdravljeSvi smo više-manje svjesni da je Facebook neoprostivo gubljenje vremena i samo još jedan od razloga koji nas tjeraju na sjedalački način života. Međutim, to nisu jedini nedostaci ove pomame. Naime,...
Written on 26/04/2017, 15:33 by emir
vecer-kurana-casnog-u-povodu-441godine-od-dolaska-islama-u-stijenuIslamska zajednica u Bosni i Hercegovini Medzlis IZ CazinDžemat Stijena Pozivaju vas da u subotu 29.04.2017.g( subota ). iza Aksam namaza prisustvujete "VEČERI KUR'ANA ČASNOG" povodom 441 godine od...
Written on 17/01/2013, 18:27 by admin
ovca-ojanjila-sestero-janjadi Nezabilježen slučaj desio se danas u Kalesiji, gdje je ovca ojanjila čak šestero janjadi.Bajazit Ibralić, vlasnik ovce, bio je nemalo šokiran onime što se desilo. -Počela se janjiti oko podne....
left

Zabava

Linkovi