webPortal STIJENA

Čokolada smiruje kašalj

NAUČNICI stalno otkrivaju nova svojstva određenih namirnica, posebno čokolade.

Tako je nedavno britanski naučni tim sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 300 osoba koje pate od hroničnog kašlja.

Naučnici su im punih 14 dana, dva puta dnevno, davali da jedu crnu čokoladu i otkrili su da su se simptomi hroničnog kašlja kod čak 60 odsto učesnika u eksperimentu značajno smanjili.

Naime, crna čokolada, između ostalog, sadrži i teobromin, koji po mišljenju naučnika ima izuzetna lekovita svojstva. U 30 g crne, nezaslađene, čokolade ima čak 450 mg teobromina, dok zaslađena sadrži 150 mg, a mlečna čokolada svega 60 mg. Dakle, nezaslađena crna čokolada je najzdravija i samo nekoliko kockica ove čokolade dnevno može da olakša simptome kašlja.

I, ne samo to. Odavno je dokazano da čokolada sadrži antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala i time usporavaju proces starenja i sprečavaju pojavu mnogih bolesti.

Ipak, ljubiteljima čokolade, stručnjaci preporučuju umereno konzumiranje te poslastice. U suprotnom će se ugojiti i time ugroziti svoje zdravlje. Ovo upozorenje je posebno upućeno ženama koje bi se, kao i 22 odsto učesnica u jednom drugom istraživanju britanskih naučnika, pre odrekle seksa nego čokolade.

Izvor: Magazin.ba / novosti

Pročitajte i.....

Written on 02/12/2013, 09:52 by emir
dokumentarni-film-o-cavkarici-nasa-mati-hadzeraSedamdeset i pet dana preživila je u jami Čavkarici 1941.g. bez hrane i vode, okružena leševima najbliže rodbine Piše: Hasan Eminović Njeno ime bi moralo biti upisano zlatnim slovima u povijesti...
Written on 13/02/2013, 13:22 by admin
policajci-su-mog-sina-gurnuli-na-ogradu-a-mene-napaliElvira M, majka 14-godišnjeg Anela M, obratila se redakciji sarajevskog Oslobođenja tvrdeći da su njenog sina 3. februara policajci povrijedili i nevinog optužili da je slomio stakla na Crkvi svetog Ante...
Written on 14/06/2016, 23:20 by emir
u-naselju-kaljkovici-u-funkciju-stavljena-ulicna-rasvjetaPrije dva mjeseca u naselju Kaljkovići realiziran je projekat Elektrodistribucije u okviru kojeg je niskonaponska mreža sa drvenim banderama postavljenim još davnih 80-tih godina  zamjenjena sa...
left

Zabava

Linkovi