webPortal STIJENA

Čokolada smiruje kašalj

NAUČNICI stalno otkrivaju nova svojstva određenih namirnica, posebno čokolade.

Tako je nedavno britanski naučni tim sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 300 osoba koje pate od hroničnog kašlja.

Naučnici su im punih 14 dana, dva puta dnevno, davali da jedu crnu čokoladu i otkrili su da su se simptomi hroničnog kašlja kod čak 60 odsto učesnika u eksperimentu značajno smanjili.

Naime, crna čokolada, između ostalog, sadrži i teobromin, koji po mišljenju naučnika ima izuzetna lekovita svojstva. U 30 g crne, nezaslađene, čokolade ima čak 450 mg teobromina, dok zaslađena sadrži 150 mg, a mlečna čokolada svega 60 mg. Dakle, nezaslađena crna čokolada je najzdravija i samo nekoliko kockica ove čokolade dnevno može da olakša simptome kašlja.

I, ne samo to. Odavno je dokazano da čokolada sadrži antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala i time usporavaju proces starenja i sprečavaju pojavu mnogih bolesti.

Ipak, ljubiteljima čokolade, stručnjaci preporučuju umereno konzumiranje te poslastice. U suprotnom će se ugojiti i time ugroziti svoje zdravlje. Ovo upozorenje je posebno upućeno ženama koje bi se, kao i 22 odsto učesnica u jednom drugom istraživanju britanskih naučnika, pre odrekle seksa nego čokolade.

Izvor: Magazin.ba / novosti

Pročitajte i.....

Written on 17/09/2013, 11:34 by emir
snijeg-prekrio-dijelove-slovenije-fotoPada snijeg u Sloveniji. Već ga je podosta napadalo na području Zelenice, Tromeja, Sv. Višarja. Dijelove susjedne Slovenije prekrio je bijeli prekrivač. Snijega je dosta napadalo na području Zelenice,...
Written on 22/02/2013, 09:43 by emir
107-puta-izlazio-na-polaganje-testovaRijetki su oni koji polože vozački ispit iz prvog puta. Međutim, jedan stanovnik Londona je samo na polaganje testova do sada izlazio 107 puta. Neimenovani 28-godišnjak iz Londona je na teorijski test...
Written on 15/09/2014, 11:03 by emir
drugo-druzenje-i-sportsko-natjecanje-stijenskih-uposlenika-fotoU subotu, 13.09.2014. godine u Osnovnoj školi u Stijeni u vremenu od 15,00 do 19,30 sati održano je drugo po redu druženje i sportsko natjecanje uposlenika u stijenskim firmama.Uz lijepo i veselo...
left

Zabava

Linkovi