webPortal STIJENA

Čokolada smiruje kašalj

NAUČNICI stalno otkrivaju nova svojstva određenih namirnica, posebno čokolade.

Tako je nedavno britanski naučni tim sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 300 osoba koje pate od hroničnog kašlja.

Naučnici su im punih 14 dana, dva puta dnevno, davali da jedu crnu čokoladu i otkrili su da su se simptomi hroničnog kašlja kod čak 60 odsto učesnika u eksperimentu značajno smanjili.

Naime, crna čokolada, između ostalog, sadrži i teobromin, koji po mišljenju naučnika ima izuzetna lekovita svojstva. U 30 g crne, nezaslađene, čokolade ima čak 450 mg teobromina, dok zaslađena sadrži 150 mg, a mlečna čokolada svega 60 mg. Dakle, nezaslađena crna čokolada je najzdravija i samo nekoliko kockica ove čokolade dnevno može da olakša simptome kašlja.

I, ne samo to. Odavno je dokazano da čokolada sadrži antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala i time usporavaju proces starenja i sprečavaju pojavu mnogih bolesti.

Ipak, ljubiteljima čokolade, stručnjaci preporučuju umereno konzumiranje te poslastice. U suprotnom će se ugojiti i time ugroziti svoje zdravlje. Ovo upozorenje je posebno upućeno ženama koje bi se, kao i 22 odsto učesnica u jednom drugom istraživanju britanskih naučnika, pre odrekle seksa nego čokolade.

Izvor: Magazin.ba / novosti

Pročitajte i.....

Written on 31/01/2013, 12:15 by emir
zlocinac-abdic-za-kosnice-u-hrvatskoj-uzima-bh-poticajeVelikokladuška firma "Finab" u vlasništvu porodice ratnog zločinca Fikreta Abdića, a koja je, inače, kćerka firma istoimene Abdićeve kompanije u Hrvatskoj, u posljednjih sedam godina otkako postoji iz...
Written on 05/12/2012, 22:57 by admin
vasa-frizura-otkriva-sto-i-kako-volite-u-krevetu Stručnjaci otkrivaju i da frizure dosta otkrivaju o nama, htjeli mi to ili ne. Konjski rep Iako na prvi pogled ova frizura podsjeća na školarke, žene koje nose konjski rep sklone su biti poprilično...
Written on 22/02/2013, 17:38 by admin
u-ljudskom-znoju-se-krije-buducnost-novih-lijekovaMeđunarodni timnaučnika otkrio je način na koji jedan od važnijih prirodnih antibiotika pod imenom dermcidin, kojeg proizvodi naša koža dok se znojimo, djelotvorno uništava uzročnike tuberkuloze i drugih...
left

Zabava

Linkovi