webPortal STIJENA

Čokolada smiruje kašalj

NAUČNICI stalno otkrivaju nova svojstva određenih namirnica, posebno čokolade.

Tako je nedavno britanski naučni tim sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 300 osoba koje pate od hroničnog kašlja.

Naučnici su im punih 14 dana, dva puta dnevno, davali da jedu crnu čokoladu i otkrili su da su se simptomi hroničnog kašlja kod čak 60 odsto učesnika u eksperimentu značajno smanjili.

Naime, crna čokolada, između ostalog, sadrži i teobromin, koji po mišljenju naučnika ima izuzetna lekovita svojstva. U 30 g crne, nezaslađene, čokolade ima čak 450 mg teobromina, dok zaslađena sadrži 150 mg, a mlečna čokolada svega 60 mg. Dakle, nezaslađena crna čokolada je najzdravija i samo nekoliko kockica ove čokolade dnevno može da olakša simptome kašlja.

I, ne samo to. Odavno je dokazano da čokolada sadrži antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala i time usporavaju proces starenja i sprečavaju pojavu mnogih bolesti.

Ipak, ljubiteljima čokolade, stručnjaci preporučuju umereno konzumiranje te poslastice. U suprotnom će se ugojiti i time ugroziti svoje zdravlje. Ovo upozorenje je posebno upućeno ženama koje bi se, kao i 22 odsto učesnica u jednom drugom istraživanju britanskih naučnika, pre odrekle seksa nego čokolade.

Izvor: Magazin.ba / novosti

Pročitajte i.....

Written on 21/07/2014, 13:16 by emir
saznajte-protiv-koga-zmajevi-igraju-historijsku-utakmicu-na-otvaranju-spNakon što je rukometna reprezentacija BiH saznala protivnike na SP u Kataru naredne godine, poznat je i raspored utakmica po grupama. Podsjetimo, Zmajevi su smješteni u grupu B zajedno sa...
Written on 06/03/2013, 15:32 by admin
nedostajali-su-mu-usuljao-se-u-zatvor-da-vidi-staro-drustvoMatthew Matagran iz New Yorka tjedan dana odlazio je u zatvor i predstavljao se kao čuvar. Zatvorenicima je donosio cigarete i razgovarao s njima. Uhitili su ga Matthewu Matagranu iz New Yorka, koji...
Written on 29/12/2012, 21:06 by admin
otvara-se-titova-soba-tajni-s-nikad-prikazanim-snimkamaMaterijal, koji se već nekoliko desetljeća nalazi u posebnoj prostoriji “Soba tajni” snimljen je u razdoblju od 1945. do 1980.godine Zabranjeni dokumentarni materijal, na nekoliko tisuća metara trake,...
left

Zabava

Linkovi